Οι φριτάτες είναι από τα ευκολότερα φαγητά που μπορείς να σκαρώσεις, ιδιαίτερα αν δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα. Είναι επίσης τόσο ευέλικτες που μέσα στο τηγάνι μας μπορεί να χωρέσει κάθε τι που η φαντασία μας μπορεί να ταιριάξει με μερικά φρέσκα αβγά.
Εφόσον λοιπόν αυτή την εποχή υπάρχουν πολύ νόστιμα κολοκυθάκια στα μανάβικα, καθώς και ζουμερά μυρωδάτα ντοματίνια, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό εδώ το γρήγορο πιάτο που θα χορτάσει δύο με τρία άτομα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με μια ωραία σαλατούλα και λίγο φρέσκο ψωμάκι.
Υλικά
- 5 φρέσκα αβγά
- 10-12 μικρά κολοκυθάκια
- 10-12 ντοματίνια
- 1 πράσινη πιπεριά κέρατο
- Μισό κρεμμύδι
- 2 λεπτές φέτες μορταδέλα σε λωρίδες
- 60 γρ τριμμένο τυρί, της αρεσκείας μας. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τριμμένη παρμεζάνα
- Θυμάρι ξερό ή όποιο άλλο μυρωδικό μας αρέσει, φρέσκο ή όχι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά σε φετούλες και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.
Προσθέτουμε στο αντικολλητικό τηγάνι μας τα κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες. Τα γυρίζουμε με ένα ξύλινο κουτάλι να πάρουν λίγο χρώμα για ένα δυο λεπτά.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, το μυρωδικό μας, καθώς και λίγο βραστό νερό. Σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε για άλλα δύο με τρία λεπτά να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά.
Στο μεταξύ χτυπάμε τα αβγά μας και τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά κι αυτά.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στα δύο και τα γυρίζουμε λίγο μέσα στο τηγάνι, χωρίς να τους επιτρέψουμε να μαραθούν πολύ. Θέλουμε να κρατήσουν τον όγκο τους αλλά να δώσουν λίγα από τα ζουμιά τους.
Πριν ρίξουμε τα αβγά, φροντίζουμε να έχει μείνει λίγο υγρό στον πάτο του τηγανιού για να μην κολλήσει η φριτάτα μας. Ρίχνουμε τα χτυπημένα αβγά, κουνάμε το σκεύος για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα και προσθέτουμε την μορταδέλα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και τρίβουμε και λίγο ακόμα πιπέρι στην επιφάνεια.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε την φριτάτα μας να ψηθεί για λίγα λεπτά, προσέχοντας να μην αφυδατωθεί τελείως. Θέλουμε να είναι αφράτη όταν θα την σερβίρουμε και όχι να μοιάζει με σφουγγάρι.
Θυμόμαστε ότι θα συνεχίσει να ψήνεται και αφού την κατεβάσουμε από το μάτι. Την αφήνουμε λίγο να σταθεί πριν την σερβίρουμε ώστε να πέσει η θερμοκρασία των λαχανικών. Τα ντοματίνια ιδιαίτερα, κρατούν ζουμιά που καίνε περισσότερο από το υπόλοιπο φαγητό.
Απολαμβάνουμε αυτό το μυρωδάτο πιάτο με πλήρη επίγνωση ότι είμαστε τυχεροί να ζούμε σε μια χώρα που έχει αφθονία νόστιμων λαχανικών κάθε εποχή του χρόνου.