4 προτάσεις για κοσμοπολίτικες διακοπές

Θέλετε οι διακοπές σας να έχουν λίγο hype. Κατανοητό. Να μπορείτε να φορέσετε τα αεράτα σας φουστάνια, να έχετε επιλογές διασκέδασης και να κάνετε χάζι τον κόσμο. Οκ, η Μύκονος είναι η προφανής επιλογή, λίγο «τσιμπημένη» όμως για πολλούς. Τι άλλες επιλογές έχουμε;

Η αλήθεια είναι ότι σε μια χώρα με πάνω από 200 κατοικημένα νησιά, 7 νησιωτικά συμπλέγματα και ατελείωτη ακτογραμμή που προσελκύει τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, οι επιλογές είναι πολλές και για όλα τα γούστα. Αν θέλετε, ωστόσο, να ζήσετε λίγο κοσμοπολίτικα, πέρα από τα συνηθισμένα, σας προτείνουμε τα εξής.

Πάτμος, η (πραγματική) αποκάλυψη
Μπορεί τόσα χρόνια να την είχατε στο μυαλό σας ως ένα νησί που μαζί με την Τήνο πήγαινε πακέτο για θρησκευτικό τουρισμό, τα πράγματα, όμως, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά. Σίγουρα σας περιμένει το Σπήλαιο της Αποκάλυψης όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση ακούγονταν η φωνή του Θεού όταν υπαγόρευε στον Ιωάννη το κείμενο της Αποκάλυψης, και η Μονή της Πάτμου στην πρωινή σας εξόρμηση πριν το μπάνιο, αλλά το νησί δεν είναι μόνο αυτό. Η Χώρα του νησιού είναι λιλιπούτεια, κοσμοπολίτικη, με καλές επιλογές για φαγητό και ποτό και με πολλούς celebrities να διατηρούν σπίτια εκεί. Σε όλα αυτά προσθέστε και υπέροχες παραλίες σε μικρή απόσταση από τη Σκάλα, που είναι το λιμάνι, και έχετε τις ιδανικές διακοπές για χαλάρωση, μπάνιο και διασκέδαση σε ένα.

Σέριφος, η κυκλαδίτικη εναλλακτική
Άλλο ένα κάπως παρεξηγημένο νησί του παρελθόντος, καθώς πολλοί το επέλεγαν για αποδράσεις του Σαββατοκύριακου και προτιμούσαν να κάνουν τις διακοπές του Αυγούστου σε πιο μακρινά νησιά. Στην πραγματικότητα, όμως, η Σέριφος είναι ένα νησί που μπορεί εύκολα να υποστηρίξει διακοπές πολλών ημερών, ειδικά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι διαθέτει πάνω από 70 παραλίες. Τόσο στο λιμάνι της, όμως, όσο και στην Χώρα της που βρίσκεται ψηλά και δημιουργεί ένα υπέροχο θέαμα, υπάρχει έντονη ζωή και επιλογές τόσο για φαγητό, όσο και για ποτό, με το Yacht Club να κλέβει την παράσταση χρόνια τώρα στο λιμάνι (αλλιώς Λιβάδι). Τελευταία φορά που την επισκεφτήκαμε, είχαμε φάει εκπληκτική μους σοκολάτας στο Robinson και όσο για τα μπάνια σας, το Γάνεμα, η Βαγιά, η Ψιλή Άμμος είναι must.

Σκιάθος, η διάσημη
Εκτός του ότι έχει αποτελέσει το σκηνικό της ταινίας Mamma Mia!, με αποτέλεσμα από το 2008 τα τοπία της να γυρνούν τον κόσμο και να προσελκύει πολλούς celebrities, Έλληνες και ξένους, έχει κατά καιρούς αναφερθεί ως η Μύκονος των Σποράδων και το νησί που προτιμούν οι Βόρειοι για ξέφρενες διακοπές. Ταυτόχρονα, η Σκιάθος φημίζεται για μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του συμπλέγματος, με τα τιρκουάζ νερά στις Κουκουναριές στα νότια του νησιού, να κερδίζουν τις εντυπώσεις και τον κόσμο. Όταν πέφτει το βράδυ, η «δράση» συγκεντρώνεται στην Παπαδιαμάντη, όπου θα βρείτε μέρη για φαγητό και ψώνια. Τα πιο πολυσύχναστα εστιατόρια βρίσκονται γύρω από το λιμάνι, ενώ εκεί θα απολαύσετε και τα κοκτέιλ σας, με θέα το Αιγαίο.

Μεγανήσι, το σιγανό ποταμάκι
Πριν μια δεκαετία, το Μεγανήσι ήταν μια άγνωστη λέξη για τους περισσότερους. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει αποκτήσει μια ιδιαίτερη αίγλη, με τα ιστιοπλοϊκά να καταφτάνουν το ένα μετά το άλλο, πολλούς διάσημους να το επιλέγουν για ήσυχες διακοπές και την ανάπτυξη στο μέρος να είναι ολοφάνερη, με νέα εστιατόρια, καφέ, μπαρ και ξενοδοχειακές μονάδες. Το νησί είναι σε βολικό μέγεθος για όσους δεν θέλουν να διανύουν αποστάσεις, μόλις 22 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία όμως έχετε κάμποσα να δείτε. Το Βαθύ είναι ένα το πρώτο μέρος που θα αντικρίσετε μόλις φτάσετε από το Νυδρί της Λευκάδας. Εκεί βρίσκεται ο παλμός του νησιού, με ψαροταβέρνες, εστιατόρια και καφέ, ενώ η συνολική εικόνα του συμπίπτει με αυτή ενός γραφικού, παραθαλάσσιου χωριού, με μια σύγχρονη μαρίνα που πλέον φιλοξενεί πλήθος σκαφών. Χτισμένο σε ύψωμα σας περιμένει το Σπαρτοχώρι, το δεύτερο από τα χωριά του νησιού, όχι τόσο κοσμοπολίτικο και ζωηρό, αλλά σίγουρα γραφικό, με παραδοσιακά σπίτια και γραφικά σοκάκια. Ο τρίτος οικισμός είναι το Κατωμέρι που είναι και πρωτεύουσα, με παραδοσιακό χρώμα και κάπου εδώ τελειώνουν οι οικισμοί και αρχίζουν οι παραλίες. Βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά του Άγιου Ιωάννη, στην παραλία Πόρτο Ελιά με το λευκό βότσαλο, στη μικρή και συμπαθητική παραλία Πασουμάκι και πλήθος άλλων ακρογιαλιών όπως το βοτσαλωτό Λιμονάρι, τα Αμπελάκια, τη Σπηλιά, το Φανάρι, τον Αθερινό με τα νερά-πισίνα, αλλά και στην Μπερέτα με εκδρομικό σκάφος, στο νότιο άκρο του νησιού.

About the Author

Σχετικά άρθρα