Μυθιστόρημα «Ίσκιος στον καθρέπτη – σκοτεινές μνήμες» Της Μαρίας Δαμιανάκου

Μυθιστόρημα «Ίσκιος στον καθρέπτη – σκοτεινές μνήμες»

Η Μαρία Δαμιανάκου γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει σπουδάσει Πληροφορική. Ως ανήσυχο πνεύμα, ασχολείται με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, ενώ η αγάπη της για τα σκυλιά την οδήγησε στην δημιουργία ενός online περιοδικού «Τα ΣκυλοΝέα Της Μάρσας» που αφορά τον κόσμο των σκύλων και των «ανθρώπων» τους.

Η συγγραφή είναι η δεύτερη φύση της. Από την παιδική της ηλικία, οι σκέψεις της γινόντουσαν ιστορίες με ήρωες τα συναισθήματα. Εκφραζόταν μέσα από έναν φανταστικό κόσμο ο οποίος γεννιόταν στις σελίδες που έγραφε.

Έχει πάρει μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς στο παρελθόν όπου κάποια έργα της έχουν διακριθεί.

Τα μυθιστορήματά της έχουν στοιχεία μυστηρίου, έντονης πλοκής κι αγωνίας. Χαρακτηριστικό της είναι οι πολύ ζωντανές, ωμές, για κάποιους ίσως κυνικές, περιγραφές και οι πολλές ανατροπές με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ένα απρόβλεπτο τέλος. Οι ιστορίες είναι πάντα πολύπλευρες που έχουν ως κύριο στόχο τα ψυχογραφήματα των ηρώων τους. Μπορεί κάποιες να είναι κοινωνικές ή αισθηματικές ιστορίες, ωστόσο η συγγραφέας προσθέτει πάντα μ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο το μυστήριο, με αποτέλεσμα μια κοινωνική ή αισθηματική υπόθεση να παίρνει τέτοια τροπή που να μεταλλάσσεται σε ένα ανατρεπτικό ψυχολογικό θρίλερ.

Έχει γράψει πέντε μυθιστορήματα καθώς κι αρκετά διηγήματα. Εκτός από το πρώτο μυθιστόρημα και τα διηγήματα, τα υπόλοιπα τέσσερα μυθιστορήματα έχουν εκδοθεί. «Το πράσινο χαρτάκι» (2016), «Κράτος Δικαίου… η αποκάλυψη» (2018) και το «Μου ανήκεις» (2020) από τις εκδόσεις Bookstars. Και το μυθιστόρημα «Ίσκιος στον καθρέφτη –  σκοτεινές μνήμες» (2021) από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Το νέο της μυθιστόρημα με τον τίτλο «Μην είσαι περίεργος» πρόκειται να κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του 2021 από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μπορεί η κεντρική ιδέα της ιστορίας να βασίζεται σε πραγματικό γεγονός αλλά η υπόλοιπη ιστορία είναι μυθοπλασία γιατί παντρεύεται η λογική με την μεταφυσική. Κάτι που δεν θα μπορούσε να αποδειχτεί στην πραγματικότητα γιατί αγγίζει τα όρια του ανεξήγητου.

Το βιβλίο βασίζεται στα παιχνίδια του μυαλού και στο πώς κάποιες αναμνήσεις έχουν την δύναμη να αλλάξουν τη ρότα της ζωής σου ή να ξυπνήσουν δαίμονες που είχες θαμμένους μέσα σου. Οι αναμνήσεις έχουν μεγάλη δύναμη. Ακόμα και να σου πάρουν την ζωή. Γιατί είναι οι σφαίρες ενός όπλου που λέγεται παρελθόν. Στο βιβλίο «Ίσκιος στον καθρέπτη» οι αναμνήσεις γίνονται σφαίρες που χτυπούν και κομματιάζουν το γρανάζι της λογικής. Κι έτσι όπως γυρίζει το γρανάζι κατά την φορά του ρολογιού, έρχεται η ανάμνηση και με τον δικό της μοναδικό στρόβιλο αλλάζει την φορά. Μια μόλις διαστρεβλωμένη στροφή χρειάζεται για να χάσει κάποιος το μυαλό του και να βαδίσει ξαφνικά στα όρια της παράνοιας. Δεν θέλει πολύ. Μια μόλις στροφή….

Άνοιγμα φωτογραφίας

Είναι μια ιστορία που χάριν μιας αναδρομής στο παρελθόν, θα ξυπνήσει εφιάλτες στο παρόν.

Το βιβλίο «Ίσκιος στον καθρέπτη – σκοτεινές μνήμες» δεν είναι μια ιστορία τρόμου. Παρουσιάζει την ζωή μιας οικογένειας στο χτες και στο πώς μπορεί να επηρεάσει το σήμερα. Είναι μια ιστορία αγάπης. Μιας αγάπης που μπορεί να διαστρεβλωθεί η έννοιά της μέσα στο μυαλό ενός ανθρώπου. Τι είναι αλήθεια η αγάπη; Υπάρχουν όρια; Την απάντηση θα την βρείτε στις σελίδες του βιβλίου που δεν είναι άλλο παρά μια κοινωνική ιστορία η οποία εξελίσσεται σε ένα ψυχολογικό θρίλερ με αναπάντεχο τέλος.

Κι όπως αναφέρεται μέσα στις σελίδες του μια φράση του Κούσνερ «Ο καθρέφτης δεν αλλάζει ποτέ. Αλλά όποιος κοιτά μέσα σ’ αυτόν, βλέπει κάθε φορά κάτι διαφορετικό…».

Ας μείνουμε όμως στην φράση με την οποία ξεκινά η συγγραφέας την ιστορία της.  «Η ουσία του πράγματος είναι, όταν κοιτάζεις στον καθρέφτη, να μπορείς να αντέξεις την αλήθεια… Μπορείς όμως;»

 

Περίληψη

Μια κρύα νύχτα του χειμώνα η Τζένη δέχεται την επίσκεψη των τριών κολλητών της φίλων. Περνούσαν όμορφα, όταν ένας απ’ αυτούς προτείνει να διηγηθούν ιστορίες τρόμου. Πρώτος ο ίδιος αφηγείται μια ιστορία για ένα «στοιχειωμένο σπίτι», το οποίο δεν είναι άλλο από εκείνο που βρίσκονταν ήδη, το σπίτι της Τζένης. «Όλα ξεκίνησαν μέσα σ’ αυτό εδώ το σπίτι το 1955, όταν ο Δημήτρης και η Άννα…» Αρχικά, ήταν μια ιστορία αγάπης. Και μετά… Μετά, άλλαξαν όλα. Η καταδίκη, ο εγκλεισμός σε ψυχιατρική κλινική κι ένα αβέβαιο μέλλον οδηγούν στην παράνοια. Πώς μια αναδρομή στο παρελθόν ξυπνάει φαντάσματα, γεννά εμμονές και δημιουργεί νέους εφιάλτες; Ποιες σκιές κρύβονται στο γυαλί ενός καθρέφτη; Τι θα συμβεί όταν ο καθρέφτης ραγίσει;

Τίτλος : Ίσκιος στον καθρέπτη – σκοτεινές μνήμες

Συγγραφέας : Μαρία Δαμιανάκου

Εκδόσεις : Υδροπλάνο

Έτος έκδοσης : 2021

Αριθμός σελίδων : 532

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα