Κερκυραϊκή Παστιτσάδα

Η μεγάλη υγρασία του νησιού και οι πολλές βροχοπτώσεις απαιτούσαν την κατανάλωση πολλών θερμίδων και τροφών που ζεσταίνουν. Στα ζυμαρικά, στο καυτερό πιπέρι, στο σκόρδο και το κρασί, οι Κερκυραίοι έβρισκαν αυτό που ζητούσαν και για αυτό  ανέδειξαν την Κερκυραϊκή Παστιτάδα ως το αγαπημένο τους φαγητό.

Το πιο εμβληματικό πιάτο της Κέρκυρας είναι αναμφίβολα η παστιτσάδα. Μια πολύπαθη, ταλαιπωρημένη συνταγή, αλλά πάντα μεγαλειώδης. Ούτε οι ίδιοι οι Κερκυραίοι συμφωνούν μεταξύ τους για τα υλικά και την εκτέλεσή της. Σε αυτήν τη χαμένη στο βάθος των αιώνων αναζήτηση του “πιστοποιητικού γεννήσεώς” της προστίθεται και το γεγονός ότι το αντίστοιχο πιάτο στη Βερόνα της Ιταλίας αποκαλείται παστισάντα (pastissada), και αν δεχτούμε ότι οι Ενετοί έδωσαν στοιχεία στην κερκυραϊκή κοινότητα, ίσως η παστιτσάδα να είναι ιταλικής εμπνεύσεως. Πάντως, προς υπεράσπιση της ελληνικότητας της παστιτσάδας, αξίζει να αναφέρουμε ότι στη Βερόνα η pastissada de caval φτιάχνεται με βοδινό κρέας, κρασί και όχι ντομάτα και σερβίρεται με πολέντα αντί για μακαρόνια.Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε Κερκυραία νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για παστιτσάδα. Οι διαφορές τους βρίσκονται στα μπαχαρικά που χρησιμοποιούν αλλά και στο κρέας, αφού άλλες μαγείρισσες προτιμούν μπούτι από μοσχάρι και άλλες κόκορα ή κότα.

Κάποιες οικογένειες προτιμούν να χρησιμοποιούν το μείγμα σπετσερικό, μια σύνθεση απο μπαχαρικά και αρωματικά φυτά(κανέλα, μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, δάφνη, κύμινο, γαρύφαλλο) το οποίο το χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος για να δώσουν άρωμα και γεύση στο φαγητό τους.

 

Συνταγή

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι ή ένας κόκκορο(α)ς τεμαχισμένος
  • ένα πακέτο μακαρόνια (για παστιτσάδα)
  • 1½ μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 – 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1½ ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
  • 1 γεμάτη κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι
  • ελάχιστο κύμινο
  • πιπέρι μαύρο (όλα τριμμένα)
  • αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας κοκκινοπίπερο γλυκό
  • ½ κουταλιά της σούπας κοκκινοπίπερο καυτερό
  • 2 νεροπότηρα ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο μακαρόνια της επιλογής σας

 

Εκτέλεση

Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας και βάζουμε πάνω την κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε για το φαγητό μας.

Σοτάρουμε το κρέας στο λάδι. Μόλις ροδίσει από όλες τις πλευρές το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι και ανακατεύουμε μέχρι το κρεμμύδι μας να γυαλίσει. Έπειτα ρίχνουμε λίγο αλάτι για να μαγειρευτεί σωστά το κρεμμύδι και έπειτα ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Όταν ροδίσουν και αυτά ξαναβάζουμε το κρέας. Τα ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε τα κοκκινοπίπερα (γλυκό και καυτερό), το αλατοπίπερο και τα τριμμένα μπαχαρικά. Έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά για να βγάλει τα αρώματα του ο πελτές και να γίνει το φαγητό μας πιο νόστιμο.Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. , χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για μιάμιση – δύο ώρες να σιγομαγειρεύονται.

Όλα τα μπαχαρικά μαζί με τα κοκκινοπίπερα θα γίνουν μια πλούσια κόκκινη σάλτσα όμοια με τομάτας στην όψη αλλά σαφώς πιο ενδιαφέρουσα σε γεύση. Σβήνουμε όταν είναι πηχτή αλλά αρκετή η σάλτσα και μαλακό το κρέας. Ίσως, χρειαστεί στην πορεία μαγειρέματος λίγο βραστό νεράκι αλλά καλύτερα να το έχουμε αποφύγει.

Στη συνέχεια ενώ έχουμε βάλει μια κατσαρόλα με νερό για τα μακαρόνια μας, όταν έρθει σε σημείο βρασμού, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια χωρίς να τα σπάσουμε ανακατεύοντας τακτικά. Τα βράζουμε περίπου 6 λεπτά, διότι θα τα τελειώσουμε στη σάλτσα μας. Βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε μια άκρη και παίρνουμε μια τσιμπίδα και όπως είναι τα μακαρόνια από το βραστό νερό, τα τοποθετούμε στη σάλτσα μας ανακατεύοντας τακτικά.

Μόλις ενσωματωθούν τα μακαρόνια με τη σάλτα μας, αποσύρουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.

About the Author

Σχετικά άρθρα