Πώς να διαλέγετε σωστά τα φυσικά καλλυντικά σας

Κανείς δεν θέλει να βάζει βλαβερά χημικά στο πρόσωπο και το σώμα του, αλλά συχνά το κάνουμε λόγω άγνοιας, ακόμη κι όταν επιλέγουμε προϊόντα που θεωρούνται φυτικά. Τι πρέπει, λοιπόν, να ξέρουμε; Ιδού ο οδηγός που πρέπει να συμβουλευτείτε πριν την επόμενη αγορά σας, για λαμπερό δέρμα χωρίς τοξίνες.

Όταν αγοράζουμε καλλυντικά, συνήθως κοιτάμε πρώτα τι θέλουμε να περιέχουν αυτά. Πριν από αυτό το βήμα, όμως, πρέπει να ελέγχουμε και τα συστατικά που δεν θέλουμε να περιέχει, καθώς αυτά θα μπορούσαν να μας αποτρέψουν από μια ενδεχόμενη αγορά. Τα γνωρίζουμε, όμως; Η παρακάτω λίστα θα μπορούσε να αποτελέσει τον οδηγό συστατικών προς αποφυγή.

  • Sodium Laureth Sulfate and Sodium Lauryl Sulfate
  • Diethanolamine (DEA)
  • Monoethanolamine (MEA)
  • Mineral Oil
  • Triclosan
  • DMDM Hydantoin & Urea
  • FD&C Color Pigments
  • Synthetic Fragrances
  • Triethanolamine (TEA)
  • Propylene Glycol (PEG)
  • Parabens (Methyl, Butyl, Propyl, Ethyl)
  • Isopropyl (SD-40)

Τα συνθετικά αρώματα είναι ένα ιδιαιτέρως σημαντικό συστατικό που θα πρέπει να προσέχετε, καθώς τα αρώματα μπορεί να περιέχουν χιλιάδες διαφορετικά συστατικά. Μια καλύτερη επιλογή είναι να προτιμήσετε προϊόντα που περιέχουν αιθέρια έλαια.

Ποια καλλυντικά πρέπει να αποφεύγετε στις διακοπές

Ετικέτες πιστοποίησης
Ξέρατε ότι για να αναγράφει ένα προϊόν ότι έχει παρασκευαστεί με βιολογικά συστατικά (Organic ingredients), πρέπει να περιέχει 70% βιολογικά συστατικά; Το υπόλοιπο 30%, αν και πρέπει να ικανοποιεί κάποια στάνταρ ποιότητας, σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι βιολογικά και να είναι χαμηλότερης ποιότητας. Αν, ωστόσο ένα προϊόν αναφέρει «βιολογικό» (organic) στην ετικέτα του, σημαίνει ότι πρέπει να περιέχει 95% βιολογικά συστατικά, ποσοστό σίγουρα καλύτερο από το 70%, αλλά και πάλι παραμένει ένα 5% στο… σκοτάδι. Για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν κρυμμένα χημικά ή parabens στο καλλυντικό που αγοράζετε, καλό είναι να επιλέξετε τα «πιστοποιημένα βιολογικά» αυτά που παρασκευάζονται με φυσικά συστατικά.

Κατά τη μετάβαση στα φυσικά καλλυντικά, χρειάζεται επίσης να αλλάξετε κάποιες προσδοκίες που ενδεχομένως είχατε μέχρι τώρα. Τα φυσικά και βιολογικά προϊόντα περιποίησης δεν διαφέρουν από τα φυσικά και βιολογικά τρόφιμα, που σημαίνει ότι όπως αυτά δεν διατηρούνται για πάντα στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας μας, έτσι και τα καλλυντικά δεν έχουν απεριόριστο χρόνο ζωής. Χωρίς τα πρόσθετα, η θρέψη που προσφέρουν στο δέρμα μειώνεται με τον καιρό, που σημαίνει ότι το να ψωνίζετε ποσότητες και να τα αποθηκεύετε δεν είναι έξυπνη κίνηση.

Επίσης, όσο πιο φυσικό είναι ένα προϊόν, τόσο πιο ακριβό αναμένεται να είναι. Οι εταιρίες χρειάζονται περισσότερο χρόνο και χρήμα για τα συστατικά, τις δοκιμές και την παρασκευή των προϊόντων, κάτι που κοστίζει παραπάνω. Αν το δείτε, όμως, σαν επένδυση υγείας και ομορφιάς, ίσως να μην είναι και τόσο ακριβά. Είναι σαν να τρώτε μπέργκερ ή ένα περιποιημένο γεύμα σε ένα εστιατόριο με βιολογικά προϊόντα. Ο λογαριασμός στο πρώτο είναι χαμηλός, αλλά επιλέγοντας το δεύτερο, μακροπρόθεσμα εξασφαλίζετε καλύτερη υποστήριξη της συνολικής σας υγείας και ομορφιάς.

About the Author

Σχετικά άρθρα