Τι κάνουμε με τα περισσεύματα του Πάσχα;

Έχει γεμίσει το ψυγείο με αυγά και αρνί και έχετε στοκ από τσουρέκια μέχρι το καλοκαίρι; Κανένα πρόβλημα!

Συνηθίζεται μετά το Πάσχα το αρνί να μας «κυνηγάει» και να σπάμε αυγά για ημέρες μετά. Σε μια εποχή που προσπαθούμε να αποκηρύξουμε το food waste, λοιπόν, είναι μια καλή στιγμή να μην τα πετάξουμε όλα στα σκουπίδια. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τρόφιμα ζωικής προέλευσης, πλούσια σε λιπαρά, καλό είναι να τα αξιοποιήσουμε σε νέα πιάτα, αλλά να μην τα καταναλώσουμε όλα μόνοι μας, καθώς θα επιβαρυνθούμε ακόμη περισσότερο με κορεσμένα λιπαρά μετά και την υπερβολή του Πάσχα. Τα αξιοποιούμε, λοιπόν, μοιράζουμε σε συγγενείς και φίλους και απολαμβάνουμε κι εμείς- με μέτρο.

Αρχικά να πούμε ότι τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο διατηρούνται για μία εβδομάδα, ενώ το αρνί μπορεί να διατηρηθεί για 3-5 ημέρες και για 2 μήνες αν το βάλετε στην κατάψυξη.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τα αξιοποιήσουμε;

Αυγά

  • Προσθέστε τα στην πράσινη σαλάτα σας για μια δόση πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας
  • Βάλτε τα στο σάντουιτς, μαζί με αβοκάντο για… brunch καταστάσεις
  • Δοκιμάστε να τα ψιλοκόψετε και να τα προσθέσετε σε παπατοσαλάτα ή σε κοτοσαλάτα
  • Τολμήστε να φτιάξετε κουλουράκια, προσθέτοντας ψιλοκομμένα αυγά στη ζύμη σας!

Αρνί

  • Κόψτε το σε μικρά κομμάτια και βάλτε το σε πίτες μαζί με λαχανικά και τζατζίκι για ένα πιο ιδιαίτερο σουβλάκι
  • Βάλτε το σε πίτες
  • Προσθέστε το σε σαλάτα
  • Αναμείξτε το στη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας
  • Προσθέστε το σε ριζότο
  • Συνδυάστε το με λαχανικά και ψήστε το στο φούρνο, προσθέτοντας από πάνω για κρούστα ένα μείγμα από γιαούρτι, αυγά και τριμμένο τυρί

Τσουρέκι

  • Ψήστε το στο φούρνο και φτιάξτε τα δικά σας γλυκά παξιμάδια. Δοκιμάστε να τα αλείψετε και με λίγο μέλι
  • Αξιοποιήστε το σε αυγοφέτες
  • Ψήστε το στο φούρνο με κομματάκια μήλου και κανέλα
  • Χρησιμοποιήστε το ως βάση σε κάποιο γλυκό, απλώνοντας πάνω κρέμα με φρούτα ή σοκολάτα με ξηρούς καρπούς

About the Author

Σχετικά άρθρα