Το σχέδιο για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας- Η πληρωμή της Gazprom

Για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας διαβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, στον απόηχο της απόφασης της Gazprom να κλείσει τη στρόφιγγα στη Βουλγαρία και την Πολωνία.

«Δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας», ανέφεραν από την κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom θα γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Οι συναλλαγές με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο επιτρέπονται με βάση «ρήτρα διαφυγής», που υπάρχει στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Οι εταιρείες αερίου- κρατικές και ιδιωτικές- μπορούν να κάνουν τις πληρωμές τους στην GazpromBank σε ευρώ και αυτές στη συνέχεια να μετατρέπονται με εσωτερικό μηχανισμό σε ρούβλια. Έως τότε θα έχουν κάνει πληρωμές στην Gazprom και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ενδεχομένως να έχει βρεθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μοντέλο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα αναμένεται να ανταποκριθεί στην επόμενη πληρωμή που πρέπει να γίνει ως τις 25 Μαΐου το αργότερο. «Δεν πρόκειται να χρειαστεί η ενεργοποίηση του ελληνικού plan B με ελληνική υπαιτιότητα», ανέφερε ανώτερη κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, από την Αθήνα υπογραμμίζουν ότι δεν τέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέμα συνολικού εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει προαναγγείλει πως θα παρουσιάσει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, στα τέλη Μαΐου, το σχέδιο προοδευτικής απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο ως το 2027.

Επί τάπητος στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκε το σχέδιο για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Κυβερνητικά στελέχη διαμήνυαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις. Με τις επιπρόσθετες προμήθειες LNG που προγραμματίζονται, μειώνεται αναλογικά η συμμετοχή του ρωσικού αερίου στο μείγμα στο επίπεδο του 30%.

Εξάλλου, αναβαθμίζεται η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας κατά περίπου 150.000 κυβικά μέτρα, με τη ναύλωση πλωτής δεξαμενής για τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν ταυτόχρονα να ξεφορτώνουν δύο πλοία.

Επίσης, θα ενισχυθεί η δυνατότητα αποθήκευσης αερίου, ζήτημα για το οποίο είναι σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ιταλία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ είναι σε ετοιμότητα και 5 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (2 της ΔΕΗ, 3 ιδιωτών) να λειτουργήσουν με diesel αντί για αέριο.

About the Author

Σχετικά άρθρα