Νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι με λάδι

Η νηστεία της Σαρακοστής ξεκίνησε και αν αποφάσισες να την ακολουθήσεις, τότε πρέπει να δοκιμάσεις αυτό το νηστίσιμο κέικ πορτοκάλι.

Με αυτή τη συνταγή η επιτυχία θα είναι εγγυημένη και θα έχετε μία γλυκιά νότα στην καθημερινότητά σας, αφού μπορείτε να το απολαύσετε είτε σαν σνακ, είτε σαν συνοδευτικό του καφέ σας. Επίσης, αν έχετε παιδιά, να είστε σίγουρες πως θα ξετρελαθούν!

Πάμε να δούμε τη συνταγή

Υλικά για το κέικ πορτοκάλι με λάδι

1/2 φλ. ζάχαρη καστανή
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κονιάκ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1 πρέζα/ες αλάτι
1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1½ φλ. αλεύρι ολικής (ή σίκαλης)
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ. σταφίδες ανάμεικτες

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε. Τέλος, ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με το baking powder και το ρίχνουμε μέσα στα υγρά.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα για κέικ. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα.

Από την ώρα που αναμειγνύουμε τις διογκωτικές ουσίες (baking powder και σόδα) με υγρό, ξεκινάει η δράση τους. Γι’ αυτό, το μείγμα για κέικ πρέπει να μπει άμεσα στο φούρνο, για να ολοκληρωθεί σωστά η διόγκωση.

Ψήνουμε στους 170°C βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά. Αν ψήσουμε σε αέρα, στους 160°C βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.

About the Author

Σχετικά άρθρα