21η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης – Η τηλεόραση σας «τρώει» χρόνια

Υπάρχει, σε περίοπτη θέση, μέσα σε κάθε σπίτι και λειτουργεί για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογα με το καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας.

Κι αν μόλις καθίσατε προκειμένου να απολαύσετε το αγαπημένο σας πρόγραμμα μάλλον θα σας το χαλάσουμε, καθώς φαίνεται πως κάθε ώρα που περνάτε μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης μειώνει τη διάρκεια ζωής σας κατά 22 περίπου λεπτά.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 12000 Αυστραλούς ενηλίκους οι ερευνητές διερεύνησαν, μεταξύ άλλων, και την επίδραση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και κατέληξαν σε ένα μάλλον σοκαριστικό συμπέρασμα. Πως ένας ενήλικας, άνω των 25 ετών, που περνά κατά μέσο όρο έξι ώρες την ημέρα μπροστά από την οθόνη του αναμένεται να ζήσει 4,8 χρόνια λιγότερα σε σχέση με κάποιον άλλο που δεν παρακολουθεί τηλεόραση.

Η παρατεταμένη παραμονή μπροστά στην τηλεόραση φαίνεται πως μπορεί να μας στοιχήσει σε.. χρόνια, και αυτό διότι η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθιστική ζωή, ενώ παράλληλα συνοδεύεται και από άλλες βλαπτικές συνήθειες όπως για παράδειγμα η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ανθυγιεινών γευμάτων.

Αν ανήκετε κι εσείς λοιπόν στους φανατικούς οπαδούς της «μικρής οθόνης», καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε και να σταματήσετε να τη βλέπετε ως ένα μέσο δημιουργικής ενασχόλησης. Η τηλεόραση, όπως και όλες οι καθιστικές δραστηριότητες, θέλει μέτρο. Άλλωστε, τα οφέλη ενός σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής στην υγεία επιβεβαιώνονται από εκατοντάδες μελέτες. Τι λέτε, θα σηκωθείτε επιτέλους από τον καναπέ;

About the Author

Σχετικά άρθρα