«The Boys»: Πίσω από τον Homelander είναι ο Ντόναλντ Τραμπ;

Μπορεί μία σατιρική σειρά με υπερήρωες να αρθρώσει πολιτικό λόγο και να ασκήσει κριτική σε υπάρχοντα πρόσωπα της πολιτικής σκηνής;

Φυσικά και μπορεί είναι η απάντηση, και η σειρά «The Boys» αποτελεί την πιο εύστοχη απόδειξη.

Η σειρά του Amazon- την οποία συστήνουμε να δείτε οπωσδήποτε– ακολουθεί την ιστορία ενός κόμικ για μια ομάδα κατά κύριο λόγο κοινών θνητών- προερχόμενων κυρίως από την κατηγορία των απόκληρων- που προσπαθεί να εκθέσει, να περιορίσει, και ακόμα καλύτερα να καταργήσει τις ανεξέλεγκτες δυνάμεις μιας ομάδας υπερηρώων.

Επικεφαλής των υπερηρώων είναι ο Homelander, μια φιγούρα που μοιάζει αισθητικά στο Superman, με αρκετή δόση αμερικανικού πατριωτισμού στη στολή. Ο Άντονι Σταρ​ που τον υποδύεται έχει ξανθιά μαλλιά και λευκό δέρμα. Ο ήρωάς του κυκλοφορεί πάντα χαμογελαστός, ωστόσο, όποτε τον βολέψει χρησιμοποιεί τις δυνάμεις του για προσωπικούς σκοπούς: να εκφοβίσει και να δολοφονήσει όποιον θεωρεί εχθρό. Είναι επίσης τρομερά δυνατός και από τους πιο creepy χαρακτήρες που θα βρει κανείς στον τηλεοπτικό χώρο. Γενικά ως χαρακτήρας ο Homelander έχει απίστευτο ενδιαφέρον όταν δεν τον φοβάσαι, και ο Σταρ τον αποθεώνει.

Στον τρίτο κύκλο όμως, ο οποίος προβάλλεται αυτή την περίοδο, συμβαίνει το εξής: η συμπεριφορά του Homelander σαν κάτι να μας θυμίζει. Του δίνεται πρόσβαση σε ένα δεξιό δίκτυο ειδήσεων. Η δημοτικότητά του εκτοξεύεται όταν αρχίζει να λέει τα χειρότερα πράγματα. Γίνεται επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας. Είναι ένα αυτοκαταστροφικό μείγμα επαγγελματικής φιλοδοξίας και προσωπικής ανασφάλειας. Πολλές από τις κινήσεις του  Homelander «μαρτυρούν» την ομοιότητα με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στο Rolling Stone για τον Homelander, ο δημιουργός της σειράς, Έρικ Κρίπκε, είπε: «Το μόνο που θέλει είναι να είναι το πιο ισχυρό άτομο που μπορεί να είναι, παρόλο που είναι εντελώς ανεπαρκής στις ικανότητές του να το χειριστεί. Πρόκειται λοιπόν για θυματοποίηση του λευκού άνδρα και για ανεξέλεγκτη φιλοδοξία. Και αυτά τα θέματα έτυχε να αντικατοπτρίζουν τον τύπο που, είναι ακόμα σουρεαλιστικό να το λες, ήταν ο @@ πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η συσχέτιση της σειράς με την πολιτική ζωή των ΗΠΑ δεν προέκυψε τώρα. Όπως έχει αναφερθεί, η σειρά βασίζεται σε κόμικ, το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε ως αναφορά στις πολιτικές του Τζορτ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο Homelander είναι κλασικά και με συνέπεια ένας κακός ήρωας στη σειρά, δημιουργώντας την τέλεια αντίφαση με τον υποτιθέμενο ρόλο του, να προστατεύει τον πλανήτη.  Πριν από δύο χρόνια όμως, όταν ένας υποστηρικτής του Τραμπ συμμετέχει σε μια συγκέντρωση ντυμένος ως Homelander, ο Κρίπκε διερωτήθηκε στο Twitter: «Εμ… βλέπουν πραγματικά το σόου;»

Μία μικρή ομάδα φανς της σειράς με τάση προς τα δεξιά συνειδητοποίησε μετά τα τελευταία επεισόδια της σειράς ότι «δείχνουν» αποδοκιμαστικά προς τον Τραμπ, τα πιστεύω και τους υποστηρικτές του. Αφού στον προηγούμενο κύκλο μάθαμε ότι ο Homelander είναι βιαστής και ερωτεύθηκε μία Ναζί, στο νέο κύκλο τον βλέπουμε να ξεφεύγει εντελώς, να γίνεται ένας χβρίς κανένα έλεγχο, ανίκητος και με τρομερή εξουσία χαρακτήρας που από τη μία αναθέτει στους ακόλουθούς του να «καθαρίσουν» τις υπηρεσίες ασφαλείας και από την άλλη εμφανίζεται στο αντίστοιχο κανάλι του Fox News για να μιλήσει για την ελευθερία του λόγου και το «cancel culture».

Εκτός από τις ατασθαλίες του Homelander, η νέα σεζόν παρουσίασε επίσης τον Blue Hawk, έναν υπερήρωα του Blue Lives Matter- ένα αντικίνημα στις Ηνωμένες Πολιτείες που υποστηρίζει ότι όσοι διώκονται και καταδικάζονται για τη δολοφονία αξιωματικών επιβολής του νόμου θα πρέπει να καταδικάζονται σύμφωνα με τους νόμους για τα εγκλήματα μίσους-που σκοτώνει έναν άοπλο μαύρο. Βασικά σκοτώνει πολλούς άοπλους μαύρους.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος Ράιαν Μπρόντερικ δημοσίευσε μερικά αγανακτισμένα screenshots από το Reddit. Κάποιος έγραφε: «Μου άρεσε πολύ ο Blue Hawk μέχρι το τέλος της ομιλίας του». Ένας άλλος έγραφε: «Δεν χρειάζεται να απολογηθείς που βοήθησες στην εξάλειψη των εγκληματιών». «Αυτοί οι θαυμαστές», σχολίασε ο Μπρόντερικ, «περίμεναν υπομονετικά τη λύτρωση του Homelander. Τώρα που φαίνεται ότι η λύτρωση δεν θα έρθει, είναι θυμωμένοι που εξαπατήθηκαν ώστε να συμπαθούν τον κακό».

«Αν αυτό ισχύει, τότε είναι συγκλονιστικό», σχολιάζει ο Guardian, υπογραμμίζοντας ότι ο Homelander δεν ήταν ποτέ τίποτα άλλο παρά ο αρχι-κακός όλου του σόου. Το πρώτο επεισόδιο τελείωσε με τον δολοφονία του δημάρχου της Βαλτιμόρης (ανατινάζοντας το αεροπλάνο του) για να καταπνίξει έναν δυνητικά αρνητικό κύκλο ειδήσεων. «Είναι τόσο κατηγορηματικά, ανεπανόρθωτα κακός όσο κάθε χαρακτήρας που θα συναντήσετε ποτέ, και το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν χάσει αυτό το στοιχείο είναι πραγματικά ακατανόητο», προσθέτει ο Guardian επιχειρώντας μάλιστα να ερμηνεύσει την αντίφαση:

Η σειρά προσπαθεί να τοποθετηθεί απέναντι σε ζητήματα όπως ο ρατσισμός, ο ολοκληρωτισμός και ο τοξικός ανδρισμός. Αλλά το κάνει υπό το πρόσχημα μιας σειράς γεμάτη βία, τσακωμούς, ανατινάξεις κεφαλιών και άλλα και άλλα. Και ίσως μερικοί άνθρωποι είναι τόσο τυφλωμένοι που δεν μπορούν να δουν τίποτα πέρα από αυτό.

About the Author

Σχετικά άρθρα