ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Δεν χρειαζόμαστε κανέναν chef να μας πει ότι αν προσθέσουμε toppings στις πατάτες μας γίνονται πολύ νοστιμότερες. Μερικά tips από τους ειδικούς όμως, δεν θα τα περιφρονήσουμε, διότι ένα πιάτο τόσο νόστιμο όπως οι τηγανητές ή ψητές πατάτες, πάντα θα μας προκαλεί να το πάμε στο επόμενο επίπεδο νοστιμιάς. Ας δούμε τι έχουν να μας πουν.

Οι κατεψυγμένες πατάτες που βρίσκονται στο ψυγείο μας, δεν είναι απαραίτητο να μαγειρευτούν με έναν και μοναδικό τρόπο, δηλαδή το τηγάνισμα. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε διάφορες τεχνικές μαγειρέματος για να τις κάνουμε πολύ ωραιότερες. Ο φούρνος είναι μια πολύ καλή και υγιεινότερη εναλλακτική και δεν χρειάζεται καθόλου κόπο. Απλά στρώνουμε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού στο ταψί μας και μαγειρεύουμε όπως επιθυμούμε από εκεί και πέρα.

Μην αφήνετε τις κατεψυγμένες πατάτες να ξεπαγώσουν πριν τις βάλετε στον φούρνο

Ο RJ Harvey, επαγγελματίας chef και γαστρονομικός υπεύθυνος της Potatoes USA, είπε στο Insider ότι θα πρέπει να βάλουμε τις πατάτες μας κατευθείαν στον καλά προθερμασμένο φούρνο μας αν έχουμε σκοπό να τις ψήσουμε. “Ο καλά προθερμασμένος φούρνος θα κάνει τις πατάτες μας τραγανές απ’ έξω και αφράτες μέσα”. Επίσης για καλύτερη υφή και γεύση δεν θα πρέπει να τις ξεπαγώσουμε πριν τις μαγειρέψουμε.

Κάτι όξινο, θα τις βοηθήσει να αποκτήσουν δυνατότερη γεύση

“Οι πατάτες μας έχουν πολλά να κερδίσουν σε γεύση όταν τις ταιριάξουμε με κάτι που έχει όξινη γεύση” είπε ο Harvey. “Toppings όπως ο χυμός λεμονιού, το ξύδι, η καυτερές σάλτσες και οι πίκλες, κάνουν ωραία αντίθεση με την τραγανή και πλούσια υφή της πατάτας.” Προσέχουμε βέβαια να μην το παρακάνουμε με τα υγρά όξινα πρόσθετα καθώς η υπερβολική υγρασία θα τις μαλακώσει. Προσθέτουμε μόλις λίγες σταγόνες, την στιγμή που θα τις βγάλουμε από τον φούρνο.

Δοκιμάζουμε την σχάρα

Αν και το να αραδιάσουμε τις πατάτες μας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί είναι η πιο συνηθισμένη διαδικασία ψησίματός τους στον φούρνο, ο Harvey προτείνει να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο στην προσπάθειά μας για τέλειες πατάτες και να τις βάλουμε πάνω σε μια πυκνή σχάρα. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψουμε στον αέρα του φούρνου να τις ψήσει από όλες τις πλευρές τους το ίδιο και θα μεγαλώσει την πιθανότητα να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες. Βάζουμε ένα ταψί από κάτω για να μην έχουμε ατυχήματα από σταξίματα.

Χρησιμοποιούμε το air fryer για πιο τραγανό αποτέλεσμα

Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το air fryer, σας ενημερώνουμε ότι πρόκειται για μια φριτέζα που τηγανίζει ή ψήνει το περιεχόμενο χωρίς σχεδόν καθόλου λάδι, αλλά με πολύ θερμό αέρα και είναι ιδιαίτερα καλό για τις πατάτες.

Αλατίζουμε τις πατάτες μας ενώ είναι ακόμα καυτές

Αν το αλάτι δεν κρατάει πάνω στις πατάτες σας, είναι πιθανό να τις αλατίζετε την λάθος στιγμή. Όπως λέει ο Harvey, τις αλατίζουμε αμέσως μετά το μαγείρεμα και όσο είναι ακόμα καυτές ώστε να πάρουμε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε λεπτοαλεσμένο αλάτι για να κολλήσει πάνω τους ευκολότερα.

Μαγειρεύουμε όλη την σακούλα από κατεψυγμένες πατάτες με την μια, αν είναι δυνατό

Αν αφήσουμε την ανοιγμένη σακούλα με κατεψυγμένες πατάτες στην κατάψυξη, είναι πιθανό να “καούν” από την ψύξη ή να καθίσουν πάνω τους κρύσταλλοι πάγου, πράγμα που θα χαλάσει την γεύση τους αισθητά. Αν αυτό δεν γίνεται γιατί δεν μπορούμε να φάμε τόσες πατάτες με την μία, τότε τις μεταφέρουμε σε άλλη σακούλα που θα τις προστατεύσει σωστά από την ψύξη.

Προσθέτουμε μυρωδικά και μπαχαρικά για έξτρα γεύση.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε από το απλό αλάτι να νοστιμίσει τις πατάτες μας από μόνο του. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σκόνη σκόρδου, φρέσκο δεντρολίβανο, αρωματισμένο αλάτι ή ακόμα και μερικές σταγόνες λάδι τρούφας. Όταν τις ψήνουμε στον φούρνο, καλό θα είναι να τις έχουμε λαδώσει κάπως πρώτα για να αποφύγουμε να κολλήσουν μεταξύ τους.

Πως τις μετατρέπουμε σε κυρίως πιάτο

“Αυτό μπορεί να γίνει ευκολότατα αν προσθέσουμε toppings στις πατάτες μας” λέει ο chef Jose Mendoza. “Η πιο αγαπημένη μου εκδοχή είναι να τις καλύψω με gravy γαλλικής κρεμμυδόσουπας και τυρί Gruyere και mozzarella. Τις αφαιρώ από τον φούρνο λίγο πριν ψηθούν και βάζω όλα τα παραπάνω. Ύστερα τις ψήνω λίγο ακόμα, ώσπου να λιώσουν τα τυριά.” Εμείς που δεν είμαστε chef και δεν έχουμε πρόσβαση σε τέτοια γκουρμέ συστατικά, μπορούμε να βάλουμε όποιο τυρί μας αρέσει πάνω στις πατάτες μας, ακόμα και τριμμένη φέτα, λεπτοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή ακόμα και λίγο ψιλοκομμένο μπέικον.

Μπορούμε να τις βουτήξουμε σε χυλό μπύρας για πιο τραγανό αποτέλεσμα

Εντάξει, εδώ οι ειδικοί το παρακάνουν λιγάκι, αλλά ας δούμε τι έχουν να μας προτείνουν. Από ότι λέει ο Mendoza, βουτάμε τις πατάτες σε χυλό μπύρας και λίγα μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Ύστερα τις τηγανίζουμε ώσπου να χρυσίσει ο χυλός και να γίνει πολύ τραγανός. Για να φτιάξουμε έναν τέτοιο χυλό, ανακατεύουμε αλεύρι, αβγό και μυρωδικά ή μπαχαρικά, προσθέτοντας στο τέλος την μπύρα.

Μετατρέπουμε τις πατάτες σε τραγανά κυβάκια σαν κρουτόν

Αφήνουμε τις κατεψυγμένες μας πατάτες να ξεπαγώσουν λίγο και τις τεμαχίζουμε σε μικρότερα κομμάτια σε σχήμα κύβου. Ύστερα τις τηγανίζουμε ώσπου να γίνουν πολύ τραγανές. Τις χρησιμοποιούμε σαν topping σε άλλα πιάτα, όπως σε πράσινες σαλάτες. Ο Mendoza λέει ότι είναι υπέροχες. Θα τον πιστέψουμε.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα