Φτιάχνουμε βαλίτσα για τα πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Απομακρυνόμαστε για λίγο από τις μεγαλύτερες και μικρότερες πόλεις και αναζητάμε χωριά, με πιο παραδοσιακή και συμπυκνωμένη ομορφιά, γραφικά σημεία και ζεστούς ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο.

Χωριό Popeye, Μάλτα
Τη δεκαετία του ’80 αποτέλεσε το κινηματογραφικό σετ για το μιούζικαλ Popeye με τον αγαπημένο Ρόμπιν Ουίλιαμς και αφού εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια, σήμερα έχει τη δική του θέση στη λίστα με τα πιο όμορφα χωριά του κόσμου. Ξύλινα κτίρια, πολύχρωμα συγκροτήματα και πολλές δραστηριότητες χαρακτηρίζουν το ιδιαίτερο αυτό μέρος. Οι επισκέπτες μπορούν εκεί να παρακολουθήσουν show, να κάνουν βαρκάδες, να εξερευνήσουν το χωριό, να επισκεφτούν μουσεία και να κάνουν γευσιγνωσία, όσο τα παιδιά παίζουν τριγύρω.

Hallstatt, Αυστρία
Θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Ευρώπης, το παλαιότερο της Αυστρίας και ίσως το πιο πολυφωτογραγημένο, σε μια ονειρεμένη τοποθεσία ανάμεσα στα βουνά Νταχστάιν και τη λίμνη Χάλστατ. Η περιοχή Hallstatt-Dachstein Salzkammergut, μάλιστα, έχει προστεθεί στη Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, με βάση το φυσικό της τοπίο και το προϊστορικό αλατωρυχείο. Θα το βρείτε περίπου 2,5 ώρες μακριά τόσο από τη Βιέννη, όσο και από το Σάλτσμπουργκ και θέλει μόνο μια αλλαγή στη συγκοινωνία για να φτάσετε εκεί.

Ortahisar, Τουρκία
Παρά την κεντρική τοποθεσία του στην επαρχία Νεβσεχίρ, το τουρκικό αυτό χωριό, γνωστό και με την ελληνική ονομασία του, Ποταμία, έχει καταφέρει να παραμείνει παραδοσιακό και να διατηρήσει τους αργούς του ρυθμούς, χωρίς να επηρεάζεται από τα τριγύρω χωριά που γίνονται ολοένα και πιο τουριστικά. Στη γοητευτική και επαρχιακή του ατμόσφαιρα, μπορείτε να φάτε και να πιείτε στο υπόγειο μπαρ του σε σπηλιά, να θαυμάσετε το 78 μέτρων ύψους πέτρινο κάστρο του και να μάθετε την ιστορία του περπατώντας στα δρομάκια του και συναντώντας τους κατοίκους του.

Shirakawa-go, Ιαπωνία
Απέχει αρκετά από το Τόκιο (περίπου 4 ώρες ως την πόλη Takayama κι έπειτα άλλα 50 λεπτά με το λεωφορείο), αλλά αξίζει τον κόπο για όσους φτάσουν μέχρι εκεί, αφού ανήκει και στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1995. Το γιαπωνέζικο αυτό χωριό είναι γνωστό για τα σπίτια του με τις τρίγωνες οροφές, κτισμένα σε ένα στυλ γνωστό ως gassho, που μοιάζει με… χέρια διπλωμένα για προσευχή, με χαρακτηριστικές τις στέγες κλίσης 60 μοιρών, που βοηθούν στην απομάκρυνση του χιονιού και σοφίτες που χρησιμοποιούνται ως ζεστά σημεία για τους μεταξοσκώληκες το χειμώνα. Από τα παραδοσιακά του σπίτια λίγα παραμένουν στην περιοχή και μερικά από αυτά είναι τακτικά ανοικτά στο κοινό. Για την καλύτερη θέα, όμως, των σπιτιών, της γύρω κοιλάδας, των βουνών και του ποταμού Shogawa, το καλύτερο σημείο είναι η κορυφή του κάστρου Ogimachi.

Οία, Σαντορίνη
Σε πολλές από τις λίστες των πιο όμορφων χωριών του κόσμου, η Οία δεν λείπει και πώς θα μπορούσε άλλωστε; Εκτός του ότι είναι άκρως παραδοσιακή και νησιώτικη, με μικρά γραφικά μαγαζάκια και ηλιόλουστες βεράντες, έχει το πιο διάσημο ηλιοβασίλεμα, με εκπληκτική πανοραμική θέα, για την οποία ταξιδεύουν τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

About the Author

Σχετικά άρθρα