Μπορώ να νικήσω τον χρόνο μέσω της διατροφής;

Η εικόνα σας στον καθρέφτη δεν αντικατοπτρίζει μονάχα την ηλικία σας, αλλά και την ποιότητα της διατροφής σας. Μία φρέσκια εξωτερική εμφάνιση απαιτεί τη θρέψη του οργανισμού… σε βάθος! Τι πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας;

Βιταμίνη C

H βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου, μίας πρωτεΐνης «κλειδί» για τον οργανισμό που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την υγεία του δέρματος, συμβάλλοντας στην ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Περιέχεται σε όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ), στις πιπεριές, στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, την πατάτα, το ακτινίδιο και τις φράουλες.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά με κόκκινο, πορτοκαλί και μπλε-μοβ χρώμα αποτελούν βασικούς «συμμάχους» της επιδερμίδας. Τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν προστατεύουν τον οργανισμό από τη φυσική φθορά του χρόνου, αλλά και από την καθημερινή φθορά που προκαλείται από παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η υπεριώδης ακτινοβολία και το κάπνισμα. Εντάξτε λοιπόν στο ημερήσιο μενού σας μία ποικιλία φρέσκων φρούτων όπως τα πορτοκάλια, τα βερίκοκα, το ρόδι, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα και μην ξεχνάτε να συνοδεύετε το γεύμα σας με πολύχρωμα λαχανικά.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τη γήρανση και τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Οι βασικότερες διατροφικές πηγές της είναι το ελαιόλαδο, οι ελιές και οι ανάλατοι ξηροί καρποί όπως οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα και τα καρύδια.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τις μεμβράνες των κυττάρων και αποτρέπουν την αποδόμηση του κολλαγόνου, συμβάλλοντας έτσι στο να δείχνετε νεότεροι. Βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, στους ξηρούς καρπούς, καθώς και σε εμπλουτισμένα με ω3 τρόφιμα.

Σωστή ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενυδάτωση και την υγεία του δέρματος. Μην ξεχνάτε λοιπόν να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε υγρά, κυρίως μέσω του πόσιμου νερού. Θυμηθείτε επίσης ότι το αίσθημα της δίψας μαρτυρά πως είστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι, συνεπώς φροντίστε να καταναλώσετε κάποιο υγρό πριν ακόμη διψάσετε.

About the Author

Σχετικά άρθρα