Πώς να φτιάξετε punch στο σπίτι, το πιο αρχετυπικό και εύκολο κοκτέιλ

εωρείται ο πρόγονος όλων των κοκτέιλ, αυτό που μας οδήγησε σε όλα τα άλλα που απολαμβάνουμε σήμερα. Στο βιβλίο του «Punch: The delights (and dangers) of the flowing bowl» ο επαΐων David Wondrich αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη ρίζα του ονόματός του. Σύμφωνα με την πιο δημοφιλή θεωρία, punch στα χίντι, την πιο διαδεδομένη γλώσσα στην Ινδία, σημαίνει «πέντε», έτσι φαίνεται να είναι μια αναφορά στα υλικά που παραδοσιακά συνέθεταν το κοκτέιλ: λεμόνι, ζάχαρη, νερό, τσάι ή μπαχαρικά και, φυσικά, αλκοόλ.

Ο Αμερικανός «ιστορικός» των κοκτέιλ, βέβαια, έχει διαφορετική άποψη. Γράφει: «Ένας τύπος είπε ότι προέρχεται από την ινδική λέξη “πέντε”, επειδή είχε πέντε συστατικά. Δυστυχώς, αυτός ήταν στην Ινδία μόνο για λίγο και έκανε μια εικασία. Δεν μίλησε ποτέ με κανέναν Ινδό, γι’ αυτό και το punch μπορεί να έχει έξι συστατικά ή τέσσερα, γενικά ένα σωρό διαφορετικά συστατικά». Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η ονομασία είναι πιο πιθανό να προέκυψε από τα βαρέλια μέσα στα οποία έμπαινε το ποτό αλλά κι αυτό μια άποψη είναι, όπως παραδέχεται. Βέβαια, η θεωρία του έχει μια βάση, από τη στιγμή που υπάρχει ένα βαρέλι, κοντό και πλατύ, το γνωστό και ως puncheon.  Κάποια στιγμή, τη βικτοριανή εποχή, αυτό το είδος κοκτέιλ έφυγε από τη μόδα. Αλλά, όπως πολλά άλλα πράγματα επέστρεψαν δυναμικά, έτσι και το punch πλέον σερβίρεται σε κορυφαία μπαρ του κόσμου, σε διάφορες παραλλαγές.

Η πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά εμφανίζεται σε μια επιστολή του 1632 από έναν Βρετανό που εργαζόταν για την αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Η πρώτη καταγεγραμμένη συνταγή για punch χρονολογείται έξι χρόνια μετά, όταν ο Johan Albert de Mandelslo, ένας Γερμανός που διαχειριζόταν ένα εργοστάσιο στο Σουράτ της Ινδίας, κατέγραψε ότι οι εργάτες εκεί έφτιαχναν «ένα είδος ποτού που αποτελείται από aqua vitae, ροδόνερο, χυμό κίτρων και ζάχαρη». Έπειτα, το συγκεκριμένο είδος κοκτέιλ μάλλον προέκυψε για να καταναλωθεί το κακής ποιότητας ρούμι, ενώ βοηθούσε τους ναύτες να επιβιώσουν στα μακρινά ταξίδια λόγω των εσπεριδοειδών που περιείχε και τους προστάτευαν από το σκορβούτο. Καταναλωνόταν στα λιμάνια, έγινε το ποτό όσων σύχναζαν στα καφέ του Λονδίνου αλλά και της αριστοκρατίας, που έκανε ειδική παραγγελία τεραστίων διαστάσεων μπολ για punch, που ήταν φτιαγμένα από λιωμένα νομίσματα.

Όσο γι’ αυτές που μας προτείνουν πέντε άνθρωποι της αθηναϊκής μπαρ σκηνής, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε τα υλικά (προαιρετικά και ποιοτικό πάγο), να τα ανακατέψετε στο πιο μεγάλο μπολ που έχετε στο σπίτι και να τα σερβίρετε στα ποτήρια της παρέας με κουτάλα.

 

Planteur punch

από τον Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο (9Βήτα Home Bar) 

Φτιάχνουμε punch στο σπίτι, το πιο ιστορικό και εύκολο cocktail

Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες συνταγές punch των Γαλλικών Αντιλλών. Όπως όλες οι παραδοσιακές συνταγές, έχει αμέτρητες παραλλαγές και είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε τα ακριβή της υλικά. Το σίγουρο είναι ότι περιλαμβάνει ρούμι από τη Μαρτινίκα ή τη Γουαδελούπη, χυμό πορτοκαλιού, χυμό τροπικών φρούτων και μπαχαρικά.

 

Για 10 άτομα

700 ml Agricole ρούμι  

500 ml χυμός πορτοκαλιού 

1 λίτρο χυμός τροπικών φρούτων (ανανάς, passion fruit, γκουάβα) 

Τριμμένα (ή ολόκληρα) μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, γλυκάνισος) 

70 ml σιρόπι ζάχαρης  

 

Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μπαχαρικά και φρούτα, ανάλογα με τα γούστα σας. Όπως λένε και οι ντόπιοι για τα punch τους, «cachun prepare sa propre mort», δηλαδή «ο καθένας ετοιμάζει τον δικό του θάνατο», αφού ο καθένας κάνει το ποτό του όσο δυνατό, όσο γλυκό ή όσο ξινό θέλει.

 

Φτιάχνουμε punch στο σπίτι, το πιο ιστορικό και εύκολο cocktail

 

Mélomane

από τον Romain Krot (Meerkat Cocktail Safari) 

 

Για 10 άτομα  

250 ml σιρόπι μελομακάρονων  

150 ml φρέσκος χυμός λεμόνι   

300 ml φρέσκος χυμός μανταρίνι  

500 ml Scotch Whisky (καλύτερα Islay) 

 

Πώς θα φτιάξετε το σιρόπι μελομακάρονων

(περίπου μισό λίτρο, για να έχετε και για δεύτερη γύρα)

250 γρ. μελομακάρονα 

250 γρ. ζάχαρη  

500 ml νερό  

 

Προσθέτετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύετε με το μίξερ, σε χαμηλή θερμοκρασία, για ένα τέταρτο. Φιλτράρετε όταν το σιρόπι είναι κρύο.

Holly Jolly Christmas

από τον Αλέξανδρο Γκιγκόπουλο 

Φτιάχνουμε punch στο σπίτι, το πιο ιστορικό και εύκολο cocktail

 

25 ml Ρlantation 3 stars 

25 ml Pierre Ferrand Dry Curacao 

10 ml λικέρ raspberry  

10 ml  λικέρ μπανάνα  

60 ml χυμός από ρόδι  

30 ml πουρές ανανά 

10 ml σιρόπι μακαντέμια 

10ml σιρόπι gingerbread 

6 σταγόνες Βittermens Βurlesque Βitters 

Ένα μεγάλο κομμάτι πάγου  

 

Μέθοδος: Προσθέτετε σταδιακά στο ποτήρι

Γαρνίρισμα: Μαλλί της γριάς, γλειφιτζούρι και σπόροι από ρόδι

Ποτήρι: Highball

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα