6 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΧΟΡΤΑΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

“Δεν τρώω πρωινό γιατί σε μια δυο ώρες πεινάω σαν λύκος”. Μια φράση που έχουμε ακούσει συχνά να λέγεται στις παρέες μας και η οποία, ενώ μοιάζει οξύμωρη, δεν είναι. Έχει να κάνει με την επιλογή πρωινού που κάνουν αυτά τα άτομα και τα τρόφιμα που καταναλώνουν το πρωί. Το γλυκό πρωινό που είναι βασισμένο στους υδατάνθρακες για παράδειγμα, ανεβάζει απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας και για λίγες ώρες είμαστε χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια. Όταν όμως περάσει το sugar rush και τα επίπεδα του σακχάρου κατέβουν-επίσης απότομα-τότε πεινάμε πράγματι σαν λύκοι και αναζητάμε ανακούφιση σε ένα σνακ.

Τα σνακ στα οποία συνήθως έχουμε πρόσβαση όταν είμαστε εκτός σπιτιού είναι κι αυτά ως επί το πλείστον γλυκά και υδατανθρακικά, οπότε αρχίζει και πάλι το ίδιο γαϊτανάκι, πάνω το σάκχαρο, κάτω το σάκχαρο και πάει λέγοντας.

Όπως λέει η διατροφολόγος Beth Warren όμως “Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε πρωινό στην επόμενη μία ώρα μετά το ξύπνημα διότι το σώμα μας έχει μείνει νηστικό για πολλές ώρες στην διάρκεια της νύχτας και πρέπει να το βγάλουμε από αυτή την κατάσταση “λιμοκτονίας”.

Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές μπορούν να κάνουν σωστά την δουλειά στο πρώτο γεύμα της μέρας ώστε να νικήσουμε την πείνα και να μείνουμε χορτάτοι περισσότερες ώρες.

Αβγά

Μην την φοβάστε την ομελέτα. Δεν σας παχαίνει, σας θρέφει! Μια μελέτη από το Internal Journal of Obesity, βρήκε ότι τα άτομα που έτρωγαν δύο αβγά στο πρωινό τους ένοιωθαν πιο χορτάτα και ικανοποιημένα, ενώ κατέληγαν να καταναλώσουν λιγότερη τροφή μέχρι το μεσημεριανό (τα σνακ που λέγαμε παραπάνω). Τα αβγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη που μας βοηθά να ελέγξουμε την όρεξή μας πιο ικανοποιητικά.

Βρόμη – oatmeal

Μια έρευνα του International Journal Of Food Science and Nutrition, βρήκε ότι αν φάμε ένα πρωινό γεμάτο σύνθετους υδατάνθρακες, μπορεί να μας βοηθήσει να νοιώθουμε χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια. Το oatmeal είναι επίσης πλούσιο σε δύο ειδών φυτικές ίνες, τις διαλυτές και τις μη διαλυτές, ενώ έχει και ένα ικανοποιητικό ποσό πρωτεΐνης, κάτι που μας κρατάει για περισσότερες ώρες.

Πουτίγκα με σπόρους chia

“Αν το προηγούμενο βράδυ βάλουμε σπόρους chia σε ένα υγρό όπως το γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, προσθέσουμε μια δυο σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας και το αγαπημένο μας φρούτο, το πρωί θα έχουμε ένα υπέροχο γιαούρτι”, λέει η Warren. “Οι σπόροι chia διογκώνονται και αποκτούν μια κολλώδη υπόσταση, κάτι σαν τζελ, με αποτέλεσμα να μας κρατούν χορτάτους για πολλές ώρες”.

Φυστικοβούτυρο

Και όχι μόνο. Το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο αμυγδάλου ή κάσιους ή ότι άλλο θέλουμε, είναι σπουδαίες πηγές πρωτεΐνης και λιπαρών, θρεπτικών συστατικών δηλαδή που μας κρατούν χορτάτους και γεμάτους ενέργεια μέχρι το μεσημέρι και δεν θα μας κάνουν να ψάχνουμε για κουλούρια ή κρουασανάκια στον κοντινό φούρνο του γραφείου. Αν τα συνδυάσουμε με ένα φρούτο και τα βάλουμε στο πρωινό μας γιαούρτι ή smoothie, θα κάνουμε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα της μέρας μας.

Αβοκάντο

‘Υπάρχει λόγος που όλος ο κόσμος το έχει ρίξει στο αβοκάντο τοστ. Είναι τα καλά λιπαρά του αβοκάντο και οι φυτικές του ίνες που φτιάχνουν το ζευγάρι της επιτυχίας όσο αφορά το χορταστικό πρωινό. Τα μονοακόρεστα λιπαρά αυξάνουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τις διαλυτές βιταμίνες A, D, E και K, έτσι ώστε να τις έχει διαθέσιμες όταν θα φάμε κάτι άλλο στην διάρκεια της μέρας”, λέει η Warren και έτσι εξηγείται το γιατί νοιώθουμε τόσο ωραία αν έχουμε φάει αβοκάντο για πρωινό.

Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι ένα φρούτο γεμάτο καλούς υδατάνθρακες και θα δώσει γρήγορα και αποτελεσματικά ενέργεια στον εγκέφαλό μας να αρχίσει να δουλεύει μετά τον ύπνο. Μια μεσαία μπανάνα μπορεί να ταιριάξει υπέροχα με λίγους ξηρούς καρπούς, λίγο βούτυρο ξηρών καρπών ή ένα γιαούρτι.

About the Author

Σχετικά άρθρα