Τι τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα;

Αποφασίσατε να μην φάτε κρέας αυτή την εβδομάδα, τηρώντας τη νηστεία για το Πάσχα; Μήπως απέχετε και από τα γαλακτοκομικά και αισθάνεστε ότι δεν έχετε καμία επιλογή πέρα από σαλάτες και ψωμί; Λάθος! Και θα σας το αποδείξουμε ευθύς αμέσως!

Πρωινό
Είχατε συνηθίσει να τρώτε ψωμί με βούτυρο και μέλι, κουλουράκια ή αυγό; Σας προτείνουμε ένα διαφορετικό, πολύχρωμο, νόστιμο και πιο υγιεινό νηστίσιμο πρωινό, που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα. Αντί για βούτυρο, απλώστε στο ψωμί σας φιστικοβούτυρο και συνδυάστε το με μπανάνα ή άλλα αγαπημένα σας φρούτα. Μπορείτε, επίσης, να φάτε μια φρουτοσαλάτα με μέλι κι αν το γιαούρτι σας είναι απαραίτητο, δοκιμάστε την πεντανόστιμη εναλλακτική με γιαούρτι καρύδας. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε ένα θρεπτικό και πρωτεϊνούχο smoothie που θα σας «κρατήσει», με φρούτα και λαχανικά της αρεσκείας σας, φυτικό ρόφημα αμυγδάλου, φιστικοβούτυρο και μέλι. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή του Buddha Bowl που είναι άκρως θρεπτικό και στο οποίο μπορείτε να συνδυάσετε σπόρους chia, φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, τόφου.

Μεσημεριανό
Αν θέλετε κάτι light που να ταιριάζει και σε brunch καταστάσεις, δοκιμάστε να φτιάξετε νηστίσιμο καγιανά, αντικαθιστώντας το αυγό με τόφου. Σωτάρετε κρεμμύδι, σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέστε κύβους τόφου, ντομάτα και λίγο νηστίσιμο τυρί, πασπαλίστε με μπαχαρικά και απολαύστε. Αν θέλετε κάτι πιο παραδοσιακό, οι επιλογές σε λαδερά και όσπρια από την ελληνική κουζίνα είναι άπειρες: μελιτζάνες, ιμάμ, γεμιστά, σπανακόρυζο, μακαρόνια με σάλτσα, φασολάκια, αρακάς, φακές, φασολάδα… Κι αν σας λείπει η αίσθηση κρέατος, δοκιμάστε να προσθέσετε στο φαγητό σας λίγα μανιτάρια ή να δοκιμάσετε κάποιο φυτικό μπιφτέκι, φτιάχνοντας ένα απολαυστικό μπέργκερ.

Βραδινό
Λίγο γιαούρτι καρύδας με μέλι και καρύδια ή φρούτα είναι μια ιδανική επιλογή για βράδυ, ελαφριά και γευστική, πλούσια σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά. Οι σαλάτες αποτελούν επίσης εύκολες και θρεπτικές λύσεις. Για να μην τις βαρεθείτε, ωστόσο, χρησιμοποιείτε διαφορετικά λαχανικά, φτιάξτε νηστίσιμα ντρέσινγκ με ελαιόλαδο, μουστάρδα και μέλι, και ενισχύστε τες με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς για έξτρα αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Νόστιμη λύση είναι και οι μπρουσκέτες, στις οποίες μπορείτε να προσθέσετε ντομάτα, αβοκάντο, χούμους ή ό,τι άλλο σας αρέσει.

Σνακ
Προτιμήστε φρούτα, φρουτοσαλάτες, ξηρούς καρπούς, κράκερ με φυτικό τυρί κρέμα. Καλή, χορταστική και υγιεινή ιδέα είναι επίσης τα στικ λαχανικών με χούμους ή γουακαμόλε.

Επιδόρπια
Στραφείτε προς τη μαύρη σοκολάτα που είναι και αντιοξειδωτική και απολαύστε τη είτε σκέτη, είτε λιώστε τη σε μπεν μαρί και βουτήξτε μέσα κομμάτια φρούτων. Υπάρχουν, επίσης, πολλές συνταγές για νηστίσιμα γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι, αντικαθιστώντας τα αυγά με λιναρόσπορο σε νερό (1 κ.σ. λιναρόσπορος τριμμένος σε 3 κ.σ. νερό ισοδυναμεί με 1 αυγό), το ζωικό βούτυρο με φυτικό και το αγελαδινό γάλα, με κάποιο φυτικό ρόφημα.

About the Author

Σχετικά άρθρα