Travel tips από ένα άτομο που αγαπάει τα ταξίδια ✈

Τα ταξίδια μπορεί να είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που θα κάνεις στη ζωή σου, από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που θα φτιάξεις κι από τις πιο μορφωτικές εμπειρίες που θα ζήσεις. Κι ενώ πάντα θα υπάρχουν αλλαγές σχεδίων κι αναποδιές, καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι να είσαι ενημερωμένος για όλα και να μπορείς να σχεδιάσεις τα πάντα με όσο το δυνατόν εξυπνότερο τρόπο. Παρακάτω ακολουθεί ένας αναλυτικός ταξιδιωτικός οδηγός βασισμένος στις δικές μου πρόσφατες εμπειρίες.

1/ Μην αφήνεις τίποτα για την τελευταία στιγμή
Στο λέει άτομο το οποίο έγραψε και ταυτίστηκε με αυτό. Τα ταξίδια δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αφήσεις την αναβλητικότητά σου να σε κυριεύσει. Σκέψου ότι είναι ευκαιρίες τις οποίες ίσως να έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις μόνο μια φορά. Δε θα ήθελες να μπορείς να ελέγξεις όσο περισσότερο μπορείς την κατάσταση ώστε να έχεις μια όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία;

2/ Βίζες, αυτός ο μπελάς
Οι βίζες δεν είναι αστείο πράγμα (προφανώς, ποιος θα γελούσε με μια βίζα;). Χρειάζεται αρκετό ψάξιμο κι ενημέρωση πριν από κάποιο ταξίδι για να μάθεις πού, πότε, πώς και τι είδος βίζας χρειάζεσαι πριν προμηθευτείς τα εισιτήρια. Και λέω πριν τα προμηθευτείς, διότι μια βίζα μπορεί να θέλει αρκετές βδομάδες και χρήματα για να εκδοθεί οπότε ίσως να μη μπορείς να αγοράσεις εισιτήρια της τελευταίας στιγμής. Ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση που κάνεις transit σε ένα αεροδρόμιο: σε πολλές χώρες (ανάλογα πάντα με το διαβατήριο που κατέχεις) μπορεί να χρειαστείς βίζα ακόμη κι αν παραμείνεις εντός του αεροδρομίου για μια ώρα. Μη ρισκάρεις να ενημερωθείς για όλα αυτά μόνο από το διαδίκτυο γιατί κυκλοφορεί πολλή παραφιλολογία. Μέχρι να αναχωρήσεις για τον προορισμό σου, οι υπάλληλοι στις πρεσβείες και τα προξενεία θα έχουν γίνει κολλητοί σου.

3/ Διπλό-τσέκαρε τα εισιτήριο
Μικρή ιστορία της γραφούσας: Ήθελα ρημαδο-εισιτήρια για 26 Φλεβάρη. Τα έκλεισα για 26 Μάρτη. Το έμαθα ένα τσικ πριν αναχωρήσω. Κλάματα και οιμωγές τραγικής ηρωίδας μέσα στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Είμαι σίγουρη ότι δε θες να το πάθεις. Γι’ αυτό τσέκαρε και ξανατσέκαρε (και ξανατσέκαρε μη σου πω) όλα τα στοιχεία του εισιτηρίου σου ΠΡΙΝ το αγοράσεις. Επίσης, έχε κατά νου ότι άπαξ κι ακυρώσεις εισιτήριο, τα χρήματα που θα σου επιστραφούν είναι συνήθως πενταροδεκάρες.

4/ Κάνε ένα πλάνο
Πριν επισκεφτείς ένα μέρος φρόντισε να ενημερωθείς για ό,τι θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει, ειδικά αν πρόκειται για ταξίδι αναψυχής. Συνήθως στα ταξίδια ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, οπότε καλό θα ήταν να έχεις φτιάξει ένα καλό πλάνο πριν αναχωρήσεις με όλα τα μέρη τα οποία θα ήθελες να δεις. Θα σου πρότεινα να το έχεις σε γραπτή μορφή, τύπου λίστα, ώστε να είσαι σίγουρος ότι δε θα ξεχάσεις να επισκεφτείς κάτι, το οποίο μάλιστα ίσως να μην ξανάχεις την ευκαιρία να δεις.

About the Author

Σχετικά άρθρα