Φλώρινα η πόλη του βορρά που θα σε μαγέψει

Την έχουν χαρακτηρίσει βασίλισσα και αρχόντισσα του βορρά, μαγική, πανέμορφη. Ναι είναι αλήθεια. Η Φλώρινα η πόλη του βορρά που θα σε μαγέψει όταν την επισκεφθείς θα κατακτήσει μία θέση στην καρδιά σου και θα θέλεις να γυρίζεις εκεί ξανά και ξανά. Βρίσκεται στο βορειοδυτικότερο άκρο της Ελλάδας, περιτριγυρισμένη από βουνά που ανάλογα με την εποχή ντύνονται λευκά, χρυσαφένια ή καταπράσινα.

Ποταμός Σακούλεβας

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο ποταμός Σακούλεβας, με το μεγαλύτερο μέρος του να διασχίζει τη Φλώρινα. Περπάτημα κατά μήκος του ποταμού θαυμάζοντας τα παλιά αρχοντικά με έντονα χρώματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, το πέρασμα από τις ξύλινες γέφυρες και η θέα προς το λόφο του Άγιου Παντελεήμονα που αγκαλιάζει την πόλη, περιλαμβάνονται στην πρώτη βόλτα που θα απολαύσεις στην Μακεδονίτικη πρωτεύουσα. Το βράδυ το σκηνικό του ποταμού αλλάζει και γίνεται πιο γοητευτικό με τα φώτα των καφέ και των καταστημάτων να καθρεφτίζονται στα κινούμενα νερά. Μία στάση στο Rivo All day café, για φαγητό, καφέ ή ποτό είναι ότι πρέπει για να νιώσεις τον παλμό αυτής της μαγευτικής πόλης την νύχτα στο ποτάμι. Τραπεζάκια δίπλα στη γέφυρα, με τις απαραίτητες σόμπες για τις χαμηλές θερμοκρασίες και το τσίπουρο με τον κατάλληλο μεζέ θα δοκιμάσεις στο Goose cafe bar.  Συνεχίζοντας θα βρεθείς στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Παύλου Μελά με πολλές επιλογές σε μπαράκια, ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα.

dysi.gr

Αν θέλεις να αγναντέψεις από ψηλά τις κόκκινες κεραμοσκεπές της πόλης και τα νερά του ποταμού να στριφογυρίζουν ανάμεσα στα σπίτια, θα ανέβεις στον καταπράσινο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Εκεί δεσπόζει ο σταυρός ύψους 30 μέτρων που ξεχωρίζει από παντού και το βράδυ φωτισμένος στέκει σαν προστάτης. Η βόλτα στον λόφο θα ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα με μία αχνιστή σοκολάτα στο καφέ του ξενοδοχείου The Lynx Mountain Resort όπου θα ατενίζεις μπροστά σου ως χάρμα οφθαλμών τη μαγευτική πόλη λουσμένη στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος. Για βραδινό γεύμα, επιβάλλεται να δοκιμάσεις ντόπια φλωρινιώτικη κουζίνα στο εστιατόριο Αποσπερίτης, στο κέντρο, με εξαιρετικές νοστιμιές και τοπικό κρασί.

Η Φλώρινα εκτός από τη φυσική ομορφιά διαθέτει και καλλιτεχνική παιδεία. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είναι ένα μουσείο με μεγάλη ιστορία και εκθέματα εξίσου μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Σήμερα η συλλογή του Μουσείου αριθμεί πάνω από 600 έργα τέχνης.

sansimera.gr

Το έθιμο της φωτιάς στις 23 Δεκεμβρίου 
Στις 23 Δεκεμβρίου, όταν η Φλώρινα βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα με το θερμόμετρο να δείχνει κάτω από το μηδέν, ανάβουν πελώριες φωτιές με την μεγαλύτερη στην Πλατεία Ηρώων  και ξεκινάει το γλέντι με τα χάλκινα να παίζουν δυνατά και το τσίπουρο να ρέει άφθονο. Πρόκειται για ένα πανάρχαιο παγανιστικό έθιμο που συμβολίζει τη γονιμότητα και την αναγέννηση, την καρποφορία και το ξύπνημα της γης.

Η Φλώρινα η πόλη του βορρά που θα σε μαγέψει με τις εκδρομές που θα συνδυάσεις

Η Φλώρινα αποτελεί ορμητήριο για εκδρομές που δεν πρέπει να χάσεις. Το Νυμφαίο, ο πρώτος σταθμός, είναι το παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό. γνωστό εκτός από την φυσική ομορφιά του και για το Καταφύγιο της καφέ αρκούδας Αρκτούρος. Για να φτάσεις στον Αρκτούρο θα διασχίσεις το χωριό με τα πόδια, και εκεί θα ξεναγηθείς από έμπειρους εθελοντές στον προστατευμένο χώρο μέσα στο δάσος. Θα δεις τα αρκουδάκια κοντά στις μαμάδες τους, θα μάθεις πως βρέθηκαν εκεί και πως είναι η ζωή τους. Επειδή το κρύο είναι τσουχτερό μετά την ξενάγηση στον Αρκτούρο θα απολαύσεις παραδοσιακή φλωρινιώτικη κουζίνα δίπλα στο τζάκι σε ένα από τα πολλά εστιατόρια ή έναν ζεστό καφέ με σπιτικά γλυκά.

petrino.com

Οι Πρέσπες είναι η δεύτερη εκδρομή που πρέπει να κάνεις όταν βρεθείς στη Φλώρινα, την πόλη του βορρά που θα σε μαγέψει. Σε ένα ονειρικό τοπίο, στο βορειοδυτικό σύνορο της Ελλάδας με την Αλβανία και το ΠΓΔΜ, απλώνεται η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα. Ο Άγιος Αχίλλειος, είναι ένα ακριτικό νησάκι μέσα στην λίμνη της μικρής Πρέσπας. Μία πλωτή πεζογέφυρα μήκους 650 μ. ενώνει τη στεριά με το νησάκι, όπου εκεί δεσπόζει το μνημείο σύμβολο των Πρεσπών, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου. Το χωριό Ψαράδες είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της μεγάλης Πρέσπας και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Ο Άγιος Γερμανός είναι ορεινό χωριό και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μ. πάνω από την Μικρή Πρέσπα, από την οποία απέχει μόνο 7 χλμ. Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό που έχει διατηρήσει τα πετρόχτιστα σπίτια, χαρακτηριστικά της περιοχής.

thegreektraveller.gr

Ακόμα και αν δεν είσαι λάτρης του σκι, η εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας -Πισοδερίου επιβάλλεται. Η διαδρομή που διασχίζεις για να φτάσεις εκεί θα σου κόψει την ανάσα, αφού αν την πετύχεις χιονισμένη θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι στην χώρα του χιονιού και από κάπου θα ξεπροβάλλουν η βασίλισσα με τις νεράιδες της. Από το ξύλινο καφέ του χιονοδρομικού κέντρου απολαμβάνεις άπλετη θέα στις πίστες, πίνοντας τον καφέ σου. Λίγο πιο κάτω, στο χωριό Πισοδέρι θα δοκιμάσεις αρνάκι στη γάστρα να γλύφεις και τα δάχτυλά σου, πίτες και πιπεριές φλωρίνης γεμιστές με φέτα που θα συνδυάσεις τέλεια με ντόπιο κόκκινο κρασί.

Η Φλώρινα και οι εκδρομές που μπορείς να συνδυάσεις όταν φτάσεις εκεί θα σε ανταμείψουν με άπλετη φυσική ομορφιά.

About the Author

Σχετικά άρθρα