Φιδονήσι: Ζωντανοί αλλά αιχμάλωτοι οι Ουκρανοί στρατιώτες που έβρισαν ρωσικό πλοίο

Το ναυτικό της Ουκρανίας λέει ότι οι 13 στρατιώτες που φέρεται να σκοτώθηκαν υπερασπιζόμενοι το Φιδονήσι, την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής, είναι ζωντανοί. Οι στρατιώτες είχαν λάβει μέχρι και μετά θάνατον τιμές από τον πρόεδρο, αφού ακούστηκαν σε ηχητικά ντοκουμέντα να λένε σε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο «να πάει στην κόλαση». Η Ρωσία είπε τότε ότι τα στρατεύματα στο νησί παραδόθηκαν.

Τη Δευτέρα, οι ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν με ανάρτηση στο Facebook ότι «οι αδερφοί μας είναι ζωντανοί και καλά». Συνοριοφύλακες και πεζοναύτες στο νησί «απέκρουσαν με γενναιότητα δύο φορές τις επιθέσεις των Ρώσων κατακτητών», αλλά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν να πολεμούν επειδή τελείωσαν τα πυρομαχικά, ανέφεραν. Οι Ρώσοι «κατέστρεψαν πλήρως την υποδομή του νησιού», συμπεριλαμβανομένων φάρων, πύργων, κεραιών και διέκοψαν τις επικοινωνίες με την ηπειρωτική χώρα, πρόσθεσαν. Το ουκρανικό ναυτικό κατηγόρησε επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι κράτησαν παράνομα το πλήρωμα ενός πολιτικού πλοίου έρευνας και διάσωσης που έστειλε η Ουκρανία στο νησί σε ανθρωπιστική αποστολή μετά την επίθεση, καθώς και δύο ιερείς που τους συνόδευαν.

«Η παράνομη κατάσχεση ενός μη μάχιμου πολιτικού σκάφους που δεν εκτέλεσε καμία στρατιωτική αποστολή αποτελεί παραβίαση των κανόνων του πολέμου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», προειδοποίησε. Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι 82 Ουκρανοί στρατιώτες «άφησαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν οικειοθελώς» στο Φιδονήσι, χωρίς να αναφέρει εάν το ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε πλήγματα ή προκάλεσε απώλειες. Είπε ότι στους αιχμαλώτους «ζητήθηκε να υπογράψουν μια δέσμευση να μην λάβουν μέρος σε εχθροπραξίες» και «θα επιστραφούν στις οικογένειές τους στο εγγύς μέλλον».

Το Φιδονήσι βρίσκεται στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, περίπου 48 χιλιόμετρα από τις ουκρανικές ακτές και 300 χιλιόμετρα δυτικά της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Αν και μικρό νησί, έχει στρατηγική σημασία καθώς θεωρείται «κλειδί για τις θαλάσσιες εδαφικές διεκδικήσεις της Ουκρανίας».

 

Με πληροφορίες από BBC

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα