Καλάβρυτα : Εκεί όπου η μαγεία της φύσης συναντά την ιστορία

Τα Καλάβρυτα , αναμφισβήτητα, αποτελούν ένα από τα πιο ωραία μέρη στην Ελλάδα. Έχουν μια ομορφιά άγρια και η φύση σε μαγεύει όπου και αν γυρίσεις το κεφάλι σου. Μιας και διανύουμε την εβδομάδα της επετείου του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, τα Καλάβρυτα είναι ένα από τα μέρη που έχουν την τιμητική τους λόγω της ιστορίας που συνδέεται με την πιο μαύρη μέρα της Ελλάδας κατά την ναζιστική κατοχή. Η φύση συναντά την ιστορία και γίνεται κάτι μαγικό.

Η σφαγή των Καλαβρύτων.
Τα Καλάβρυτα ήταν μια από τις περιοχές της Ελλάδας που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την γερμανική κατοχή. Οι κάτοικοι όμως δεν επέτρεψαν ποτέ να ξεχαστεί, γι’ αυτό αν ο δρόμος σε πάει προς τα εκεί τότε σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον λόφο όπου εκτελέστηκε όλος ο αντρικός πληθυσμός άνω των 12 ετών. Στην μια πλευρά του μουσείου θα δεις πως ήταν η ζωή στα Καλάβρυτα πριν την Γερμανική κατοχή , το σχολείο, την φιλαρμονική των Καλαβρύτων, ενώ από την άλλη πλευρά θα δεις την πόρτα του σχολείου που στις 9 Δεκεμβρίου του 1943 οι Γερμανοί συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους των Καλαβρύτων, διαβεβαιώνοντας τους πως δεν θα πάθουν τίποτα. Χώρισαν τους άντρας άνω των 12 ετών στο ένα δωμάτιο και τα γυναικόπαιδα στο άλλο. Στους τοίχους θα βρεις τις φωτογραφίες και τα ονόματα όλων όσων εκτελέστηκαν, 677 στον αριθμό, και τα 28 άτομα που κατάφεραν να σωθούν, εκ των οποίων οι 3 ζουν μέχρι και σήμερα. Μετά το μουσείο ο δρόμος θα σε  βγάλει στον λόφο όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν όλους τους άντρες.

Η πιο μαύρη Δευτέρα στην ιστορία της Ελλάδας γράφτηκε στις 12 Δεκεμβρίου το 1943 μετά τις 12 το μεσημέρι από τους Γερμανούς. Στο σημείο μετά το ολοκαύτωμα έχουν τοποθετηθεί άσπρες πέτρες που γράφουν την ημερομηνία που πάγωσε στον χρόνο, ενώ την δεκαετία του 60 τοποθετήθηκε και ένας τεράστιος άσπρος σταυρός. Λίγο αργότερα , κατά την δεκαετία του 70 ολοκληρώθηκε το μνημείο γράφοντας και τα ονόματα όσων εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς. Ένα μέρος που ο καθένας μας αξίζει να επισκεφθεί ειδικά την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου που οι μνήμες είναι πιο ζωντανές.

Λόφος
ektoprogrammatos.com

Η αρχή της Ελληνικής Επανάστασης με αφετηρία τα Καλάβρυτα.
Τα Καλάβρυτα είναι ένας ιστορικός προορισμός τόσο για την 28η Οκτωβρίου, όσο και για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στην νότια πλευρά της πόλης θα βρεις έναν πλάτανο, γνωστός και ως Πλάτανος των τριών γερόντων όπου στις 21 Μαρτίου του 1821 συναντήθηκαν οι τρεις Καλαβρυτινοί ήρωες της επανάστασης ο Πετιμεζάς , ο Ζαΐμης και Φωτήλας και κατέστρωσαν τα σχέδια τους για την έναρξη της επανάστασης. Παραμένοντας στην ιστορική περίοδο αν πας στα Καλάβρυτα τότε πρέπει να επισκεφθείς και την Μονή της Αγίας Λαύρας που σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε το λάβαρο της ελληνικής επανάστασης, το οποίο φυλάσσεται ακόμα εκεί. Η μονή ωστόσο το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς Ναζί και εκτέλεσαν όσους μοναχούς δεν την είχαν εγκαταλείψει. Αφού ο δρόμος σε πήγε μέχρι την Μονή τότε οφείλεις να επισκεφθείς  και τον λόφο απέναντι όπου βρίσκεται το μνημείο των πεσόντων ηρώων του 1821 , ένα μνημείο που απεικονίζει τρείς μορφές τους κληρικούς, τους αγωνιστές και στην κορυφή μια γυναικεία μορφή που απεικονίζει την ελευθερία.

Μονή Αγίας Λαύρας
patrasevents.gt

Μια απίστευτη εμπειρία στην φύση.
Εκτός από μεγάλη ιστορία τους, τα Καλάβρυτα είναι γνωστά για την ομορφιά της άγριας φύσης που θα δεις παντού να απλώνεται γύρω σου. Όποια εποχή και να επιλέξεις να πας είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι αξίζει τον κόπο. Τον χειμώνα μπορείς να επισκεφθείς το χιονοδρομικό κέντρο, που είναι και ένα από τα πιο γνωστά στην Ελλάδα για τους λάτρεις των sports στο χιόνι. Ωστόσο όποια εποχή και να πας σίγουρα πρέπει να επισκεφθείς το Σπήλαιο των Λιμνών ή όπως το έλεγαν παλαιότερα, Τρουπίσιο. Ένα σπάνιο θέαμα με 13 λίμνες αλλεπάλληλες η μία στην άλλη, κάτι όχι τόσο σύνηθες καθώς δεν υπάρχουν σπήλαια με λίμνες στο εσωτερικό τους. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες συμπληρώνουν το εντυπωσιακό θέαμα με το δικό τους τρόπο.
Μια εξίσου μοναδική διαδρομή που το οφείλεις στον εαυτό σου να κάνεις, είναι με το τρενάκι «Ο Οδοντωτός» που συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοφτό. Το τρενάκι διασχίζει όλο το φαράγγι του Βοραϊκού και αποτελεί ίσως την ομορφότερη διαδρομή στην Ελλάδα. Η διαδρομή γίνεται ανάμεσα σε άγρια τοπία με καταρράκτες και περνάει από σήραγγα με την πιο ωραία στάση να γίνεται στην ταβέρνα Ρομάντζο.

About the Author

Σχετικά άρθρα