Δοκιμάζουμε 3 δημοφιλείς ουκρανικές συνταγές

Συνεχίζουμε το ταξίδι στην ουκρανική κουζίνα και περνάμε από τη θεωρία στην πράξη με 3 αγαπημένες συνταγές που μπορούμε να ενσωματώσουμε στο τραπέζι μας.

Kοτόπουλο Κιέβου
Το πιάτο αυτό είναι ουσιαστικά φιλέτο κοτόπουλο με βούτυρο με μυρωδικά, παναρισμένο, που ψήνεται ή τηγανίζεται. Δεν θα σας γελάσουμε. Είναι πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά -άλλωστε στις χαμηλές θερμοκρασίες των χωρών αυτών προτιμούν τα πιο βαριά φαγητά- αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε κι έπειτα να πειραματιστείτε σε μια πιο light εκδοχή.

Γνωρίζουμε την εκπληκτική κουζίνα της Ουκρανίας

Θα χρειαστείτε για 8 μερίδες
4 στήθη κοτόπουλου χωρίς την πέτσα, κομμένα στη μέση
1/3 φλιτζανιού μαλακό βούτυρο
½ κ.γ.+1/4 κ.γ.(ξεχωριστά) τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. + 1/4 κ.γ. (ξεχωριστά) σκόνη σκόρδου
2 αυγά
3 κ.σ. νερό
1 κ.γ. άνηθο
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι γαλέτα
2 φλιτζάνια λάδι
½ λεμόνι σε φέτες
¼ φλιτζανιού φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση
Βάλτε τα στήθη κοτόπουλου ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και χτυπήστε τα με ένα πλάστη ή μια ματσόλα μέχρι να λεπτύνουν, προσέχοντας να μην τα διαλύσετε. Τυλίξτε τα και βάλτε τα στο ψυγείο.

Φτιάξτε το βούτυρο με τα μυρωδικά σας, αναμειγνύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το βούτυρό σας το οποίο θα πρέπει να έχει μαλακώσει πρώτα, ½ κ.γ. πιπέρι και 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου. Ανακατέψτε και όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές, απλώστε το σε λαδόκολλα και βάλτε το στην κατάψυξη, μέχρι να γίνει σφιχτό.

Όταν το βούτυρό σας είναι έτοιμο, βγάλτε το από την κατάψυξη, κόψτε 8 ίσα κομμάτια και βάλτε ένα σε κάθε (μισό) στήθος κοτόπουλου. Τυλίξτε το κοτόπουλο σε ένα ρολάκι με το βούτυρο στο εσωτερικό του και βάλτε μια οδοντογλυφίδα για να το κρατήσει.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε τα αυγά με το νερό. Σε ένα διαφορετικό, πιο ρηχό μπολ ανακατέψτε το ¼ κ.γ. πιπέρι, το ¼ σκόνη σκόρδου, τον άνηθο και το αλεύρι. Σε διαφορετικό, ρηχό πιάτο βάλτε τη γαλέτα και ξεκινήστε βουτώντας το κάθε ρολάκι κοτόπουλου στο μείγμα με το αλεύρι, έπειτα στο μείγμα με τα αυγά και τέλος στη γαλέτα. Βάλτε τα κοτόπουλα σε ένα ταψί, καλύψτε και βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Στη συνέχεια μπορείτε είτε να τα ψήσετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, είτε να τα τηγανίσετε σε λάδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 5 λεπτά στην κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαγειρευτεί καλά το κοτόπουλο. Στη συνέχεια βάλτε τα σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα πολλά λάδια και γαρνίρετε στο πιάτο με φέτες λεμονιού και μαϊντανό.

Σούπα Borscht
Η κατακόκκινη αυτή σούπα παντζαριού, παρ’ όλο που είναι βασικό πιάτο στη ρώσικη και πολωνική κουζίνα, προέρχεται από την Ουκρανία. Μπορείτε να τη φτιάξετε με μοσχάρι ή να την κρατήσετε χορτοφαγική και να την απολαύσετε με το κατακκόκινο χρώμα της και όλα της τα αντιοξειδωτικά από το παντζάρι.

Θα χρειαστείτε για 8 μερίδες
12 φλιτζάνια ζωμό κρέατος ή λαχανικών
5 φλιτζάνια πράσινο ή κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μέτρια καρότα ψιλοκομμένα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 μεγάλα παντζάρια καθαρισμένα και κομμένα ζιλιέν (σε στικ)
4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
170 γρ. πάστα ντομάτας χαμηλή σε νάτριο
2 κ.σ. αλάτι
3 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. λευκό ξίδι
λίγη ζάχαρη
3 μεγάλες σκελίδες σκόρδου τριμμένες
λίγο μαύρο τριμμένο πιπέρι
¼ του φλιτζανιού άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγη ξινόκρεμα ή γιαούρτι και ψωμί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Αν επιλέξετε να προσθέσετε και μοσχάρι, υπολογίστε ποσότητα μισού κιλού, το οποίο θα πρέπει πρώτα να βράσετε για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα, ξαφρίζοντάς το ανά διαστήματα κι έπειτα να το προσθέσετε στη σούπα σας.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης και βράστε. Στο μεταξύ πλύνετε και κόψτε όλα σας τα λαχανικά. Όταν ο ζωμός αρχίζει να βράζει, προσθέστε το λάχανο, καλύψτε την κατσαρόλα και βράστε. Έπειτα, μειώστε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και μαγειρέψτε για ακόμη 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, βάλτε λίγο λάδι και σωτάρετε τα κρεμμύδια και τα καρότα για περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τα παντζάρια, την εναπομείνασα 1 κ.σ. λαδιού και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά. Μεταφέρετε τα σωταρισμένα λαχανικά σας σε μια κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες, την πάστα ντομάτας και το αλάτι. Καλύψτε με το καπάκι, αφήστε να πάρει βράση κι έπειτα μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά.

Σβήστε τη φωτιά, προσθέστε ξίδι, ζάχαρη, σκόρδο και πιπέρι, ανακατέψτε και αφήστε το borscht για 10 λεπτά ώστε οι γεύσεις του να αναμειχθούν μεταξύ τους. Προσθέστε άνηθο, ανακατέψτε και προσαρμόστε το αλάτι και πιπέρι βάσει γούστου.

Σερβίρετε τη σούπα σας ζεστή με λίγο γιαούρτι ή ξινόκρεμα, ψωμί και 1 σκελίδα σκόρδου στο πλάι.

Vareniki
Τα vareniki είναι ουσιαστικά ουκρανικά ντάμπλινγκς που κυκλοφορούν σε διάφορες εκδοχές γέμισης, με πιο συνηθισμένη τον πουρέ πατάτας. Θέλει λίγο κόπο και χρόνο η παρασκευή τους, αλλά αξίζει.

Θα χρειαστείτε για 4 άτομα
Για τη ζύμη

2 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο
2 αυγά χτυπημένα ελαφρώς
½ φλιτζάνι γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση
½ κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι βραστό γάλα
4 κ.σ. ηλιέλαιο
4 κ.σ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. αλεύρι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Φτιάξτε τη ζύμη, αναμειγνύοντας το αλεύρι, το αλάτι, τα αυγά και 2 κ.σ. ηλιέλαιο σε ένα μπολ. Μόλις η ζύμη σας είναι έτοιμη, καλύψτε το μπολ και αφήστε 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Μέχρι να ξεκουραστεί η ζύμη, ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα βάλτε τα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι. Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να τα σωτάρετε σε λιγότερο λάδι.

Γεμίστε ένα κατσαρολάκι με νερό, προσθέστε αρκετό αλάτι και βάλτε τις πατάτες σας καθαρισμένες, να βράσουν. Μόλις βράσουν αφαιρέστε τες και κρατήστε το νερό.

Βάλτε τις πατάτες σας σε ένα μπολ και πολτοποιήστε τες με ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι, προσθέτοντας σταδιακά το ½ φλιτζάνι βραστό γάλα. Προσθέστε το βούτυρο και αν χρειάζεται λίγο από το βραστό νερό από τις πατάτες και ανακατέψτε μέχρι να έχετε την υφή και πυκνότητα του πουρέ. Στο τέλος προσθέστε και τα κρεμμύδια, ανακατέψτε και αλατοπιπερώστε. Αυτή είναι η γέμισή σας.

Όταν η ζύμη σας είναι πια έτοιμη, κόψτε τη σε 3 μεγάλα κομμάτια κι έπειτα απλώστε το κάθε κομμάτι ώστε να έχει πάχος 3 χιλιοστά. Με τσέρκι, κόψτε μικρά κυκλάκια διαμέτρου περίπου 7 εκατοστών και βάλτε γέμιση στο καθένα, στο κέντρο του. Τυλίξτε τα στη μέση και κάντε σχέδιο με τα δάχτυλά σας στις άκρες του.

Σε ένα μικρό τηγάνι λιώστε το βούτυρο, τηγανίστε τα κρεμμύδια για 1 λεπτά και προσθέστε και τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Απομακρύνετε από τη φωτιά και βάλτε τα σε ένα μπολ.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βάλτε τα vereniki σας και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 3 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε τα με τρυπητή κουτάλα.

Σερβίρετε με τα τηγανητά κρεμμύδια και πασπαλίστε φρέσκο κρεμμυδάκι.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα