Ξηρό σαμπουάν: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τα μαλλιά σας θέλουν λούσιμο, αλλά δεν προλαβαίνετε; Ψεκάστε, τελειώσατε!

Ήρθε στις ζωές μας πριν λίγα χρόνια και μας έχει λύσει τα χέρια τις ημέρες που το συμβατικό λούσιμο απλά δεν χωράει στο 24ωρο. Είναι πράγματι ένα ακόμη «όπλο» ομορφιάς και ευκολίας στην φαρέτρα μας;

Το ξηρό σαμπουάν είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του: ένα σαμπουάν που δεν χρειάζεται νερό, απλώς κάνει τη δουλειά του καθαρισμού των μαλλιών με ένα ψέκασμα. Ακούγεται βολικό και περίεργο ταυτόχρονα, αλλά είναι καλό για τα μαλλιά;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι λίγο πολύπλοκη, καθώς το ξηρό σαμπουάν δεν έχει μαλακτικές ιδιότητες ή τη δυνατότητα να επανορθώσει την τρίχα. Από την άλλη, όμως, προστατεύει την τρίχα μας από το υπερβολικό λούσιμο, το πιστολάκι, το σίδερα ισιώματος, που σημαίνει ότι κατά κάποιο τρόπο μας παρέχει προστασία.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνετε όταν λούζεστε;

Στα πιο σημαντικά οφέλη του, σημειώστε ότι απορροφά τη λιπαρότητα στο τριχωτό, εξουδετερώνει οσμές, βοηθά στη διατήρηση του χρώματος σε βαμμένα μαλλιά, προσθέτει όγκο και φυσικά μας εξοικονομεί χρόνο. Αναλυτικότερα:

Λιπαρότητα: Nα σημειώσουμε ότι κερδίζετε 2-4 έξτρα ημέρες φρεσκάδας μαλλιών, καθώς έχει τη δυνατότητα να απορροφά τη λιπαρότητα, ενώ σας απαλλάσσει και από το συχνό συμβατικό λούσιμο που προκαλεί λιπαρότητα –γι’ αυτό άλλωστε είναι σημαντικό να μη λουζόμαστε καθημερινά. Όπως είναι γνωστό, όταν λουζόμαστε, αφαιρούμε τα φυσικά έλαια από το τριχωτό της κεφαλής μας κι έτσι οι σμηγματογόνοι αδένες δουλεύουν… υπερωρίες για να τα αναπληρώσουν, που σημαίνει ότι όσο πιο συχνά λουζόμαστε, τόσο πιο λιπαρά γίνονται τα μαλλιά μας.

Οσμές: Αν οι οσμές του κεφαλιού δεν είναι κάτι έντονο, τότε το ξηρό σαμπουάν μπορεί να τις εξουδετερώσει. Αν, ωστόσο, μυρίζουν έντονα από εξωτερικούς παράγοντες, όπως π.χ. από ένα μπάρμπεκιου, τότε ίσως χρειαστεί να λουστείτε κανονικά.

Βαμμένα μαλλιά: Ακριβώς επειδή με το ξηρό σαμπουάν δεν χρειάζεται να λούζεστε συχνά, ούτε να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό που φθείρει το χρώμα της βαφής σας, θα παραμείνει για περισσότερο χρονικό διάστημα λαμπερό.

Υγιή μαλλιά: Όταν λουζόμαστε με νερό και σαμπουάν, όπως είπαμε, τα φυσικά έλαια του τριχωτού, που ενυδατώνουν την τρίχα,  απομακρύνονται. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει και με το ξηρό σαμπουάν.  Τα φυσικά έλαια παραμένουν, απλώς δεν είναι ορατά. Πέραν τούτου, απομακρύνει την ανάγκη για πιστολάκι, που σημαίνει ότι γλιτώνετε και τη θερμότητά του που καταστρέφει σταδιακά τα μαλλιά.

Όγκος: Το ξηρό σαμπουάν απορροφά τα έλαια που «βαραίνουν» τα μαλλιά, ενώ περιέχει και συστατικά που συμβάλλουν σε όγκο, οπότε μόνο κερδισμένοι βγαίνετε όσοι έχετε «βαριά» και λιπαρά μαλλιά.

Χρόνος: Όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι με ένα μόνο ψέκασμα, τα μαλλιά σας μπορούν να είναι και πάλι φρέσκα, σας εξοικονομεί πολύ χρόνο, τόσο από το λούσιμο, όσο και από το στέγνωμα των μαλλιών.

Tips

  • Ψεκάστε στη ρίζα κρατώντας το μακριά από τα μαλλιά σας. Έπειτα τρίψτε λίγο τα μαλλιά σας και το τριχωτό μέχρι να πάει παντού, χτενιστείτε και είστε έτοιμες.
  • Αν σας τελειώσει το ξηρό σαμπουάν, μπορείτε να κάνετε την ίδια δουλειά με λίγη πούδρα. Προσοχή, μόνο, αν έχετε σκούρα μαλλιά, καθώς μπορεί να φαίνεται.
  • Μπορείτε να το χρησιμοποιείτε αρκετές μέρες στη σειρά, μια φορά την εβδομάδα ή όποτε σας βολεύει. Προτιμήστε να το χρησιμοποιείτε το πρωί κι όχι πριν πέσετε για ύπνο, γιατί το πρωί θα χρειαστεί ξανά.
  • Λόγω του ότι με τη συνεχή χρήση του, χωρίς συμβατικό λούσιμο, μπορεί να προκληθούν προβλήματα όπως ξηροδερμία ή πιτυρίδα, καλό είναι να λούζεστε συμβατικά μια φορά την εβδομάδα.
  • Αν σας ενοχλούν ή σας ερεθίζουν τα αρώματα, προτιμήστε ένα ξηρό σαμπουάν χωρίς άρωμα.

About the Author

Σχετικά άρθρα