Πρώτο ταξίδι στην Λαπωνία. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η Λαπωνία, η πατρίδα του Αϊ Βασίλη και του Ρούντολφ είναι ένας από τους once in a lifetime προορισμούς. Για εμάς τους Έλληνες που δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιοι είδους τοπία ένα ταξίδι στον Αρκτικό κύκλο είναι μαγικό, ιδίως τον χειμώνα.  Πλέον μπορούμε να πούμε με σιγουριά και μέσα από προσωπική εμπειρία ότι είναι ένας προορισμός που αξίζει να επενδύσεις. Σε αυτό το post θα βρεις ότι χρειάζεσαι για να οργανώσεις το πρώτο σου ταξίδι στην Λαπωνία. Πάμε να λύσουμε μερικές απορίες;

Τι καιρό κάνει;

Η Λαπωνία ανήκει γεωγραφικά στον Αρκτικό κύκλο που σημαίνει ότι βρίσκεται κοντά στον Βόρειο Πόλο! Όπως καταλαβαίνεις τα πράγματα εκεί είναι λίγο διαφορετικά από αυτά που έχεις συνηθίσει. Τόσο ο καιρός, όσο και οι μέρες! Ας ξεκινήσουμε. Στην Λαπωνία υπάρχει καλοκαίρι και χειμώνας. Το καλοκαίρι (Ιούνιος με Αύγουστος) θα απολαύσετε τις λεγόμενες «λευκές νύχτες», καθώς ο ήλιος δεν δύει τελείως, ενώ η θερμοκρασία κινείται περίπου στους 12-15 βαθμούς Κελσίου. Τον χειμώνα, ή αλλιώς την περίοδο των χιονιών (Νοέμβρης με Μάρτης) ξεκινάνε οι πολικές νύχτες, όπου υπάρχει λίγες ώρες φως από τον ήλιο. Μάλιστα μοιάζει σαν σούρουπο όσες ώρες υπάρχει. Η θερμοκρασία είναι γύρω στους -15 αλλά μπορεί να πάει και πιο χαμηλά.

Πώς να επιλέξεις ποια περίοδο να κάνεις το πρώτο σου ταξίδι στην Λαπωνία.

Εξαρτάται τι θέλεις να δεις! Η high season είναι το χειμώνα, μιας και οι περισσότεροι όπως και εμείς θέλουν να δουν χιόνι. Επίσης, μιας και στην Λαπωνία βρίσκεται το χωριό του ‘Αι Βασίλη (το Rovaniemi) πολλοί το επιλέγουν για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές.  Οπότε πάμε να δούμε τι μπορείς να απολαύσεις στην κάθε περίπτωση.

Χειμώνα: Χιόνι, βόλτα με χάσκι ή τάρανδο, βόρειο σέλας, snowmobile.

Καλοκαίρι: Μεγάλες ημέρες, άπλετη φύση, hiking, kayak.

Προσοχή στους μήνες της μετάβασης, όπως τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και τον Μάιο. Αν θέλετε για παράδειγμα να δείτε οπωσδήποτε χιόνι, τον Οκτώβρη μπορεί να μην υπάρχει. Υπάρχει όμως πιθανότητα να δείτε το βόρειο σέλας! Οι πιο κρύοι μήνες με την μεγαλύτερη χιονόπτωση είναι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος. Εμείς πραγματοποιήσαμε το πρώτο μας ταξίδι στη Λαπωνία τέλη Νοέμβρη.

Είναι ακριβός προορισμός;

Με μία λέξη, ναι. Όλες οι σκανδιναβικές χώρες είναι ελαφρώς τσιμπημένες οπότε και η Φιλανδία, όπου βρίσκεται η Λαπωνία δεν αποτελεί εξαίρεση. Επίσης, λόγω του Άι Βασίλη μέρη όπως το Rovaniemi που είναι πιο τουριστικά είναι ακόμη πιο ακριβά. Ωραία, πόσο ακριβά θα μας πεις;! Τον χειμώνα το πιο οικονομικό κατάλυμα, τύπου ξύλινο σπιτάκι από το Airbnb ξεκινάει από 100 ευρώ την βραδιά. Αν τώρα μιλήσουμε για γυάλινα ιγκλού , ή aurora cabins εκεί πάμε στα 350-500 την βραδιά. Το καλοκαίρι οι τιμές πέφτουν. Οι χειμερινές δραστηριότητες όπως η βόλτα με χάσκυ κοστίζει κατά μέσο όρο 100 ευρώ το άτομο για μία ώρα, ενώ οι εκδρομές με snowmobile ανεβαίνουν και άλλο. Το φαγητό σε εστιατόριο είναι επίσης είναι ένα σημαντικό κόστος. Αν θέλεις να κάνεις πραγματικότητα ένα ταξίδι στην Λαπωνία θα σου προτείναμε να βάλεις προτεραιότητες. Μπορείς να μείνεις σε ένα ξύλινο σπίτι τις περισσότερες μέρες (με 100 ευρώ το βράδυ), να ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ και να μαγειρεύεις εκεί τα πιο πολλά γεύματα σου. Έτσι θα μπορέσεις πιο εύκολα να επενδύσεις σε δραστηριότητες και μία, ή δύο νύχτες σε μία aurora cabin.

Πώς να φτάσεις εκεί και πώς να μετακινηθείς.

Υπάρχουν αρκετά αεροδρόμια στην Λαπωνία. Τα πιο δημοφιλή αεροδρόμια είναι του Rovaniemi, του Ivalo και της Kittila. Οι περισσότερες πτήσεις συνδέονται μέσω Ελσίνκι και έχουν διάρκεια 1-2 ώρες. Ενώ οι αεροπορικές που εξυπηρετούν κατά βάση αυτά τα δρομολόγια είναι η Finnair και η Norwegian. Πιο χαμηλά στον Αρκτικό κύκλο (για την ακρίβεια πάνω ακριβώς) βρίσκεται το Rovaniemi, μετά η Kittila και τέλος το Ivalo που πήγαμε και εμείς όπου είναι το βορειότερο. Αυτό έχει κάποια σημασία ιδίως τους μεταβατικούς μήνες όπου το χιόνι μπορεί να έχει ξεκινήσει βορειότερα αλλά πιο χαμηλά να μην έχει εμφανιστεί ακόμη. Ο καλύτερος τρόπος για να μετακινηθείς σ’ ένα ταξίδι στην Λαπωνία είναι το αμάξι. Το κόστος είναι 80-100 ευρώ την ημέρα από γνωστή εταιρεία, ενώ δεν χρειάζεται να σε προβληματίζει το χιόνι μιας και έχουν ειδικά λάστιχα. Το ιδιωτικό transfer μέσω ξενοδοχείου είναι αρκετά ακριβό, ενώ τα λεωφορεία δεν είναι τόσο συχνά Ωστόσο, είναι και αυτά επιλογές!

Πότε να πας για να δεις το Βόρειο Σέλας.

Για πολλούς ένα ταξίδι στην Λαπωνία δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν δουν το βόρειο σέλας. Εδώ πρέπει να πούμε ότι όσο μαγικό και αν είναι το θέαμα η Λαπωνία θα σε ικανοποιήσει ακόμη και αν δεν το δεις. Η περίοδος που εμφανίζεται είναι από τέλη Σεπτέμβρη μέχρι και τον Απρίλη. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει καθαρό ουρανό. Μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε ώρα μετά που έχει σκοτεινιάσει αλλά οι περισσότερες πιθανότητες είναι μεταξύ 22.00-01.00. Το φεγγάρι δεν παίζει ρόλο, παρόλο που πολλοί το πιστεύουν λόγω της φωτεινότητάς του. Η φωτογραφία μας είναι ζωντανό παράδειγμα! Μην αγχώνεσαι μιας και στο τέλος της ημέρας είναι θέμα τύχης! Σύμφωνα με τους ντόπιους κάθε 3 μέρες κατά μέσο όρο κάνει την εμφάνισή του. Μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι και όλο το βράδυ. Για να καταφέρεις να το τραβήξεις φωτογραφία θα χρειαστείς ειδικές ρυθμίσεις στην κάμερά σου. Το κινητό μπορεί να μην το πιάσει καν, ή να σου δώσει ένα πολύ ελλιπές αποτέλεσμα.

Τώρα είσαι έτοιμος για το πρώτο σου ταξίδι στην Λαπωνία!

About the Author

Σχετικά άρθρα