Ξανα – προγραμματίστε τη ζωή σας από Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα κατά της έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού που θα ισχύουν από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2021. Περιλαμβάνονται απαγορεύσεις εισόδου σε χώρους για τους ανεμβολίαστους, νέο ωράριο σε καταστήματα λιανεμπορίου, κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων κι επιχειρήσεων

Η λογική είναι να μειωθεί οι συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς και ο συνωστισμός στα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τις επιχειρήσεις κι έτσι :

Οι επιχειρήσεις στο δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα ξεκινούν τη λειτουργία τους από τις 7 έως τις 9.30 το πρωί.

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στις πόλεις θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί έως 9 το βράδι, τις ημέρες που έχουν συνεχές ωράριο.

Αυτό το ωράριο ΔΕΝ αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων – φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, κάβες, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία.

Συγκεκριμένα:

Αν είστε εμβολιασμένος ή έχετε νοσήσει…

Έχετε δικαίωμα εισόδου παντού, αρκεί να έχετε μαζί σας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης εντός των τελευταίων 6 μηνών και κάποιο πιστοποιητικό ταυτότητα – αστυνομική, διαβατήριο, φοιτητικό πάσο. Προσοχή – από τις 13 Δεκεμβρίου, παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών επτά μήνες μετά από την έκδοσή του.

Αν είστε ανεμβολίαστος…

Μπορείτε να μπείτε σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα αγοράς τροφίμων και φαρμακεία.

Μπορείτε να μπείτε με διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, κομμωτήρια, χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών.

ΔΕΝ μπορείτε να μπείτε σε κέντρα διασκέδασης, κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια, γήπεδα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι…

Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών που έχουν αρνητικό self-test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα μπορούν να μπουν σε καταστήματα λιανικού εμπορίου, ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, κομμωτήρια, χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών μπαίνουν χωρίς έλεγχο.

Σχετικά με τους ελέγχους…

Οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη και την υποχρέωση να ελέγχουν εάν οι πελάτες τους έχουν το κατάλληλο πιστοποιητικό – ανάλογα με τους νέους κανονισμούς – και την αστυνομική ταυτότητα ά άλλο πρωτότυπο έγγραφο ταυτοπροσωπίας, πάσο, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης.

Τι ισχύει για τους αλλοδαπούς

Η είσοδος και η εξυπηρέτηση αλλοδαπών πελατών που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται με απλή επίδειξη του πιστοποιητικού με ταυτόχρονη επίδειξη εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας (π.χ. διαβατήριο), χωρίς να απαιτείται ο έλεγχος με την ειδική εφαρμογή COVID Free GR.

 

Να και ο σχετικός χάρτης δικαιώματος πρόσβασης…

xartis-metron

 

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα