Nόστιμα και υγιεινά κριτσίνα με καρότο, κουρκουμά και γλυκιά πάπρικα. Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για ένα τέλειο και χορταστικό σνακ, για κάθε στιγμή της ημέρας!
Υλικά (20 κομμάτια):
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
- 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 καρότο μεγάλο
- 125 γρ. ελαιόλαδο
- 170 γρ. χλιαρό νερό
- 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλ. σόδα μαγειρική
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 2 κουτ. γλ. κουρκουμά σκόνη
- 2 κουτ. γλ. πάπρικα γλυκιά
- 2 κουτ. σούπας σπασμένο λιναρόσπορο
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
Για την επικάλυψη:
Σουσάμι λευκό, μαύρο σουσάμι, παπαρουνόσπορος
Eκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
- Τρίβουμε το καρότο στον ψιλό τρίφτη των λαχανικών το στύβουμε και πολύ καλά να φύγουν τα ζουμιά.
- Μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε τα δύο αλεύρια κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά μαζί και το καρότο.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά και να πάρουμε μια μέτρια ζύμη. Αν βγει πολύ υγρή προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας αλεύρι ακόμη.
- Σε ένα ταψί βάζουμε λαδόκολλα.
- Σε βαθύ ταψάκι βάζουμε μπόλικο κρύο νερό για την επικάλυψη.
- Κόβουμε σε μικρά μπαλάκια τη ζύμη στο μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μπαστουνάκια στο μέγεθος ενός δαχτύλου και μήκος 12 εκ. περίπου.
- Τα περνάμε από το κρύο νερό και στη συνέχεια μετά από τον παπαρουνόσπορο ή το λευκό σουσάμι ή το μαύρο σουσάμι.
- Τα τοποθετούμε στο ταψί να έχουν 2 δάχτυλα απόσταση το ένα από το άλλο και ψήνουμε για 30 λεπτά στις αντιστάσεις.
- Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα σερβίρουμε.
Tips:
*Αντί για γλυκιά πάπρικα μπορείτε να βάλετε καπνιστή πάπρικα.
**Αντί για λιναρόσπορο μπορείτε να βάλετε στην ίδια ποσότητα όποιο ξηρό καρπό θέλετε περασμένο από τον πολυκόφτη να γίνει σαν σκόνη.