Ποιες φράσεις αυξάνουν την αυτοεκτίμηση στο παιδί

Το βασικό συστατικό της αυτοεκτίμησης είναι η αποδοχή και η αγάπη του εαυτού μας. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας χτίζεται σιγά σιγά και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των γονιών.

Είναι απαραίτητο οι γονείς να έχουν μία στάση ενθαρρυντική προς τα παιδιά, να τα υποστηρίζουν δίχως να τα κριτικάρουν, να τα ακούν δίχως να τα μειώνουν, να τους δίνουν προσοχή και ενδιαφέρον έτσι ώστε να νοιώθουν αποδεχτά και ασφαλή. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα κλίμα τιμωρίας, απόρριψης και κριτικής το μήνυμα που λαμβάνει είναι ότι δεν με «αγαπάνε» και κλονίζεται η αυτοεκτίμησή του.

Αντίθετα ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα κλίμα ενθάρρυνσης, φροντίδας και ασφάλειας νιώθοντας αποδεχτό δομεί από τα πρώτα χρόνια μία εκτίμηση προς τον εαυτό του και μία σιγουριά αργότερα στην ενήλικη ζωή του. Μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό του (όχι ναρκισσιστικά),να τον φροντίζει, να δίνει προτεραιότητα στον εαυτό του πρώτα, να μην ανέχεται την κακομεταχείριση από τους άλλους και να εστιάζει στη χαρά. Ταυτόχρονα μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του λέγοντας «όχι» εκεί που ξέροντας τι είναι πολύτιμο και υποστηρίζοντάς το.

Παράλληλα με την αυτοεκτίμηση καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια προς τον εαυτό και προς τους άλλους, απαραίτητα στοιχεία για τη σύναψη υγειών ερωτικών και φιλικών σχέσεων.

Μερικές φράσεις που ενθαρρύνουν ένα παιδί είναι:

– « Σε αγαπώ γι’ αυτό που είσαι ».
– « Θα σε αγαπώ ό,τι κι αν κάνεις ».
– « Μπράβο, μη σταματάς, θα τα καταφέρεις ».
– « Δεν πειράζει, αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια ».
– « Δεν πειράζει αν κλάψεις, θα νιώσεις καλύτερα ».
– « Δεν είναι κακό να κάνεις λάθος, όλοι μας κάνουμε ».

Μερικές φράσεις που μειώνουν ένα παιδί είναι:

– « Είσαι τόσο χαζό »
– « Αν δεν έκανες του κεφαλιού σου, θα τα είχες καταφέρει »
– « Γιατί δεν μπορείς να γίνεις τόσο καλός σαν τον…»
– « Είσαι ψεύτης! ».
– « Μην είσαι ανόητος. Δεν πρέπει να φοβάσαι».
– « Είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις».
– « Μην κλαις! Οι άντρες δεν κλαίνε».

Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση (πίστη στον εαυτό-εμπιστοσύνη) είναι τα θεμέλια για τη ζωή. Αξίζει να δίνουμε περισσότερη βάση και χρόνο, να τα ποτίζουμε καθημερινά γιατί αυτά είμαστε εμείς.

About the Author

Σχετικά άρθρα