Μητσοτάκης-Αναστασιάδης θέτουν στη Σύνοδο των “27” την τουρκική προκλητικότητα

Με την Τουρκία να…τεντώνει το σκοινί των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας με…απάντηση και στο πεδίο, εάν η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκινήσει νέα γεώτρηση μέσα στο Νοέμβριο, Αθήνα και Λευκωσία χαράσσουν κοινή ρότα κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ήδη από χθες, ο πρωθυπουργός, με όχημα τη μεγάλη συζήτηση για την ενεργειακή κρίση, που αναδεικνύει τα διαφορετικά “στρατόπεδα” εντός της Ένωσης σε κρίσιμα ζητήματα, έθεσε στο τραπέζι την ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Με αφορμή, δε, τη σημερινή συζήτηση των “27” για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να φέρουν στην πρώτη γραμμή τη συμπεριφορά “ταραξία” που επιδεικνύει η ηγεσία της Άγκυρας, η οποία αλλάζει συνεχώς επίπεδα στις προκλήσεις και τις λεκτικές απειλές, ιονίζοντας αρνητικά το περιβάλλον.

του Δημήτρη Γκάτσιου

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός, στην παρέμβαση που πραγματοποίησε, τόνισε τη γεωπολιτική διάσταση της ενεργειακής κρίσης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, που υπέγραψε η χώρα μας με την Αίγυπτο, η οποία μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, αλλά και την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα σε αυτή την προοπτική. “Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας”. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως “η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της την διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Εκμεταλλευόμενες τη σημερινή ατζέντα των συζητήσεων των “27”, που περιλαμβάνει το θέμα-αιχμή του προσφυγικού-μεταναστευτικού, Ελλάδα και Κύπρος, μετά τα μηνύματα που εξέπεμψε η Τριμερής Σύνοδος με την Αίγυπτο, θα αναδείξουν, στην πλήρη διάσταση, τους “λεονταρισμούς” της Τουρκίας, αλλά και την παραβατικότητα της γείτονος. Στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισημάνει την υποχρέωση της Άγκυρας να εφαρμόσει στην ολότητά της τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορά της που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μη αντιμετώπιση των κυκλωμάτων που δρουν στα παράλια της Τουρκίας αναμένεται ότι θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή, ενώ επί τάπητος θα τεθούν τόσο οι παραβιάσεις εντός των οριοθετημένων ΑΟΖ, όσο και η στάση της τουρκικής ηγεσίας στο Κυπριακό. “Δε μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία λύση δύο κρατών. Δε μπορούμε να αποκλίνουμε από την ουσία του πλαισίου, όπως αυτό έχει προσδιοριστεί από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και η διαρκής προκλητικότητα, η αύξηση της έντασης, δε συνάδει με μία εποικοδομητική στάση, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει μία ειλικρινή συζήτηση για ένα σύνθετο πρόβλημα του οποίου, όμως, επί τις παρούσες συνθήκες η επίλυσή του δυσχεραίνεται ιδιαίτερα”, είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα