Η Βενετία υποφέρει από «βάρβαρους» τουρίστες που κολυμπούν γυμνοί στα κανάλια και βανδαλίζουν μνημεία

Το καλοκαίρι μπαίνει δυναμικά, και μετά από χρόνια περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, στο βόρειο ημισφαίριο επικρατεί τουριστικό ντελίριο. Όμως μαζί με τα έσοδα επιστρέφουν και τα προβλήματα για τους δημοφιλέστερους προορισμούς όπως η Βενετία.

Μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες έχουν σημειωθεί αμέτρητες παραβάσεις από τουρίστες στην ιστορική πόλη, που κάνουν μπάνιο γυμνοί στα (προστατευόμενα από την UNESCO) κανάλια της και βανδαλίζουν μνημεία. Ένας από τους πιο εμβληματικούς ναούς της πόλης βανδαλίστηκε από αγνώστους τη νύχτα της 15ης προς 16η Μαΐου.

Η Βενετία υποφέρει από «βάρβαρους» τουρίστες που κολυμπούν γυμνοί στα κανάλια και βανδαλίζουν μνημεία

Η πρόσοψη της εκκλησίας Redentore -σχεδιασμένη από τον αναγεννησιακό αρχιτέκτονα Andrea Palladio – που αποτελεί τοπόσημο του πιο διάσημου φεστιβάλ της πόλης- βανδαλίστηκε και, το πρωί, οι υπεύθυνοι βρήκαν τις λευκές πέτρες βαμμένες με ροζ μπογιά. Οι δράστες είχαν επιχειρήσει να σχεδιάσουν κάτι που θύμιζε εξίσωση.

Ένας ντόπιος προσπάθησε να το καθαρίσει και, λέγεται ότι τελικά προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά χρησιμοποιώντας νερό, που «βοήθησε» το χρώμα να διεισδύσει βαθύτερα στην πορώδη πέτρα. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται τώρα από ειξειδικευμένους συντηρητές τέχνης.
Η Βενετία υποφέρει από «βάρβαρους» τουρίστες που κολυμπούν γυμνοί στα κανάλια και βανδαλίζουν μνημεία
Είχε προηγηθεί ο βανδαλισμός μιας άλλης εκκλησίας της Βενετίας, της Sant’Antonin, με γκράφιτι, λίγες ημέρες νωρίτερα, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Nuova.

Εν τω μεταξύ, ένας άλλος αυτοαποκαλούμενος καλλιτέχνης έριξε μπλε μπογιά σε μια γέφυρα στην Fondamenta dei Garzotti, μία από τις κύριες οδούς που οδηγούν στην πόλη από τον σιδηροδρομικό σταθμό. Φαινόταν να γράφει τη λέξη «ελευθερία.»

Το βράδυ της Πέμπτης, δύο Αμερικανοί τουρίστες αποφάσισαν να γδυθούν και να βουτήξουν γυμνοί σε ένα κανάλι στην κατοικημένη συνοικία Castello. Σοκαρισμένοι οι ντόπιοι τους εντόπισαν να κολυμπούν για περίπου πέντε λεπτά στο νερό -στο οποίο τα κοντινά σπίτια ρίχνουν τα λύματά τους- προτού σκουπιστούν με πετσέτες και επιστρέψουν στο Airbnb τους.

Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που είναι διάσπαρτες τριγύρω βοήθησαν στην διαλεύκανση ορισμένων υποθέσεων. Οι αρχές έχουν ήδη εντοπίσει τον υπεύθυνο για τον βανδαλισμό της εκκλησίας Redentore, ο οποίος συνοδευόταν από δύο φίλους του.

Σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο, συμμετείχαν νωρίτερα σε  μία εκδήλωση street art. Οι αρχές έψαξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δουν ποιος θα μπορούσε να είναι ο ένοχος και βρήκαν έναν καλλιτέχνη δρόμου, που συνηθίζει να σχεδιάζει εξισώσεις.

Η αστυνομία αναζητά τώρα υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης για να εντοπίσει και τους γυμνιστές τουρίστες που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της πόλης.

Ο δήμαρχος Luigi Brugnaro χαρακτήρισε τον βανδαλισμό «ουλή» για τον ναό. «Οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι, πρέπει να πληρώσουν!» έγραψε στο Twitter, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εξουσίες στους ειρηνοδίκες.

Αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία από τις ζημιές στη γέφυρα Ρίο Μάριν, πρόσθεσε: «Θα χρειαστούν ώρες για την αποκατάστασή της, με κόστος που δεν μπορούμε ακόμη να υπολογίσουμε. Θα πρέπει να κρατήσουμε αυτούς τους βάρβαρους σε ένα κελί για τουλάχιστον δύο νύχτες».

«Αρκετά με αυτόν τον όλεθρο», έγραψε ο δήμαρχος μετά από ένα άλλο περιστατικό — την καταστροφή ενός θρησκευτικού αγάλματος στη Marghera, στην ηπειρωτική Βενετία. «Πρέπει να σεβαστούν την πόλη».

Πηγή CNN

About the Author

Σχετικά άρθρα