Σαββατοκύριακο σε 3 κοντινά νησιά χωρίς αυτοκίνητο

Η απόδραση σε νησί χωρίς αυτοκίνητο είναι λίγο απελευθερωτική, τόσο για το πνεύμα, όσο και για την τσέπη. Πάμε, λοιπόν, σε 3 κοντινά νησιά, τα οποία είτε απαγορεύουν τα αυτοκίνητα, είτε δεν τα χρειάζεστε, ώστε να περπατήσετε πλάι στη θάλασσα και να ετοιμαστείτε για την καλοκαιρινή σεζόν.

Ύδρα, η ρομαντική
Το αγαπημένο νησί του Leonard Cohen, η Ύδρα είναι ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά νησιά του Αργοσαρωνικού, που θα μπορούσε εύκολα να είναι βγαλμένη από παραμύθι. Στην Ύδρα δεν επιτρέπονται ούτε αυτοκίνητα, ούτε μηχανάκια, που σημαίνει ότι δεν μπαίνετε καν στο δίλημμα να πάρετε μαζί σας αυτοκίνητο. Στο νησί μπορείτε να περιηγηθείτε με ποδήλατο, άμαξα κι αν θέλετε να πάτε για μπάνιο σε κάποια πιο μακρινή παραλία, με πλωτό ταξί. Ξεχάστε, λοιπόν, αστικές συνήθειες και απολαύστε τις βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια, ανακαλύπτοντας προσεγμένα μαγαζιά για φαγητό και καφέ. Highlight για καφέ και ποτό η Υδρονέτα, πάνω από την ομώνυμη βραχώδη παραλία. Για μπάνιο προτιμήστε να πάρετε κάποιο βαρκάκι και να κατευθυνθείτε προς Βλυχό, Άγιο Νικόλαο, Καμίνια, Μπίστη, Παλαμίδα και Μώλο.

Σπέτσες, οι κοσμοπολίτισσες
Λίγο παρακάτω από την Ύδρα, το νησί των Αρωμάτων κρατά κι αυτό μέρος αυτής της αγνότητας, αφού κι εδώ απαγορεύονται τα αυτοκίνητα –όχι όμως και τα μηχανάκια. Οι Σπέτσες είναι κι αυτές ένα «συμμαζεμένο» νησί, όπως και η Ύδρα, με τις κεραμοσκεπές και τα παραδοσιακά σπίτια να βάζουν της σφραγίδα του Αργοσαρωνικού στο μέρος, που σημαίνει ότι δεν θα έχετε πρόβλημα να τις γυρίσετε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, είτε με άμαξα, είτε με ταξί, είτε με το λεωφορείο. Οι αποστάσεις είναι κοντινές, το Παλιό Λιμάνι όπου θα βρείτε και τη βραδινή ζωή του νησιού, είναι εύκολα και γρήγορα προσβάσιμο με τα πόδια από το κέντρο του νησιού, την Ντάπια, και θα ας προτείναμε να μη χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε μέσα στα στενά δρομάκια του και να χαζέψετε τα σπίτια και τις ανθισμένες αυλές. Για μπάνιο προτιμήστε τις παραλίες που μπορείτε να πάτε με λεωφορείο ή ταξί, όπως η Αγία Παρασκευή, η Ξυλοκέριζα και οι Άγιοι Ανάργυροι.

Αγκίστρι, το λιλιπούτειο
Με έκταση μόλις 13,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Αγκίστρι ολόκληρο είναι ένα τσιγάρο δρόμος (που λέει ο λόγος). Αυτό σημαίνει ότι θα ευχαριστηθείτε ποδηλατάδες, αλλά ακόμη κι αν δεν έχετε ποδήλατο, μπορείτε να κάνετε μια μακρινή βόλτα με τα πόδια και να το γυρίσετε απ’ άκρη σ’ άκρη. Μπορείτε να πάτε στη Χαλικιάδα στα νοτιοανατολικά, όπου θα κάνετε τα μακροβούτια σας σε έναν καταγάλανο κόλπο με χοντρά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, στη μικρή και βραχώδη παραλία της Σκληρής κάτω από το πευκόδασος ή αν κινηθείτε στον παραλιακό δρόμο μετά το Μεγαλοχώρι, στη γραφική, αμμουδερή παραλία της Δραγωνέρας, με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Το Μεγαλοχώρι είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού που θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για φαγητό, καφέ, ποτό, βόλτα, σε έναν κεντρικό δρόμο κι έπειτα μπορείτε να πάτε βόλτα στο σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόφου Μετόχι, το μικρότερο χωριό του νησιού, τα Λιμενάρια, αλλά και το γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας, η οποία είναι μια βραχώδης παραλία, με πολλά πεύκα και βαθιά νερά.

About the Author

Σχετικά άρθρα