Δοκιμάζουμε τα πιο γευστικά χριστουγεννιάτικα ροφήματα

Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο φαγητό! Είναι και ζεστά, αχνιστά και μοσχομυριστά ροφήματα, αλκοολούχα ή μη, που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ταιριάζουν στην εποχή. Όπως τα παρακάτω.

Eggnog
Στην Ελλάδα δεν το καταναλώνουμε, αλλά στο εξωτερικό και ιδιαιτέρως σε Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ αποτελεί παράδοση. Σίγουρα είναι ένα περίεργο ρόφημα, καθώς περιέχει γάλα, αυγά, βανίλια, μοσχοκάρυδο, κανέλα και αλκοόλ όπως sherry ή brandy, αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές με ρούμι, κονιάκ, bourbon, γάλα καρύδας. Το γάλα με τη βανίλια και τα μπαχαρικά ζεσταίνονται σε ένα κατσαρολάκι, στο οποίο έπειτα προστίθενται οι κρόκοι αυγών με ζάχαρη και ανακατεύονται καλά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει. Έπειτα, αφού κρυώσει, του προθέτουν μικρή ποσότητα από το αλκοόλ που έχουν επιλέξει, το βάζουν στο ψυγείο και το σερβίρουν την επόμενη ημέρα με έξτρα μπαχαρικά.

Ζεστό κρασί με μπαχαρικά
Αν υπάρχει ένα αλκοολούχο ποτό που ταιριάζει απόλυτα στην εποχή και είναι και ζεστό, τότε αυτό είναι σίγουρα το ζεστό κρασί με μπαχαρικά, γνωστό και ως Glühwein στην Ευρώπη. Η ακριβής του μετάφραση είναι «κρασί που λάμπει» και φτιάχνεται με φρουτώδες κόκκινο κρασί όπως Merlot, το οποίο βάζουν σε κατσαρολάκι για να ζεσταθεί μαζί με στικ κανέλας, γαρίφαλο, γλυκάνισο, χυμό πορτοκαλιού και φλούδες πορτοκαλιού. Το κρασί ζεσταίνεται σε χαμηλή φωτιά –δεν βράζει γιατί έτσι θα εξατμιστεί το αλκοόλ-, σουρώνεται και σερβίρεται με το μοναδικό του άρωμα.

Latte κουρκουμάς
Οι λάτρεις του καφέ, τα Χριστούγεννα μπορούν να τον… αναβαθμίσουν και να δοκιμάσουν καφέ με καρυκεύματα. Ο πιο διαδεδομένος είναι ο latte με κουρκουμά, ο οποίος προτείνεται και ως υγιεινό ρόφημα και θα το βρείτε σε πολλά café εκεί έξω. Αν θέλετε να τον φτιάξετε μόνοι σας, ζεστάνετε και ανακατέψτε 2 φλιτζάνια γάλα της αρεσκείας σας με 2 κ.γ. κουρκουμά, ½ κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. μέλι και λίγο πιπέρι. Προσθέστε ίσα μέρη αυτού του μείγματος και καφέ στην κούπα σας και απολαύστε.

Λευκή ζεστή σοκολάτα
Η ζεστή σοκολάτα σίγουρα είναι ιδανική όλον το χειμώνα. Τα Χριστούγεννα, όμως, δίνει τη θέση της στη λευκή σοκολάτα ενόψει των… White Christmas που στην Ελλάδα μπορεί να μην τα ζούμε, αλλά στην Ευρώπη κυριαρχούν. Είναι πιο γλυκιά και εντυπωσιακή και φτιάχνεται πολύ εύκολα με λευκή σοκολάτα, γάλα και βανίλια, τα οποία ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Για μεγαλύτερη ένταση στη γεύση, προσθέστε ελάχιστο αλάτι και για έξτρα τσαχπινιά… ροζ πιπέρι.
Glogg

Ουσιαστικά είναι μια παραλλαγή του Gluhwein που προτιμούν στη Σουηδία και η διαφορά του οφείλεται στο καρδάμωμο (ή κακουλέ, όπως είναι η παραδοσιακή τούρκικη λέξη για το συγκεκριμένο μυρωδικό), που το κάνει να ξεχωρίζει. Η αυθεντική του συνταγή (για 30 μερίδες) περιλαμβάνει: 285ml κρασί πόρτο, 285ml κόκκινο ξηρό κρασί, 112 ml νερό, 55 γρ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλα, 1/2 μικρό κομμάτι τζίντζερ, 3 ολόκληρα καρφάκια γαρίφαλου, 3 ολόκληρα μέρη καρδάμωμο, 1/2 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες, 112 ml μπράντι. Αναμειγνύετε το πόρτο, το ξηρό κρασί, το νερό και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Βάζετε όλα τα μπαχαρικά μαζί σ’ ένα τουλπάνι (γάζα), τα δένετε καλά και τα θρυμματίζετε μ’ ένα ξύλινο σφυρί ή γουδοχέρι. Ρίχνετε τα μπαχαρικά και το πορτοκάλι στο μείγμα του κρασιού και το αφήνετε να σιγοβράζει –προσοχή: χωρίς να κοχλάζει-για 15 λεπτά. Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και ρίχνετε το μπράντι στο ζεστό μείγμα. Σερβίρετε κατά προτίμηση σε χριστουγεννιάτικες κούπες με ένα καρφάκι γαρύφαλλο και ένα ξυλαράκι κανέλας για ντεκόρ.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα