Παπαστράτος: «Είμαστε οι πράξεις μας»

Παπαστράτος, όλα αυτά τα χρόνια, μιλά με πράξεις, με τους ανθρώπους της να λένε χαρακτηριστικά «Με πράξεις μετριόμαστε. Στις πράξεις κρινόμαστε. Πριν από τα λόγια μας, είμαστε οι πράξεις μας».

Σε αυτό ακριβώς βασίζεται η φιλοσοφία της Παπαστράτος, η οποία, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξής της, παρουσιάζει τις δεσμεύσεις της που έγιναν και γίνονται πράξεις. Δημόσια, διάφανα και δεσμευτικά, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως δεν φτάνουν μόνο οι υποσχέσεις αλλά χρειάζονται και οι αποδείξεις. Αυτό, άλλωστε, έκανε το καλοκαίρι του 2021, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας της, παρουσιάζοντας τη νέα ενιαία εταιρική στρατηγική της, που έθεσε τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Ένα «συμπεριληπτικό σχέδιο που έχει έναν και μόνο στόχο, να μας οδηγήσει όλους μαζί προς το καλύτερο», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

 

2017-2022: Συνολική επένδυση άνω των 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Το 2017, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα, η Παπαστράτος προχώρησε σε επένδυση 300 εκατ. ευρώ. Χάρη σε αυτή την επένδυση το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο μετατράπηκε σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το πρώτο καινοτόμο προϊόν θέρμανσης καπνού της Philip Morris International, το IQOS, που το 2020 έλαβε αδειοδότηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου, κατάλληλο για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Η συγκεκριμένη επένδυση σηματοδότησε την έναρξη του ριζικού μετασχηματισμού της Παπαστράτος από καπνοβιομηχανία σε εταιρεία τεχνολογίας με οδηγό την επιστήμη και όχημα την τεχνολογία και όραμα το τέλος του τσιγάρου.

Παράλληλα, το 2021, στον εορτασμό των 90 χρόνων ιστορίας της, ανακοίνωσε νέα επένδυση, ύψους 125 εκατ. ευρώ, με την οποία ενίσχυσε την παραγωγική δραστηριότητα των καινοτόμων προϊόντων θέρμανσης καπνού που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Έναν χρόνο αργότερα, και μετά από αναπροσαρμογές στο αρχικό πλάνο, το ύψος της νέας αυτής επένδυσης έχει φτάσει ήδη τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται, έως το τέλος του 2023, να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

 

Την τελευταία πενταετία η Παπαστράτος έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενισχύοντας έμπρακτα την οικονομία της χώρας μας.

1,5 εκατ. λιγότεροι καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το 2025

Η Παπαστράτος προχωρά σε πράξεις με όραμα μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο και στο πλαίσιο αυτό το 2021 δεσμεύτηκε δημόσια για 1,5 εκατ. λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα μέχρι το 2025. Στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω της οριστικής διακοπής του καπνίσματος είτε μέσω της αλλαγής σε καλύτερα, εναλλακτικά προϊόντα καπνού, σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο. Ήδη, έναν χρόνο μετά, το 1/3 του στόχου της μείωσης των καπνιστών στη χώρα μας έχει επιτευχθεί. Τα τελευταία 12 χρόνια η μητρική της εταιρεία, Philip Morris International, έχει επενδύσει πάνω από 8,5 δισ. ευρώ στην έρευνα και στην ανάπτυξη καλύτερων εναλλακτικών σε σχέση με το τσιγάρο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα προϊόντα αυτά είναι καλύτερες επιλογές σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο. Και αυτό συμβαίνει γιατί θερμαίνουν τον καπνό και δεν τον καίνε, αφού η καύση παράγει τις περισσότερες βλαβερές χημικές ουσίες. Για τον λόγο αυτό η Παπαστράτος προχωράει στη διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου σε μη καιόμενα προϊόντα από διαφορετικές κατηγορίες, με γνώμονα την προσφορά περισσότερων εναλλακτικών σε όσους ενήλικες δεν διακόπτουν το κάπνισμα.

 

2021-2022: 170 νέες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο της Παπαστράτος

Στο πλαίσιο της βιώσιμης λειτουργίας της εταιρείας, η συνεχής προσέλκυση νέων, ταλαντούχων συνεργατών και η σταθερή ανάδειξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων της αποτελούν διαχρονικό στόχο της. Από πέρυσι μέχρι φέτος έχει προχωρήσει σε 170 προσλήψεις για το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, δηλαδή 55 επιπλέον θέσεις απ’ όσες είχε εξαγγείλει.

 

2021-2022: 93.000 ώρες εκπαιδεύσεων σε νέες τεχνολογίες

Βασική προτεραιότητα της εταιρείας αποτελεί η συνεχής εκπαίδευση των ανθρώπων της στις νέες τεχνολογίες και στα εξελιγμένα συστήματα λειτουργίας της, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι προχωρούν όλοι μαζί μπροστά, χωρίς να μένει πίσω κανένας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί ήδη 93.000 ώρες σχετικών εκπαιδεύσεων, ξεπερνώντας, και πάλι, την περσινή δέσμευσή της για 60.000 ώρες.

Η συμπερίληψη και οι ίσες ευκαιρίες στην πράξη

Ως εργοδότης επιλογής διαχρονικά η Παπαστράτος διασφαλίζει την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον και ενισχύει έμπρακτα τη συμπερίληψη μέσα από μια σειρά δυναμικών πρωτοβουλιών. Το 2018 η Παπαστράτος ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που έλαβε τη διεθνή πιστοποίηση εξάλειψης μισθολογικού χάσματος και ίσων ευκαιριών Equal Salary Certification. Το 2020 έγινε ενεργό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας, μιας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο. Το 2021 εφάρμοσε με επιτυχία εξειδικευμένο πρόγραμμα προσέλκυσης και ανάπτυξης γυναικών μηχανικών στο εργοστάσιό της. Επίσης, το 2021 ξεκίνησε να προσφέρει συνολικά 18 εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών στο κύριο άτομο φροντίδας μετά τη γέννηση/υιοθεσία του μωρού και 8 εβδομάδες άδεια μετ’ αποδοχών στο δευτερεύον άτομο φροντίδας. Όλα τα παραπάνω αλλά και πολλές επιπλέον σχετικές πρωτοβουλίες οδήγησαν την εταιρεία στο να πετύχει, ήδη από φέτος και σχεδόν 2 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό της υπολογισμό, το 41% των διοικητικών της θέσεων να καλύπτεται από γυναίκες.

 

Κάνοντας πράξη τη δέσμευση #prostokalytero

Έχοντας την πίστη ότι η θετική αλλαγή πρέπει να ξεκινάει πρώτα από εμάς και στη συνέχεια να αγκαλιάζει την κοινωνία, η Παπαστράτος επέλεξε με θάρρος να αλλάξει τα πάντα για πάντα: τη λειτουργία της, τη φιλοσοφία της, το ίδιο της το προϊόν.

About the Author

Σχετικά άρθρα