Οι Βρετανοί δηλώνουν “Υπέρ” της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αρχές Νοεμβρίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επίσημα το αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Η έτοιμη απάντηση του Μπόρις Τζόνσον ήταν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμειχθεί στην υπόθεση διότι τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο. Όμως, υπάρχουν πολλά γεγονότα πως δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση, με καλές προοπτικές.

Η Daily Telegraph σε εκτενές άρθρο που υπογράφει ο Associated Editor της εφημερίδας Gordon Rayner αναφέρει ότι σε ερώτημα της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (56%) δήλωσε πως τα Γλυπτά πρέπει να εκτίθενται στην Ελλάδα, ενώ μόλις ένας στους πέντε (20%) απάντησε πως πρέπει να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Telegraph υπογραμμίζει ότι η πίεση εντείνεται κι από την UNESCO, η οποία έχει επικρίνει έντονα τις συνθήκες υπό τις οποίες εκτίθενται τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο και πρόσφατα έκρινε ότι το ζήτημα της επιστροφής τους είναι διακρατικό, μεταφέροντας την απόφαση στη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Αλεξάντερ Χέρμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Restitution: The Return of Cultural Artifacts», δήλωσε πως υπάρχει παγκοσμίως μια έντονη τάση επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων από μουσεία στην Ευρώπη και αλλού, προσθέτοντας πως “Όποιος επισκέπτεται το μουσείο στην Αθήνα μπορεί να δει ότι τα Γλυπτά θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί“.

Το 1983, όταν η Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε εκστρατεία υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργήθηκε μια επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει πολλούς από τους κορυφαίους κλασικιστές. Η ηθοποιός Τζάνετ Σούζμαν, επικεφαλής της επιτροπής, δήλωσε στην  Daily Telegraph ότι “Το Βρετανικό Μουσείο είναι φανερά πίσω από τις εξελίξεις” και τα επιχειρήματά του θυμίζουν «παιδικές συμπεριφορές, με τη λογική ”εγώ το βρήκα, είναι δικό μου”.

 

Θέση πήρε και η εφημερίδα Guardian, με άρθρο του Σάιμον Τζένκινς, ο οποίος θεωρεί ότι τα παραδείγματα μεγάλων μουσείων που επέστρεψαν σημαντικά εκθέματα στις χώρες προέλευσής τους είναι αρκετά και προτρέπει τον Μπόρις Τζόνσον να είναι αυτός που θα πιστωθεί αυτή τη σημαντική απόφαση.

Αναφέρονται τα εξής δεδομένα: Το Παρίσι επιστρέφει κλεμμένα τεχνουργήματα από την νοτιοανατολική Ασία και τη Σενεγάλη. Οι Χάλκινοι θησαυροί του Μπενίν έχουν επιστραφεί στη Νιγηρία από το Κέιμπριτζ, το Αμπερντίν, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Το Λονδίνο έχει επιστρέψει στην Αίγυπτο ένα τμήμα της Μεγάλης Σφίγγας. Υπάρχει πια  (3D printing), μίας τεχνολογίας που επιτρέπει να ανακατασκευάζουμε ακριβή αντίγραφα αρχαίων δημιουργημάτων, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον ίδιο τύπο πέτρας ή μαρμάρου.

“Κάποια στιγμή, μία κυβέρνηση θα επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα», έγραψε στη Guardian ο τακτικός αρθρογράφος Σάιμον Τζένκινς. Αυτή η στιγμή είναι ίσως πολύ κοντά.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα