O ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ WILLIAM ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Στο στόχαστρο έχει βρεθεί ο πρίγκιπας William από χθες, έπειτα από ένα σχόλιο που έκανε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα ο Δούκας του Cambridge παρευρέθηκε μαζί με την σύζυγό του στο Ουκρανικό Πολιτισμικό Κέντρο του Λονδίνου προχθές, προκειμένου να δείξει την στήριξή του στον Ουκρανικό λαό, και στην διάρκεια της σύντομης ομιλίας του είπε κάτι που θα χαρακτηρίζαμε από ατυχές ως ρατσιστικό.

Ο λόγος για το σχόλιό του όταν μιλώντας για τον συγκεκριμένο πόλεμο τον χαρακτήρισε ως “Κάτι άγνωστο για την Ευρώπη”.

Για όποιον έχει έστω τις βασικές γνώσεις σύγχρονης ιστορίας, τα παραπάνω λόγια δεν βγάζουν κανένα νόημα. Από τα μια είναι αναληθή, αν τα κοιτάξουμε με τρόπο κυριολεκτικό. Ναι και η Ευρώπη είχε πολέμους τις τελευταίες δεκαετίες, και μάλιστα πολύ οδυνηρούς. Αναφέρουμε τους πιο “γνωστούς”, τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία που ξεκίνησε το 1991 και διήρκησε σχεδόν 10 χρόνια, τον εμφύλιο με την Βόρεια Ιρλανδία που ξεκίνησε από το 1968 και κράτησε ως το 1998, και βέβαια το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κριμαίας που όλοι γνωρίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για πολέμους, εντός του ευρωπαϊκού εδάφους, που συνέβησαν ενώ ο πρίγκιπας William ήταν και εν ζωή, αλλά και ενήλικας σε πολλές περιπτώσεις, και έτσι δεν υπάρχει δικαιολογία για την “άγνοια” που φαίνεται να έχει σχετικά με την πρόσφατη ιστορία μας.

Από την άλλη, αν κοιτάξουμε το σχόλιο με μια δεύτερη ανάγνωση, όχι ο πόλεμος για την Ευρώπη δεν είναι άγνωστος, κάθε άλλο. Μιλάμε για μια ήπειρο της οποίας τα πιο πλούσια και ισχυρά κράτη χτίστηκαν κυριολεκτικά πάνω στις πλάτες σκλάβων. Ανθρώπων στην Αφρική και την Ασία που υποδουλώθηκαν από τους Ευρωπαίους και είδαν τις χώρες τους να γίνονται αποικίες, και την αυτοδιάθεσή τους να θυσιάζεται για ένα πιάτο φαί. Και η χώρα με τις περισσότερες αποικίες, που διατηρεί ακόμα και σήμερα κάποιες από αυτές εν έτει 2ο22; Η Μεγάλη Βρετανία, το κράτος που ο πρίγκιπας William πρόκειται να “κυβερνήσει” στο μέλλον. Είναι άρα τουλάχιστον υποκριτικό να προβάλλει την Ευρώπη ως μια ήπειρο τόσο αθώα, που δεν έχει καθόλου συνηθίσει την όψη και την οδύνη του πολέμου.

Πολλοί ήταν λοιπόν αυτοί που σχολίασαν δηκτικά ως και υβριστικά τα λόγια του πρίγκιπα William και ανάμεσά τους και η κόρη του Martin Luther King, Bernice King, η οποία είπε μέσω twitter,

“Πιστεύω πως έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε παγκοσμίως ώστε να εξαλείψουμε αυτό που ο πατέρας μου ονόμασε τα Τρία Κακά, τον Μιλιαταρισμό, τον Ρατσισμό και την Φτώχεια. Πιστεύω πως τα λόγια μετράνε σε αυτή την δουλειά που έχουμε να κάνουμε. Και ότι είναι βλαβερό μια φιγούρα παγκόσμιας επιρροής να μιλάει για τον πόλεμο ως ‘κάτι άγνωστο για την Ευρώπη’.”

Ας σημειωθεί για την ιστορία πως ο Robert Jobson, ο βασιλικός συντάκτης της εφημερίδας London Evening Standard, είπε στην The Washington Post, πως τα λόγια του πρίγκιπα “παρεξηγήθηκαν” ενώ πρόσθεσε πως θεωρεί τον William “πολύ μορφωμένο” και πως “ποτέ δεν είχε την πρόθεση να κάνει ένα ρατσιστικό σχόλιο”.

Εμείς από την πλευρά μας, παρ’ ότι η συνολική εικόνα του Δούκα του Cambridge ήταν πάντα αξιοπρεπής, θα πούμε πως η εν λόγω δήλωση δεν αρμόζει σε μια φιγούρα ηγεσίας σαν την δική του. Και ακόμα και αν πάρθηκε εκτός πλαισίου, και ο πρίγκιπας δεν είναι ούτε στάλα ρατσιστής, θα έπρεπε αυτός και τα παλάτι να σκέφτονται καλύτερα τα όσα λέγονται και το πως μπορεί να ερμηνευθούν.

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα