Πώς να ανανεώσεις το σπίτι σου για τη νέα χρονιά

Ο ερχομός της νέας χρονιάς αποτελεί πάντα ευκαιρία για αλλαγές και ανανέωση. Είναι συνήθως η ώρα που θέτουμε νέους στόχους, που επαναπροσδιορίζουμε τα θέλω μας και ποια πράγματα στη ζωή και την καθημερινότητα μας πρέπει να αλλάξουν ή να γίνουν διαφορετικά και καλύτερα.

Κάθε ανανέωση περιλαμβάνει συνήθως και αυτήν του σπιτιού μας, του χώρου που ζούμε και περνάμε τον χρόνο μας και τις στιγμές μας. Και επειδή μετά τις γιορτές το πορτοφόλι μας δεν είναι και τόσο γεμάτο, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να κάνεις αλλαγές με τρόπο οικονομικό και εύκολο.

Ξεκίνα με ξεκαθάρισμα και οργάνωση

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Αρχικά, πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα. Πιάσε ένα ένα δωμάτιο και χώρο του σπιτιού σου. Aπάλλαξε το από όλα όσα δεν χρησιμοποιείς πια, δεν χρειάζεσαι ή δεν σου αρέσουν και πιάνουν χώρο. Βρες έξυπνους και όμορφους τρόπους να οργανώσεις τις ντουλάπες, τα συρτάρια, την βιβλιοθήκη και τα πράγματα που χρησιμοποιείς καθημερινά.

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Η διαδικασία αυτή από μόνη της είναι αναζωογονητική. Μπορείς έτσι να ξεφορτωθείς ότι δεν θέλεις και να βρίσκεις τα πράγματα σου πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Έτσι νιώθεις ικανοποίηση και κάνεις την καθημερινότητα σου πιο εύκολη.  Επιπλέον θα δεις ότι τελικά θα έχεις και περισσότερο χώρο για όλα τα νέα όμορφα πράγματα που θέλεις να βάλεις στο σπίτι και την ζωή σου.

Φτιάξε ότι έχει χαλάσει

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Στη συνέχεια κάνε μια λίστα με τις επισκευές που χρειάζονται να γίνουν στο σπίτι σου. Κάθε τι χαλασμένο επηρεάζει την εικόνα του σπιτιού σου και την διάθεση σου. Ξεκίνα από τις μικρές επισκευές και αυτές που μπορείς εσύ να κάνεις.

Σπασμένα χερούλια ή πόμολα, ντουλάπια που θέλουν σφίξιμο, γρατζουνιές στα έπιπλα, τραπεζάκια που κουνιούνται είναι μερικές μόνο από τις μικρο-επισκευές που μπορείς να βάλεις στη λίστα σου. Αυτομάτως το σπίτι σου θα είναι πιο προσεγμένο και λειτουργικό.

Άλλαξε θέση στα έπιπλα σου

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Σκέψου εάν όπως είναι στημένα τα έπιπλα σου σε εξυπηρετούν στην καθημερινότητα σου. Δες μήπως κάποια έπιπλα απλά σου πιάνουν χώρο η σε δυσκολεύουν και θα ήταν λειτουργικά σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Μετακίνησε έπιπλα και διακοσμητικά από δωμάτιο σε δωμάτιο και δες τον χώρο σου να αλλάξει εύκολα και ανέξοδα. Μην διστάσεις να ξεφορτωθείς μικρο-έπιπλα και διακοσμητικά που δεν χρειάζεσαι πια.

Φτιάξε όμορφες γωνιές

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Δες που περνάς τον περισσότερο σου χρόνο μέσα στο σπίτι σου και δώσε σημασία στους χώρους αυτούς. Φτιάξε μια ωραία, cozy γωνιά δίπλα στο τζάκι ή στον καναπέ σου για να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου σειρά ή το αγαπημένο σου βιβλίο.  Δημιούργησε έναν όμορφο και φωτεινό χώρο για να παίρνεις το πρωινό σου ή να απολαμβάνεις τον πρωινό σου καφέ στην κουζίνα σου ή δίπλα σε ένα παράθυρο. Δημιούργησε ένα home gym ή ένα meditation spot στο γραφείο ή την κρεβατοκάμαρα σου. Οργάνωσε το γραφείο σου ώστε να εργάζεσαι πιο συγκεντρωμένα ή να περνάς χρόνο κάνοντας κάποιο αγαπημένο σου hobby.

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Βρες τι απολαμβάνεις περισσότερο στην καθημερινότητα σου ή τι νέο θα ήθελες να εντάξεις σε αυτήν, βρες το κατάλληλο σημείο για αυτό και φτιάξε την δική σου προσωπική γωνιά.

Βάλε Χρώμα

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους αλλαγής και ανανέωσης είναι να προσθέσεις χρώμα στο σπίτι σου. Οι τρόποι πολλοί για να επιλέξεις αυτόν που σου ταιριάζει. Επέλεξε έναν τοίχο στο σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα, το γραφείο ή το χολ και βάψε τον με το αγαπημένο σου χρώμα. Άλλαξε χρώμα στα ντουλάπια της κουζίνας ή του μπάνιου σου. Χρησιμοποίησε αυτοκόλλητα πλακάκια για να «ανακαινίσεις» το μπάνιο ή την κουζίνα σου.

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Εάν έχεις παλιά μικρο-έπιπλα που έχεις βαρεθεί, δοκίμασε να τα βάψεις με χρώμα κιμωλίας ή με σπρέι ή να τους αλλάξεις πόμολα. Μπορείς να βάψεις ακόμη και διάφορα διακοσμητικά ξύλινα ή γυάλινα, δίνοντας τους μια πιο φρέσκια εμφάνιση.

Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες

σπίτι
Πηγή εικόνας: pinterest

Οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν την διαφορά. Ριχτάρια, μαξιλάρια, μικρά χαλάκια, τραπεζομάντηλα, κουρτίνες, αποξηραμένα λουλούδια ή φυσικά φυτά σε γλάστρες και βάζα, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μπορείς να αλλάξεις ή να προσθέσεις για να δώσεις στο σπίτι σου έναν αέρα ανανέωσης.

Με τις μικρές αυτές αλλαγές μπορείς ακόμη και να αλλάξεις εντελώς το στυλ του σπιτιού σου ή και να παίξεις με το ευέλικτο στιλ του mix and match.

Καλή χρονιά λοιπόν στον νέο σου ανανεωμένο σπίτι!

About the Author

Σχετικά άρθρα