Πουέρτας Χοσέ Μανουέλ στο zonepress : ”Φτάσε στην κορυφή των δυνατοτήτων σου …#Dream_like_Giannis ”

Ο Ισπανός αθλητικός συντάκτης, ραδιοφωνικός παραγωγός και  εκφωνητής αγώνων από τη Γρανάδα περνάει τον ελεύθερο χρόνο του διαβάζοντας βιβλία ή άρθρα στο διαδίκτυο. Παρακολουθεί σειρές, ταινίες αθλητισμό και επιδίδεται σε μπάσκετ, τένις ή ποδήλατο βουνού. Το καλοκαίρι του 2021 ξέκλεψε χρόνο και βρέθηκε στην Ελλάδα,  για να παρουσιάσει το βιβλίο του ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ Γράφοντας ιστορία’’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος με επίλογο του μοναδικού Βασίλη Σκουντή. Αυτό δεν άργησε φυσικά να πέσει στην αντίληψή μου!  Αφού μελέτησα διεξοδικά το εκπληκτικό αυτό βιβλίο που ρίχνει φως σε κάθε γωνία της ζωής του Γιάννη Αντετοκούνμπο αποφάσισα να ρίξω προβολείς στη ζωή του συγγραφέα να συνομιλήσω μαζί του  και ας μη μιλάω ισπανικά! Τα είπαμε στα αγγλικά και τα μετέφρασα μόνο για εσάς, εδώ αποκλειστικά στο Zone Press!

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

Φίλτατε Πουέρτας Χοσέ Μανουέλ , είσαι πτυχιούχος γυμναστικής ακαδημίας και νοσηλευτικής σχολής αλλά εργάζεσαι ως αθλητικογράφος. Πως οδηγήθηκες εκεί; Το είχες εξ΄ αρχής κατά  νου;

Λοιπόν, μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτό το ερώτημα από δύο οπτικές γωνίες. Ειλικρινά, όταν ήμουν 20 η δημοσιογραφία δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή. Αλλά, σίγουρα, πάντα ήμουν παθιασμένος με την αθλητική δημοσιογραφία. Για παράδειγμα, θυμάμαι τον εξάχρονο- εφτάχρονο εαυτό μου να ηχογραφεί στο σπίτι ραδιοφωνικές εκπομπές για αθλήματα σε κασέτες. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο και σίγουρα, η δημοσιογραφία ήταν πάντα εκεί απλά δε το είχα πάρει απόφαση από την πρώτη στιγμή. Όταν το αποφάσισα η πόρτα άνοιξε και  ήταν σίγουρα ο δρόμος μου. Ήταν πάντα εκεί!

Η νοσηλευτική πήγε περίπατο όπως κατανοώ και άνθισαν άλλα ταλέντα σου όπως αυτό της συγγραφής. Πως προέκυψε αυτό όμως;

Το πρώτο μου βήμα στη δημοσιογραφία ήταν στο ραδιόφωνο. Πριν από 17 χρόνια, κάποιοι φίλοι μου στη Γρανάδα που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, δημιούργησαν σε έναν πολύ μικρό ραδιοφωνικό σταθμό την μπασκετική εκπομπή με τίτλο «Tirando a Fallar» (Πυροβολώντας για να αποτύχει). Σήμερα, η εκπομπή είναι η παλαιότερη στο ισπανικό ραδιόφωνο για το μπάσκετ και τα τελευταία 12 χρόνια έχει μεταφερθεί σε έναν εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Μαδρίτης, το esRadio. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό ήταν ένα δικό μου αμερικάνικο όνειρο! Ξεκίνησα από ένα μικρό ραδιοφωνικό σταθμό και πλέον βρίσκομαι σε έναν μεγάλο σταθμό της χώρας. Άλλοι τομείς της δημοσιογραφίας, όπως η συγγραφή ή η τηλεόραση, ήρθαν αργότερα, αλλά το κύριο βήμα ήταν σίγουρα το ραδιόφωνο που αγαπώ.

                 

    ‘’ Ο Λούκα Μόντριτς έζησε τρελά παιδικά χρόνια’’

 

Βιβλίο’’ Luka Modric: El hijo de la guerra’’ και όντως Ο Modric  είναι ένα παιδί του πολέμου! Κυριολεκτικά αφού έζησε πόλεμο αλλά και γιατί πολέμησε να αποδείξει πολλά. Γι΄ αυτό διαλέξατε αυτή την προσωπικότητα με τον Vicente Azpitarte Pérez ;

Σίγουρα! Τα παιδικά χρόνια του Λούκα ήταν τρελά. Κάπως έτσι υπάρχουν ομοιότητες με τον Γιάννη. Από κάτω προς τα πάνω. Μου άρεσε να ψάχνω για ιστορίες εκείνων των δύσκολων χρόνων που δημιούργησαν δύο από τους καλύτερους χαρακτήρες στα σύγχρονα αθλήματα.

Το βιβλίο σας αυτό έχει κυκλοφορήσει σε Κροατία, Ιαπωνία και Κίνα. Πως αισθάνεσαι που διαβάζουν ένα δημιούργημά σου άνθρωποι διαφορετικής κουλτούρας στη άλλη άκρη του κόσμου;

Σίγουρα είναι μεγάλη τιμή. Και υπάρχει ένα ανέκδοτο… Κατά τη διαδικασία της μετάφρασης από τα ισπανικά στα ιαπωνικά, ο μεταφραστής μας είπε ότι, κατά κάποιο τρόπο, δημιουργούσαμε αλφάβητο. Υπήρχαν κροατικές λέξεις που δεν γράφτηκαν ποτέ στα ιαπωνικά, οπότε έπρεπε, ας πούμε, να τις δημιουργήσει. Αυτό με έκανε να σκεφτώ το ταξίδι μας με το βιβλίο. Είναι καταπληκτικό.

Θα δούμε και άλλες προσωπικότητες να προβάλλονται μέσα από την πένα σου; Αν ναι ποιες θα ήθελες;

(Γέλια). Φυσικά έχω κάποιες ιδέες για νέα έργα βιβλίων. Δεν σκοπεύω να γράψω κάτι σύντομα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα το κάνω σύντομα… Μάλλον δεν έχω βρει τη νέα ιστορία και μόλις τη βρω, θα ξεκινήσω. Αλλά δεν είμαι σε αυτό το σημείο μέχρι στιγμής.

 

‘’ Ευχαριστώ τις εκδόσεις  ΚΑΚΤΟΣ ήταν η καλύτερη επιλογή… Μεγάλη τιμή που συνεργάστηκα με το Βασίλη Σκουντή ‘’

 

Κεφάλαιο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή αλλιώς ‘Greek Freak ‘. Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την βιογραφία του και να συνεργαστείς με τις εκδόσεις Κάκτος και τον Βασίλη Σκουντή για την έκδοση του βιβλίου στην Ελλάδα;

Θέλω να τονίσω ότι ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη βιογραφία του όταν ο Γιάννης δεν ήταν καν στην καριέρα του MVP. Ήταν καλός παίκτης του NBA και μελλοντικό αστέρι, αλλά όχι κορυφαίος εκείνη τη στιγμή. Και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα είναι το μέλλον. Αλλά πάντα μου αρέσει να λέω ότι, από τη δική μου σκοπιά, μόνο το γεγονός ότι έφτασε στο ΝΒΑ έχοντας ζήσει δυσκολίες, ο Γιάννης άξιζε έτσι και αλλιώς ένα βιβλίο. Φυσικά, ο Γιάννης έκανε ό,τι έκανε τα τελευταία 4 χρόνια και προφανώς αυτό είναι υπέροχο και βοηθητικό για το βιβλίο. Επιμένω όμως ότι  μόνο η πορεία του στο ΝΒΑ ήταν φοβερή.

 Όσο για τη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Κάκτο, το βιβλίο τους ενδιέφερε πολύ από την πρώτη κιόλας στιγμή που κυκλοφόρησε στην Ισπανία. Θυμάμαι κάποιες συζητήσεις μαζί τους όταν μου απέδειξαν ότι ήταν σίγουρα η καλύτερη επιλογή. Και είμαι περισσότερο από χαρούμενος με την απόφαση, καθώς η δουλειά τους με την ελληνική έκδοση ήταν φανταστική και είμαι πολύ ευγνώμων. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό για αυτό. Σχετικά με τον Σκουντή, ο Κάκτος πρότεινε το όνομα για την ελληνική έκδοση και φυσικά για μένα ήταν απίστευτη τιμή. Τον ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά και ελπίζω σε μελλοντικές συνεργασίες.

               ‘’ Η ζωή του Giannis θα ήταν παρόμοια και στην Ισπανία’’

 

Διαβάζοντας το κεφάλαιο ‘’Χρυσή αυγή και δυσκολία απόκτησης ιθαγένειας’’ πραγματικά αισθάνθηκα την αγωνία-δυσφορία που θα ένιωθα διαβάζοντας ένα θρίλερ. Υπάρχουν και στην Ισπανία αντίστοιχοι νομικοί σκόπελοι αλλά και εκδηλώσεις ρατσισμού;

Η ζωή για τους μετανάστες είναι σίγουρα δύσκολη στις περισσότερες περιπτώσεις. Ειλικρινά, νομίζω ότι στην Ισπανία έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα εμπρός, αλλά έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Δεν είμαι ειδικός στο δίκαιο για να συγκρίνω την ελληνική και την ισπανική κατάσταση, αλλά, δυστυχώς, νομίζω ότι η ζωή του Γιάννη στην Ισπανία θα ήταν αρκετά παρόμοια με την ελληνική.

Πάντα αναρωτιόμουν πως είναι να αγαπάς κάτι ‘’όπως ο Γιάννης την Ελλάδα’’ και αυτό να σε απορρίπτει. Άραγε εκείνος πως το αντιμετώπισε και αν ήσουν εσύ στη θέση του τι θα έκανες;

Το πάθος του Γιάννη για την Ελλάδα είναι ένα από τα μυστικά που δείχνει πόσο μεγάλη είναι η προσωπικότητά του. Θα μπορούσε να συμπεριφερθεί αλλιώς, θα μπορούσε να νιώθει διαφορετικό πάθος για την Ελλάδα… αλλά σίγουρα είναι μοναδικός χαρακτήρας. Αν και υπέφερε με όλα αυτά τα νομικά πάνω κάτω, ήταν πάντα περήφανος που ήταν Έλληνας και νομίζω ότι αυτό είναι υπέροχο. Ειλικρινά, αν ήμουν στη θέση του, δεν ξέρω αν θα ένιωθα τόση αγάπη για τη χώρα μου. Ίσως ναι… αλλά δεν είμαι σίγουρος. Η ιστορία του δείχνει ότι είναι πολύ ανιδιοτελής και, σίγουρα, πολύ ευγνώμων.

 

‘’O Γιάννης , έχει ακόμα 8-10 χρόνια, τουλάχιστον, ως κορυφαίος παίκτης του NBA’’.

Μπορείς να μου κάνεις μια πρόβλεψη για το αθλητικό μέλλον του Γιάννη;

Ειλικρινά πιστεύω ότι ο Γιάννης είναι ένας από τους πιο απρόβλεπτους μπασκετμπολίστες και αθλητές του σύγχρονου αθλητισμού. Αν είναι υγιής, είμαι σίγουρος ότι απέχει ακόμα πολύ από τις κορυφαίες δυνατότητές του. Τι σημαίνει αυτό? Θα κερδίσει περισσότερα δαχτυλίδια; Περισσότερα MVP; Θα κερδίσει με την Ελλάδα; Αυτό είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, ειδικά στα ομαδικά αθλήματα, αλλά αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι, αν είναι υγιής, έχει ακόμα 8-10 χρόνια, τουλάχιστον, ως κορυφαίος παίκτης του NBA.

Το #DreamLikeGiannis έχει γίνει κάτι σαν σλόγκαν.  Έχεις ονειρευτεί και εσύ όπως ο Γιάννης; Αν ναι πραγματοποιήθηκε το όνειρό σου;

Φυσικά και ονειρεύτηκα! Και θα έλεγα ότι συνεχίζω να ονειρεύομαι ασταμάτητα. Δεν γίνονται όλα τα όνειρά μου πραγματικότητα… Μικρός ήθελα να παίξω στο ΝΒΑ,(Γέλια)!

Τελικά αν ένας άνθρωπος έχει ένα όνειρο και βάλει στόχο να το πετύχει θα το καταφέρει ασχέτως συνθήκων; Ποια στοιχεία του χαρακτήρα του θα του δώσουν την ώθηση που χρειάζεται;

Δεν νομίζω ότι πετυχαίνεις τον στόχο σου ανεξάρτητα από τον άλλο. Από την άποψή μου, ο στόχος πρέπει να είναι να φτάσεις στην κορυφή των δυνατοτήτων σου, και μόνο αυτό είναι πολύ δύσκολο και εξαρτάται από τις περιστάσεις. Σίγουρα, δεν νομίζω ότι θα φτάσεις σε ό,τι θέλεις. Όχι, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει να έχεις λίγο ταλέντο, να δουλεύεις σκληρά και αγόγγυστα και, σίγουρα, να είσαι τυχερός. Όλοι όμως έχουμε ένα όριο… και το όριο του Γιάννη στο μπάσκετ είναι ο ουρανός. Το δικό μου όριο δεν είναι ο ουρανός 😉.

Προς το παρόν έχω στα χέρια μου δύο βιβλία σου με δύο σημαντικές προσωπικότητες του αθλητισμού. Τι σε κέντρισε σε αυτές τις προσωπικότητες; Έχουν κοινά θεωρείς;

Νομίζω ότι οι ιστορίες του Λούκα και του Γιάννη έχουν κοινά σημεία. Ήταν αγόρια που έζησαν πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια (για διαφορετικούς λόγους, σίγουρα) και κατάφεραν φτάσουν στην κορυφή του κόσμου στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Θεωρώ ότι είμαι τυχερός καθώς άρχισα να γράφω για αυτούς πριν βρεθούν στην κορυφή του κόσμου, έτσι απολαμβάνω και τις δύο διαδικασίες περισσότερο. Νιώθω ότι ξετρύπωσα κάτι σημαντικό!

Από την άλλη, όταν ασχολείσαι τόσο καιρό με τέτοιες σπουδαίες ιστορίες όπως αυτές, δεν μπορείς να μην νιώσεις κοντά στους πρωταγωνιστές τους. Και αυτό μου συνέβη σίγουρα. Ήθελα να ψάξω στην ιστορία στα παρασκήνια, στο πρόσωπο πίσω από τον αθλητή. Και σίγουρα ήταν υπέροχο. Ο Λούκα και ο Γιάννης είναι δύο από τους πιο σημαντικούς αθλητές του σύγχρονου αθλητισμού, αλλά όχι μόνο για την καριέρα τους, αλλά και για τη συμπεριφορά. Μπορεί να βρίσκονται στην κορυφή αλλά διακρίνονται από ταπεινότητα.

 

‘’Ο Ντράζεν ο Κόμπι και ο… Μαραντόνα’’

Αν μπορούσες να αναστήσεις δύο θρύλους. Έναν από τον χώρο του ποδοσφαίρου και έναν από του μπάσκετ, ποιους θα επέλεγες και γιατί;

Στο μπάσκετ επιτρέψτε μου να διαλέξω δύο: τον Ντράζεν Πέτροβιτς και τον Κόμπι Μπράιαντ. Ο Ντράζεν θα έπρεπε να είναι ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης που θα κυριαρχούσει στο ΝΒΑ, αλλά… δυστυχώς, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Και ο Κόμπι… αυτό ήταν συγκλονιστικό. Ήταν συνταξιούχος αλλά… είχε ακόμα πολλά πράγματα να προσφέρει στον κόσμο. Στο ποδόσφαιρο θα έλεγα ο Μαραντόνα. Η προσωπικότητά του ήταν μοναδική, παρόλο που τα τελευταία του χρόνια δεν ήταν τα καλύτερα και δεν ήταν έκπληξη για μένα που η ζωή του ήταν τόσο σύντομη.

‘’Η πρόβλεψη για το Final 4’’

Πως βλέπεις το μέλλον του αθλητισμού στην Ισπανία αλλά και διεθνώς;

Είμαι απόλυτα λάτρης των σπορ. Βλέπω σίγουρα μπάσκετ, αλλά και τένις, ποδηλασία, στίβο… και φυσικά ποδόσφαιρο. Όσον αφορά την Ισπανία, νομίζω ότι βρισκόμαστε στο τέλος της «Χρυσής μας εποχής». Αναφορές όπως ο Γκασόλ ή ο Ναδάλ τελείωσαν ή είναι κοντά. Τώρα περιμένουμε την επόμενη γενιά μας. Θα δούμε, αλλά ίσως τα επόμενα 10 χρόνια να είναι χειρότερα από τα τελευταία 20. Νομίζω ότι ναι. Διεθνώς… Νομίζω ότι ο κόσμος του αθλητισμού αντιμετωπίζει επίσης μια νέα εποχή. Βλέπαμε στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες πώς αρχίζουν να έρχονται νέα αθλήματα. Τα e-Sports (δεν μου αρέσουν τόσο πολύ, αλλά είναι προφανές πώς πιέζουν) επίσης χτυπούν την πόρτα. Ποιος ξέρει τι θα δούμε σε 20 χρόνια. Περιμένω.

Βλέπεις Euroliga! Αν σου ζητήσω μια πρόβλεψη τελικής τετράδας στο final 4 τι θα ακούσω;

Σίγουρα! Το ερώτημα των εκατομμυρίων δολαρίων, (γέλια). Εντάξει, ας το κάνουμε. Θα έλεγα Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές και Μιλάνο (συγγνώμη που δεν συμπεριλαμβάνω ελληνικό… 😊).

Συγχωρεμένος (γέλια) ! Και για να κλείσουμε τη συζήτησή μας! Στο NBA ποια ομάδα υποστηρίζεις;

Όταν ήμουν παιδί, σίγουρα ήμουν οπαδός των Λέικερς. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, αυτή τη στιγμή δεν είμαι μεγάλος υποστηρικτής κάποιας συγκεκριμένης ομάδας. Μου αρέσει να παρακολουθώ παιχνίδια, ειδικά στα πλέι οφ, όποιος κι αν τα κερδίσει!

 

Αυτό που μένει είναι να δούμε αν ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας θα πέσει μέσα στην πρόβλεψη του για την τελική τετράδα του Final 4 έως τότε τον ευχαριστούμε γι’ αυτή τη μοναδική συνέντευξη

 

Φωτογραφίες έντυπης μορφής:

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα