Βαλτεσινίκο: Το ορεινό διαμάντι της Αρκαδίας

Το Βαλτεσινίκο βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε μιά πλαγιά του Μαινάλου σε υψόμετρο 1.150 μέτρα και έχει χαρακτηρισθεί ως παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό, δεν έχει την κοσμικότητα της Βυτίνας ή της Δημητσάνας αλλά το φυσικό του κάλος και η αμφιθεατρική του θέση αρκούν για να το χαρακτηρίσουν ως το όμορφο μπαλκόνι του Μαίναλου. Το Βαλτεσινίκο απέχει 216 χιλιόμετρα από την Αθήνα, δηλαδή περίπου 2,5 ώρες για αυτό και προτείνουμε να γίνει ο προορισμός για την επόμενη εκδρομή του Σαββατοκύριακου.

Το χωριό, από τα ορεινότερα της Αρκαδίας είναι αμφιθεατρικά χτισμένο στο λόφο του Παλαιόκαστρου, στη κορυφή του οποίου δέσποζε ένα μικρό μεσαιωνικό οχυρό του 13ου αιώνα. Το Βαλτεσινίκο δεν είναι τυχαία το διαμάντι του Μαίναλου, αφού είναι κατάφυτο από έλατα και καστανιές ,τα σπίτια καινούργια και παλαιότερα είναι πετρόχτιστα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πορφυρένια κεραμίδια. Η βόλτα μέσα στα πλακόστρωτα μονοπάτια του χωριού θα σου αποκαλύψει και άλλες μικρές ομορφιές όπως πετρόχτιστες βρύσες με τρεχούμενα νερά,  ένα μικρό λαογραφικό μουσείο που φιλοξενεί αντικείμενα από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των κατοίκων και περίπου 10 εκκλησίες όπου ξεχωρίζουν ο ναός των Αγίων Θεοδώρων αλλά και του Αγίου Γεωργίου. Τα περίτεχνα τέμπλα των συγκεκριμένων ναών αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της ξυλογλυπτικής τέχνης που άνθισε στο χωριό, αφού λειτουργούσε και σχολή ξυλογλυπτικής στην δεκαετία του ΄80, από την οποία αποφοίτησαν αρκετοί τεχνίτες ντόπιοι αλλά και από τις γύρω περιοχές. Την παράδοση στην τέχνη αυτή κρατούν ακόμα και σήμερα κάποιοι κάτοικοι που δουλεύουν το ξύλο με προσήλωση και μεράκι.

autotriti.gr

Το Βαλτεσινίκο έχει δύο πλατείες την Άνω και την Κάτω. Στην Κάτω πλατεία που είναι και η κεντρική μπορείς να απολαύσεις ζεστά ροφήματα αλλά και εκλεκτό τσίπουρο με νόστιμους μεζέδες. Οι ταβέρνες “Κληματαριά” και “Βασιλικός” σερβίρουν παραδοσιακά, πεντανόστιμα πιάτα. Οι πετρόχτιστοι ξενώνες που συνάδουν με την αρχιτεκτονική του χωριού “Θέα Βαλτεσίνικου” ,”Valtessiniko studios” ,”Petra & Elato Art Hotel” προσφέρουν την άνεση που θέλει να έχει κάθε επισκέπτης αλλά και μαγευτική θέα στους τριγύρω λόφους, τα περισσότερα διαθέτουν και τζάκι στα δωμάτια.

autotriti. gr
Αξιοθέατα και δραστηριότητες

Στο γραφικό, φιλόξενο Βαλτεσίνικο  θα βρεις γαλήνη και ηρεμία  σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Λίγα χιλιόμετρα από το χωριό μπορείς να επισκεφθείς το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1625 και κοσμείται από σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες. Το απόμερο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, χτισμένο στο κοίλωμα βράχου είναι το επόμενο αξιοθέατο και χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Το μοναστήρι δεν λειτουργεί σήμερα αλλά κατά την οθωμανική εποχή υπήρξε καταφύγιο για τους κατοίκους του χωριού από τους επιδρομείς.

Αν όμως θέλεις την αδρεναλίνη σου να ανέβει στο έπακρο θα βρεις πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της Ορεινής Αρκαδίας. Στον ποταμό Λάδωνα και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη που απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Βαλτεσινίκο, οι λάτρεις των υδάτινων σπορ θα κάνουν canoe kayak και rafting. Το χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλου, μπορούν να επισκεφθούν οι λάτρεις του σκι. Διαθέτει  3 τελεφερίκ  και πίστες αρχικού και μεσαίου επιπέδου καθώς και πάρκο σνόουμπορντ.

 

Επίσης από το Βαλτεσινίκο ξεκινούν 2 από τα 8 μονοπάτια του Menalon Trail  ή μονοπάτι του Μαίναλου, η συνολική έκταση του οποίου φτάνει τα 75 χιλιόμετρα και διασχίζει ποτάμια, δάση και χωριά. Οι επισκέπτες που θα βρεθούν στο χωριό και αγαπούν την πεζοπορία μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 2 διαδρομές, ανάλογα με το χρόνο και τις αντοχές που έχουν. Η μία είναι Βαλτεσινίκο – Μαγούλιανα  απόσταση 6,6 χιλιομέτρων και διαρκεί 2,5 ώρες. Σε αυτό το μονοπάτι, ο πεζοπόρος θα συναντήσει το θρυλικό παλιό σανατόριο της Μάνας, πέτρινα αλώνια, τρεχούμενα νερά σε μία ασφαλή σημασμένη με αρκετές πινακίδες προσανατολισμού διαδρομή. Το δεύτερο μονοπάτι που ξεκινά από το Βαλτεσινίκο είναι αυτό που φτάνει ως τα Λαγκάδια, ο εκτιμώμενος χρόνος πεζοπορίας είναι 5 ώρες και η απόσταση που θα διασχίσεις 13, 9 χιλιόμετρα. Θα συναντήσεις την πηγή της Γριάς το Λιθάρι, την πηγή της Κρύας Βρύσης αλλά και το συγκρότημα των νερόμυλων Ράπη.

Ότι και αν αποφασίσεις να κάνεις σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, είτε να απολαύσεις έναν ζεστό βουνίσιο τσάι δίπλα στο τζάκι με θέα τα τριγύρω βουνά, είτε να ανέβεις στο χιονοδρομικό για σκι, είτε να περπατήσεις μέσα στο δάσος , το σίγουρο είναι ότι η γνωριμία με το Βαλτεσινίκο θα σου μείνει αξέχαστη.

About the Author

Σχετικά άρθρα