10 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΩΝ 20

Η δεκαετία των 20 είναι μία από τις πιο περίπλοκες της ζωής μας. Περνάμε κι επίσημα στην ενηλικίωση και ο κόσμος μοιάζει να περιμένει να βάλουμε τα πάντα σε μία σειρά, ενώ παράλληλα εμείς ακόμα προσπαθούμε να βρούμε τον εαυτό μας. Κάθε βοήθεια, λοιπόν, που μπορούμε να πάρουμε, για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα αυτή την περίοδο και να την περάσουμε πιο ήπια, είναι ευπρόσδεκτη. Προφανώς, τα κατάλληλα βιβλία δεν θα μάς λύσουν όλα τα ζητήματα. Θα βοηθήσουν, όμως, με τον τρόπο τους, είτε πρόκειται για μυθιστορήματα, είτε για αυτοβοήθειας, είτε για ποίησης.

Βάλε τα όρια σου, Nedra Glover Tawwab (Εκδόσεις Διόπτρα)

Βάλε τα Όριά σου - Nedra Glover Tawwab | Skroutz.gr

Το να μπορείς να θέσεις τα όρια σου είναι ένας σίγουρος τρόπος να έχεις υγιείς σχέσεις και να επιτρέψεις στον εαυτό σου να αναπτυχθεί όσο περισσότερο γίνεται. Η συγγραφέας και ψυχολόγος είναι ειδική στο ζήτημα και μάς μαθαίνει να το κάνουμε με τους πιο απλούς και κατανοητούς τρόπους, φέρνοντας παραδείγματα μέσα από την πραγματικότητα, δίνοντας μας σενάρια διαλόγων, αλλά και θέτοντας ερωτήματα, που εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε για τον εαυτό μας.

Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη, Matt Haig (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη - Haig Matt | Public βιβλία

Το μυθιστόρημα μάς δείχνει τη σημασία των επιλογών μας, αλλά και πόσο σημαντικό είναι καμιά φορά να τολμάμε να πάρουμε ρίσκα. Μία μικρή διαφορετική απόφαση, εξάλλου, μπορεί να αλλάξει εντελώς τον ρου της ζωής μας. Φυσικά, να είσαι προετοιμασμένος για μία αρκετά σκοτεινή ιστορία, με την πρωταγωνίστρια να έχει κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και να βρίσκεται σε ένα ενδιάμεσο σημείο μεταξύ ζωής και θανάτου, μία μαγική βιβλιοθήκη, όπου βλέπει πώς θα είχε πάει η ζωή της αν είχε πάρει διαφορετικές αποφάσεις.

All about love: New Visions, Bell Hooks

All About Love: New Visions - Shop at Matter

Υπογεγραμμένο από μία από τις σημαντικότερες φεμινίστριες της εποχής μας, αυτό το βιβλίο έρχεται να μάς διδάξει για έναν τομέα, που συχνά παραγκωνίζεται και η μελέτη και κατανόηση του δεν λαμβάνουν την ίδια διανοητική προσοχή με άλλες ανθρώπινες εμπειρίες. Ο λόγος για την αγάπη σε κάθε επίπεδο. Η συγγραφέας θέλει να μάς δείξει πώς να ζήσουμε μία ζωή με γνώμονα την αγάπη και όχι τον φόβο, ώστε να μάθουμε να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε σε κάθε μας σχέση. Από εκείνη με την οικογένεια, τους φίλους και τον ερωτικό μας σύντροφο μέχρι με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Such a fun age, Kiley Reid

Such a Fun Age: Reid, Kiley: 9780525541905: Amazon.com: Books

Πρωταγωνίστρια είναι η Amira, μία 25χρονη Μαύρη γυναίκα, που δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θέλει να κάνει με τη ζωή της. Η πλοκή ξετυλίγει το πόσο απλό δεν είναι στην πραγματικότητα να βρεις τι πραγματικά θες να κάνεις για το υπόλοιπο της ζωής, αλλά και να ζεις με την πίεση ότι πρέπει γρήγορα να το ανακαλύψεις. Παράλληλα, βέβαια, ρίχνει αρκετές ματιές στον ρατσισμό και την ανισότητα, με την ιστορία να ξεκινάει όταν ένας σεκιουριτάς νομίζει ότι η Amira έχει απαγάγει ένα λευκό παιδί, του οποίου είναι babysitter.

Devotions, Mary Oliver

Devotions: The Selected Poems of Mary Oliver: Oliver, Mary: 9780399563249: Amazon.com: Books

Η βραβευμένη με Pulitzer ποιήτρια μάς δίνει στην ουσία ένα μάθημα γύρω από το πώς να κάνουμε ένα βήμα πίσω και απλά να ατενίζουμε, αντί να τρέχουμε και να ζούμε σε τρελούς ρυθμούς. Τα ποιήματά της είναι ευκολοκατανόητα και είναι γεμάτα με μικρές στιγμές “σοφίας”, που μάς θυμίζουν τα μαθήματα, που μπορούμε να πάρουμε από την ίδια τη φύση και από το να εκτιμάμε κάθε μικρή στιγμή της καθημερινότητάς μας.

Come as you are, Emily Nagoski

Έμιλυ Ναγκόσκι: Πώς τα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν έναν δυνατό ερωτικό δεσμό ζωής | TED Talk

Το σεξ είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό και μεγάλο κομμάτι των ζωών μας. Ωστόσο, ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, καταλήγουμε να μπαίνουμε στη δεκαετία των 20 και να μην ξέρουμε ουσιαστικά τίποτα γι’ αυτό, πέρα από τα πολύ βασικά και απ’ όσα ίσως έχουμε δει σε ταινίες είτε του Hollywood είτε πορνογραφικού περιεχομένου. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα βοηθήσει να καλύψεις αρκετά κενά, αφού εξηγεί με απλό τρόπο ακριβώς τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας στη διάρκεια του σεξ, ενώ υπογραμμίζει και ότι δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος, για να βιώσεις το σεξ.

Big friendship: How we keep each other close, Aminatou Sow & Ann Friedman

Big Friendship: How We Keep Each Other Close: Sow, Aminatou, Friedman, Ann: 9781982111908: Amazon.com: Books

Όταν πατάμε τα 20, όλοι μάς λένε ότι πρέπει να βάλουμε σε μία σειρά την ερωτική ζωή και την καριέρα μας, εννοώντας να βρούμε έναν μόνιμο σύντροφο και μία σταθερή δουλειά. Ωστόσο, οι φιλίες μας είναι εξίσου σημαντικές και συχνά πολύ περισσότερο. Αυτό το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από τη φιλία των δύο συγγραφέων και έχει στόχο να μάς μάθει να εκτιμάμε τους φίλους μας, αλλά και να γινόμαστε φίλοι, να επιλέγουμε φίλους και να μπορούμε να σώζουμε τις φιλίες μας στις δύσκολες στιγμές τους.

Already enough: A path to self-acceptance, Lisa Olivera

Already Enough: A Path to Self-Acceptance: Amazon.co.uk: Olivera, Lisa: 9781800810853: Books

Όπως μαρτυρά ο τίτλος του βιβλίου, βασικός του σκοπός είναι να μάς κάνει ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται να παλεύουμε συνεχώς να γίνουμε καλύτεροι και ότι είμαστε αρκετοί ακριβώς όπως είμαστε. Θα λέγαμε ότι είναι κάτι μεταξύ αυτοβιογραφίας και ψυχολογικού βιβλίου, αφού ουσιαστικά αποτελείται από έναν συνδυασμό ιστοριών από τη ζωή της συγγραφέως ως υιοθετημένο παιδί και ψυχοθεραπευτικών ασκήσεων, που ανέπτυξε ως ψυχολόγος.

Goodbye, Vitamin, Rachel Khong

Goodbye, Vitamin: A Novel: Khong, Rachel: 9781250109163: Amazon.com: Books

Καθώς ενηλικιωνόμαστε, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα ότι πλέον οι γονείς δεν θα είναι πάντα εκεί, για να μάς φροντίζουν. Μάλιστα, πιθανότατα γρήγορα να δούμε και τούς ρόλους μας να αναστρέφονται και εμάς να γινόμαστε εκείνοι, που πλέον θα τούς φροντίζουμε. Το μυθιστόρημα αυτό μάς δείχνει την αποδοχή αυτής της πραγματικότητας όσο παράδοξη και σχεδόν πένθιμη κι αν μάς φαντάζει. Παράλληλα, η ιστορία μάς δείχνει πώς μία απογοήτευση ή μία αποτυχία δεν είναι το τέλος όσο κι αν στην αρχή νομίζουμε ότι είναι.

The Roommate, Rosie Danan

The Roommate (The Roommate, #1) by Rosie Danan

Η πρωταγωνίστρια στα 27 της αποφασίζει να σταματήσει να ακολουθεί τις βλέψεις των γονιών της για τη ζωή της και καταλήγει να μετακομίζει στο Λος Άντζελες με συγκάτοικο έναν porn star, με τον οποίο σταδιακά έρχεται κοντά. Το μυθιστόρημα αντικατοπτρίζει δύο εξαιρετικά σημαντικά σημεία της δεκαετίας των 20 μας. Το ένα είναι ακριβώς η στιγμή, που πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ζήσουμε μια ζωη συμβιβασμών ή εκείνη που εμείς πραγματικά θέλουμε. Το άλλο είναι η εξερεύνηση και η ανακάλυψη του πραγματικού μας εαυτού, απεγκλωβισμένου από κοινωνικά ταμπού.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα