Τριχόπτωση : Ότι πρέπει να γνωρίζετε για αυτή

Η τριχόπτωση μπορεί να επηρεάσει μόνο το κεφάλι ή και ολόκληρο το σώμα, μπορεί να είναι προσωρινή ή και μόνιμη. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω κληρονομικότητας, λόγω ορμονικών αλλαγών, λόγω ιατρικών συνθηκών αλλά μπορεί να είναι και ένα μέρος της γήρανσης. Συμβαίνει σε οποιονδήποτε, ωστόσο είναι αποδεδειγμένο πως είναι πιο συχνό στους άντρες.

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης στην τριχόπτωση. Κάποιοι μπορεί να καλύψουν την τριχόπτωση με κουρέματα ή παίρνοντας ειδικά σαμπουάν και ειδικές θεραπείες. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να αφήσουν τον οργανισμό τους να λειτουργήσει φυσιολογικά, αν έρθει τριχόπτωση θα το δεχτούν και θα συνεχίσουν να ζουν κανονικά.

 

Οφείλουμε να σας πούμε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας πριν αποφασίσετε να πάρετε οποιαδήποτε θεραπεία για την τριχόπτωση γιατί δεν είναι για όλους το ίδιο !

 

 

Πως προκαλείται η τριχόπτωση

 

Η πιο συνηθισμένη αιτία της τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα. Αν κάποιος στην οικογένεια είχε κάτι παρόμοιο τότε το πιο πιθανό είναι πως η τριχόπτωσή σας είναι κληρονομική. Τέτοιου είδος τριχόπτωση μπορεί να αρχίσει από τα χρόνια της εφηβείας.

 

Σοβαρές ασθένειες, χειρουργεία ή τραυματικά γεγονότα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τριχόπτωση αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις οι τρίχες ξαναμεγαλώνουν από μόνες τους, χωρίς την βοήθεια κάποιας θεραπείας.

 

Ορμονικές αλλαγές, παραδείγματα :

 

  • Εγκυμοσύνη
  • Γέννα
  • Εμμηνόπαυση

 

Ιατρικές συνθήκες, παραδείγματα :

 

  • Θυρεοειδής
  • Γυροειδής Αλωπεκία
  • Μολύνσεις στο κεφάλι

 

Φαρμακευτικές θεραπείες για ασθένειες, όπως :

 

  • Καρκίνο
  • Υψηλή πίεση
  • Αρθρίτιδα
  • Κατάθλιψη
  • Καρδιακά προβλήματα

 

Σωματικές ή ψυχικές καταστάσεις, όπως :

 

  • Θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου
  • Απότομη απώλεια βάρους
  • Υψηλός πυρετός

 

Μία δίαιτα που υστερεί σε πρωτεΐνη και σίδηρο οδηγεί επίσης σε αδύναμες και λεπτές τρίχες.

 

Πως να αποφύγετε την τριχόπτωση

 

Αλλάξτε τα προϊόντα μαλλιών σας

 

Έχει αποδειχθεί πως πολλά από τα gel και σαμπουάν που χρησιμοποιούνται μπορεί να συμβάλλουν στην τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει γιατί τα χημικά που περιέχουν, μένουν στο κεφάλι με αποτέλεσμα να εμποδίζουν καινούργιες τρίχες να έρθουν στην επιφάνεια. Οπότε φροντίστε πάντα να χρησιμοποιείτε κατάλληλα προϊόντα για τα μαλλιά σας.

 

Αποφύγετε τα καυτά μπάνια

 

Το καυτό νερό πάνω στο κεφάλι σας κάνει πολλά παραπάνω από αυτά που νομίζετε. Το καυτό νερό “στραγγίζει” το κεφάλι σας από κάποια απαραίτητα έλαια που χρειάζονται για την ανάπτυξη των τριχών. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης αυτών των ελαίων μπορεί να προκληθούν μολύνσεις.

 

Δοκιμάστε μασάζ στο κεφάλι

 

Το μασάζ στο κεφάλι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή τριχών. Πρώτον, το μασάζ σας αποβάλλει το άγχος, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην τριχόπτωση. Επίσης, δημιουργεί μεγαλύτερη πυκνότητα μαλλιών γιατί με το μασάζ αυξάνεται η δραστηριότητα των γονιδίων που προωθούν την παραγωγή τριχών.

ADVERTISING

 

Πως να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση

 

Δίαιτα

 

Διαλέξτε μία διατροφή που να είναι πλούσια σε ωμά λαχανικά και φρέσκα βότανα. Μία τέτοια είναι η μεσογειακή διατροφή. Επίσης, καλό θα ήταν να καταναλώνετε πρωτεΐνη και πολύ βιταμίνη Α.

 

Φροντίδα μαλλιών

 

Πλένετε καθημερινά το κεφάλι με κατάλληλα σαμπουάν έτσι ώστε να το διατηρείτε καθαρό και υγιές. Χρησιμοποιείστε έλαια όπως λάδι καρύδας και ελαιόλαδο για να προστατευτείτε από την ξηρότητα και την πρόωρη γήρανση. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σκληρές βούρτσες που πονάνε το κεφάλι επειδή μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

 

Φαρμακευτικές θεραπείες

 

Μερικές φορές όταν τα απλά πράγματα δεν δουλεύουν πρέπει να στραφούμε στην επιστήμη για να βρούμε την απάντηση. Για την τριχόπτωση υπάρχουν πολλά φάρμακα αντιμετώπισης ωστόσο παρακάτω θα αναφέρω τα πιο γνωστά και τα πιο αποτελεσματικά :

 

  • Μινοξιδίλη, θεωρείται το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την τριχόπτωση μιας και δουλεύει για τα ⅔ των ατόμων που το δοκιμάζουν.
  • Φιναστερίδη, θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης αλλά και θα προωθήσει την παραγωγή νέων τριχών. Δουλεύει καλύτερα για άντρες και κυρίως για άντρες κάτω των 60.

 

Αυτό το άρθρο σας παρέχει μια βασική γνώση πάνω στην τριχόπτωση : τι είναι, πως προκαλείται, πως αποφεύγεται και πως αντιμετωπίζεται. Πριν ωστόσο αποφασίσετε να πάρετε κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα ή κάποια θεραπεία για την τριχόπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστα αποτελέσματα.

 

About the Author

Σχετικά άρθρα