Ταξίδι στη Φύση: πιάνουμε τον Μάη σε 4 πανέμορφους προορισμούς

Σας έχει αναστατώσει κι εσάς ο καιρός και αναζητάτε συνεχώς την επόμενη απόδραση από την πόλη; Ελάτε μαζί μας σε προορισμούς που ταιριάζουν απόλυτα στην εποχή.

Λουτρά Πόζαρ, για χαλάρωση και λουτρά
Οι φυσιολάτρες που αγαπάτε και τα σπα και τα λουτρά, βάλτε σίγουρα πρώτη για Αριδαία και τα Λουτρά Πόζαρ. Μπορεί να είναι ένα μακρινό ταξίδι που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα, αλλά αν έχετε διάθεση και ημέρες στη διάθεσή σας, οργανώστε το και ζήστε την απόλυτη χαλάρωση στις πηγές του Λουτρακίου. Εκεί μπορείτε να συνδυάσετε και φύση και λουτρά, βουτώντας σε μία από τις εξωτερικές πισίνες, περικυκλωμένοι από πλατάνια και καταρράκτες και να ζήσετε την άνοιξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η λουτρόπολη βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος, στους πρόποδες του όρου Βόρας (Καϊμακτσαλάν), απέχει 100 και οι ιαματικές πηγές αναβλύζουν σε υψόμετρο 390 μέτρων σε σταθερή θερμοκρασία στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Καρπενήσι, για υψόμετρο, φύση και νοστιμιές
Αν δεν θέλετε να πάτε πολύ μακριά, το Καρπενήσι είναι μια καλή επιλογή στο κέντρο του νομού Ευρυτανίας, για να πιάσετε τον Μάη στη Φύση, χωρίς να βγείτε από τη Στερεά Ελλάδα. «Χωμένο» μέσα στα έλατα, με παραδοσιακή αρχιτεκτονική που έχει διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό, στην εύφορη κοιλάδα του Καρπενησιώτη ποταμού και σε υψόμετρο 960 μέτρων, το Καρπενήσι, σας περιμένει να σας ταξιδέψει στο φυσικό κάλλος του, να σας γνωρίσει πλήθος καλοδιατηρημένων κτιρίων, αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, βυζαντινές εκκλησίες και παλιά σχολεία και να σας εξασφαλίσει καθαρό, ανοιξιάτικο αέρα και πολλές βόλτες. Ζήστε το παραδοσιακά και καθίστε στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τον μεγάλο πλάτανο και τη βρύση και γευτείτε τα εκλεκτά εδέσματα στις γύρω ταβέρνες. Δοκιμάστε κοντοσούβλι και κοκορέτσι, λουκάνικα, τοπικά κρέατα, προσούτο, τσαλαφούτι, καθώς και τις τοπικές, νόστιμες πίτες, καπνιστή πέστροφα και κοκκινιστά μανιτάρια.

Πρέσπες, για απόδραση-εμπειρία
Εδώ θα βρεθείτε αν πραγματικά το «λέει» η καρδιά σας και θέλετε να κάνετε ένα ανοιξιάτικο ταξίδι στην άκρη της Ελλάδας, σε έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους. Η Μεγάλη Πρέσπα εκτείνεται σε 3 χώρες, ενώ η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, ανήκει κυρίως στην Ελλάδα, με το νοτιότερο άκρο της να καταλήγει στην Αλβανία. Παρουσιάζει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με το δάσος που την περιβάλλει να παρουσιάζει πάνω από 1.300 είδη φυτών και δέντρα μοναδικής σημασίας, όπως το δάσος αρκεύθου, τα βουνοκυπάρισσα κ.ά. Μεταξύ των διαφόρων ειδών πτηνών, ψαριών αμφιβίων κ.ο.κ., εκεί συναντάται και ο αργυροπελεκάνος, ένα είδος υπό εξαφάνιση, με μερικές χιλιάδες να έχουν απομείνει σ’ όλο τον κόσμο και αρκετούς να βρέθηκαν νεκροί από τη γρίπη των πτηνών φέτος στην περιοχή. Αν βρεθείτε στη Μικρή Πρέσπα, διασχίστε την πλωτή γέφυρα, προκειμένου να φτάσετε στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και να θαυμάσετε τα ερείπια της ομώνυμης βασιλικής εκκλησίας του 10ου αιώνα μ.Χ.

Λίμνη Πλαστήρα, για υπέροχη θέα
Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένας τόπος που μοιάζει ευλογημένος και βγαλμένος από παραμύθι. Τα χωριά γύρω από τη λίμνη είναι γραφικά, με υπέροχα καταλύματα με θέα, ενώ η υπέροχη φύση τριγύρω αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της, γεμάτη χρώματα και άνθη. Κάντε οπωσδήποτε τον γύρο της λίμνης για να ανακαλύψετε εκτός από το φυσικό στοιχείο και τα χωριά, αλλά και τα μοναστήρια, όπως τη Μονή της Παναγιάς της Πελεκητής και τη Μονή Κορώνας που λειτούργησε ως μοναστήρι και ως Κρυφό Σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τον εαυτό σας σε κάποια από τις αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής γύρω από τη λίμνη. Tέλος περάστε μια βόλτα από τα ταβερνάκια της περιοχής για να γευτείτε χωριάτικες πίτες, πρασοσέλινο, χωριάτικο λουκάνικο, γουρουνόπουλο και το τοπικό ρετσέλι, ένα γλυκό που γίνεται από κολοκύθα και μούστο.

About the Author

Σχετικά άρθρα