Κακοκαιρία Ελπίς: Εισήγηση για κλειστά σχολεία Δευτέρα και Τρίτη – Πότε θα ληφθεί η οριστική απόφαση

Το σενάριο για κλειστά σχολεία επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είπε ότι πολλοί δήμαρχοι το έχουν ζητήσει, ενώ και ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του.

Στο τραπέζει βρίσκεται το κλείσιμο των σχολείων της Αττικής για την Δευτέρα και την Τρίτη λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς”.

Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ1 ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος είπε ότι πολλοί δήμαρχοι το έχουν ζητήσει, ενώ και ο ίδιος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του, τόσο ως περιφερειάρχης όσο και ως γιατρός.

Το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε και σε χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του κ. Πατούλη και των δημάρχων. Δύο λόγοι φαίνεται να βαραίνουν προς την κατεύθυνση του κλεισίματος. Ο πρώτος σχετίζεται φυσικά με την καιρό και την πιθανή δυσκολία πρόσβασης στα σχολεία και πολλές περιοχές της Αθήνας.

Ο δεύτερος αφορά το υγειονομικό μέτωπο, καθώς με το τσουχτερό κρύο είναι δύσκολος ο συχνός αερισμός των σχολικών αιθουσών.

Για το λόγο αυτό, σήμερα θα γίνει νέα σύσκεψη και αφού συνεκτιμηθούν όλα τα καιρικά δεδομένα, περίπου στις 4-5 το απόγευμα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, όπως είπε ο κ. Πατούλης, ο οποίος φαίνεται να προκρίνει το κλείσιμο.

Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” του ΑΝΤ1 για την λειτουργία των σχολείων την Δευτέρα, λόγω της κακοκαιρίας, ο περιφερειάρχης Αττικής είπε πως “προφανώς θα πρέπει να είναι κλειστά τα σχολεία στην βόρεια και ανατολική Αττική”.

“Μας ενδιαφέρει να είναι ασφαλή τα παιδιά και κατά τις μετακινήσεις και σε όλη την σχολική διαδικασία, καθώς προβλέπεται να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες”, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο περιφερειάρχης Αττικής.

Σε νέα παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα τα σχολεία θα μείνουν κλειστά Τρίτη και Τετάρτη, ενώ τη Δευτέρα μάλλον σε ορισμένες περιοχές στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής.

Καλιάνος: Χιονοκαταιγίδες και χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Για πιθανές χιονοκαταιγίδες στην Αττική τη Δευτέρα κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ενώ είναι σίγουρος ότι θα δούμε χιόνια στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα.

Ο μετεωρολόγος σε ανάρτησή του αναφέρει: “Τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόγνωσης) για την Αττική και για το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα το μεσημέρι – απόγευμα έως την Τρίτη το μεσημέρι – απόγευμα, είναι τα ακόλουθα :

Πιθανότητες χιονόπτωσης:

Στην κεντρο-βόρεια Αττική: 99%
Στη νότια Αττική: 90%
Πιθανότητες χιονόστρωσης άνω των 2 cm:
Από τα βόρεια προάστια και βορειότερα: 99%
Στο κέντρο της Αθήνας: 85%
Στα νότια προάστια: 55-60%
Στο νότιο άκρο της Αττικής (Σούνιο, Λαύριο, κ.τ.λπ.): 35-40%
Στο επίκεντρο η Αθηνών – Λαμίας
Επίσης, στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας, αλλά και στην Κεντρική Εύβοια θα δημιουργηθούν απ’ ότι φαίνεται πολλά προβλήματα μιας και οι χιονοστρώσεις εκεί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 30-40 cm τουλάχιστον.

Όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα φαίνεται ότι έχουν σχεδόν “κλειδώσει”. Από εδώ και στη συνέχεια το μόνο που χρειάζεται από όλους μας είναι μεγάλη προσοχή, διότι οι χιονοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές του νομού θα είναι πολύ πυκνές (και ιδιαίτερα στα βόρεια τμήματα) και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να οδηγήσουν σε χιονοθύελλες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα, από το απόγευμα της Δευτέρας και στη συνέχεια, στην Αττική (και όχι μόνο), να δούμε ένα φαινόμενο που σπανίως μπορεί να το δει κάποιος, όπως τις χιονο-καταιγίδες! Δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί)”.

Λαγουβάρδος: Tα δύσκολα είναι μπροστά μας

Ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για την εξέλιξη της κακοκαιρίας “Ελπίς”.

“Τα δύσκολα είναι μπροστά μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε “μέχρι την Πέμπτη θα έχει πολύ κρύο, ακόμη η κακοκαιρία είναι ήπια”.

Για τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο “τα χειρότερα είναι για τη Δευτέρα και θα δώσει πολύ χιόνι σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Σποράδες, Ανατολική Θεσσαλία”.

Συνέστησε προσοχή μιας και όπως ανέφερε “το σύστημα θα πιεσθεί πολύ, είναι μία δύσκολη κατάσταση”. Τόνισε, μάλιστα, πως η κακοκαιρία αυτή “θα θυμίσει πολύ τη Μήδεια”, συμπληρώνοντας πως “από το 1968 έχουμε να δούμε τόσο κοντινά ισχυρά φαινόμενα”.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα