Μαχητικά της Κίνας πέταξαν στο Στενό της Ταϊβάν- Πολεμικά πλοία κοντά στην ουδέτερη ζώνη

Αρκετά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας πέταξαν κοντά στο στενό της Ταϊβάν, πλησιάζοντας τη «διάμεση γραμμή» που το χωρίζει, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόσι, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την Ταϊπέι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Η Κίνα είχε απειλήσει ευθέως, χθες, ότι εάν τελικά πραγματοποιηθεί η επίσκεψη της Πελόσι, ο στρατός της «δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια».

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η Πελόσι αναμένεται να φθάσει στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν, η κυρία Πελόσι αναμένεται στη νήσο, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, στις 22:20. Το δημοσίευμα δεν κατονομάζει τις πηγές της εφημερίδας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της Κίνας. «Προετοιμάζουμε σχολαστικά διάφορα σχέδια και θα αναπτυχθούν επαρκή στρατεύματα για να αντιμετωπιστεί (…) η απειλή που τίθεται από τον εχθρό».

Το επίσημο πρόγραμμα κάνει λόγο για επισκέψεις της στη Μαλαισία, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τίποτε ρητώς για σταθμό της στην Ταϊβάν.

Το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει για την πιθανή επίσκεψη. Ο Λευκός Οίκος, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ταξίδι, επισήμανε πως η κυρία Πελόσι είχε «δικαίωμα» να επισκεφθεί τη νήσο.

Το Στενό της Ταϊβάν, επίσης γνωστό ως Στενό της Φορμόζας, είναι ένας πορθμός πλάτους 180 χιλιομέτρων που χωρίζει το νησί από την ηπειρωτική Ασία. Στο στενότερο σημείο του ο πορθμός έχει πλάτος 130 χιλιομέτρων. Η διάμεση γραμμή είχε οριστεί το 1955 από τον στρατηγό της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Μπέντζαμιν Ο. Ντέιβις Τζ. που σχεδίασε μια συνοριογραμμή στο μέσο του στενού. Έκτοτε οι ΗΠΑ πίεσαν τα δύο μέρη να τηρήσουν μια σιωπηρή συμφωνία, και να μην παραβαίνουν τα όρια της διάμεσης γραμμής ελέγχου. Η Κίνα δεν είχε διασχίσει τη διάμεση γραμμή μέχρι το 1999, αλλά από εκείνη τη χρονιά και έπειτα, κινεζικά αεροσκάφη το πράττουν με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ταϊβάν για σχόλια.

About the Author

Σχετικά άρθρα