Δανία θα παίξει με φανέλες πένθους στο Κατάρ, για τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας θα φορέσει φανέλες διαμαρτυρίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, σε μία συμβολική πράξη αντίθεσης για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη διοργανώτρια χώρα.

Μεταξύ των τριών εμφανίσεων είναι και μία μαύρη μπλούζα πένθους και τιμής για τους μετανάστες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής των σταδίων και λοιπών υποδομών του Κυπέλλου.

«Το χρώμα του πένθους», σχολίασε το brand Hummel που σχεδίασε τις στολές, σε ανάρτηση στο Instagram. «Ενώ υποστηρίζουμε την εθνική ομάδα της Δανίας μέχρι τέλους, αυτό δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως υποστήριξη ενός τουρνουά που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους».

Τα σχέδια εκπληρώνουν την υπόσχεση που έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο η Δανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου [DBU] να φορέσει ρούχα με «σημαντικά μηνύματα» στο τουρνουά.

Η Δανία θα παίξει με φανέλες πένθους στο Κατάρ, για τους χιλιάδες νεκρούς εργάτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Αν και οι κανόνες της Fifa για το Παγκόσμιο Κύπελλο απαγορεύουν τις πολιτικές δηλώσεις στις στολές των ομάδων, τα τρία σχέδια των στολών της Δανίας σε ολόσωμο κόκκινο, ολόλευκο και ολόμαυρο χρώμα θεωρητικά συμμορφώνονται στους περιορισμούς, χωρίς λέξεις ή σύμβολα που θα αποτελούσαν σαφή δήλωση.

Το σήμα της εθνικής ομάδας, το λογότυπο της Hummel και τα διακοσμητικά λευκά διακριτικά – χαρακτηριστικά της φανέλας της Δανίας από τη δεκαετία του 1980 – είναι ξεθωριασμένα στο ίδιο ενιαίο χρώμα με τη φανέλα, αλλά παραμένουν ορατά.

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς [SC], αμφισβήτησαν αργότερα τον ισχυρισμό της Hummel πως η προετοιμασία για τη διοργάνωση κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

«Έχουμε δυναμικό και διαφανή διάλογο με την DBU. Ο διάλογος αυτός είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη κατανόηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και της κληρονομιάς που θα παραδώσουμε μετά το 2022», δήλωσε εκπρόσωπος της SC στο Reuters.

«Απορρίπτουμε ολόψυχα τον ευτελισμό της γνήσιας δέσμευσής μας να προστατεύσουμε την υγεία και την ασφάλεια των 30.000 εργαζομένων που έχτισαν τα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Fifa και άλλα έργα για το Κύπελλο. Η ίδια δέσμευση επεκτείνεται τώρα και στους 150.000 εργαζόμενους σε διάφορες υπηρεσίες και τους 40.000 εργαζόμενους στον κλάδο της φιλοξενίας».

Το Κατάρ διέψευσε έκθεση της Αμνηστίας του 2021 σύμφωνα με την οποία χιλιάδες μετανάστες εργάτες εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση. Το κράτος του Κόλπου έχει επικριθεί έντονα την τελευταία δεκαετία για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών, κυρίως από τη νότια Ασία, οι οποίοι έχτισαν υποδομές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Δανία, η οποία βρίσκεται στο Νο 10 της παγκόσμιας κατάταξης και έφτασε πέρυσι στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, θεωρείται ως μία από τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που είναι πιθανότερο να τηρήσουν σθεναρή στάση απέναντι στο Κατάρ. Η Ομοσπονδία της Δανίας εντάχθηκε και σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία κατά της ομοφοβίας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου: οι αρχηγοί των ομάδων σκοπεύουν να φορέσουν περιβραχιόνια σε σχήμα καρδιάς, πολύχρωμα “OneLove” στους αγώνες.

Στο Κατάρ η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη και τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.

Δανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια ομάδα ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών που επισκέφθηκαν το Κατάρ για να παρακολουθήσουν την πρόοδο των υποσχόμενων μεταρρυθμίσεων στην εργατική νομοθεσία.

Η Δανία έχει κληρωθεί σε έναν όμιλο με την πρωταθλήτρια Γαλλία, την Αυστραλία και την Τυνησία. Το πρόγραμμα αγώνων για το τουρνουά αναφέρει τη Δανία ως γηπεδούχο ομάδα μόνο στον πρώτο αγώνα της στις 22 Νοεμβρίου εναντίον της Τυνησίας, η οποία συνήθως παίζει με λευκά. Ως θεωρητικά γηπεδούχος, η Δανία θα έχει την πρώτη επιλογή για το χρώμα της στολής με το οποίο θα παίξει απέναντι στην αντίπαλη ομάδα.

About the Author

Σχετικά άρθρα