Βίλα Βέρντι: Πωλείται η εξοχική κατοικία όπου έζησε για 50 χρόνια ο Ιταλός συνθέτης – Μετά από δεκαετίες διενέξεων

Πωλείται η εξοχική κατοικία στην οποία έζησε για πενήντα χρόνια ο Τζουζέπε Βέρντι, με τους κληρονόμους του μεγάλου Ιταλού συνθέτη να δίνουν πικρο τέλος στη μακροχρόνια μεταξύ τους διαμάχη.

Ο δημιουργός της Αΐντα και της Τραβιάτα, έχτισε τη Βίλα Βέρντι το 1848 σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην περιοχή Σαντ’Αγκάτα ντι Βιλανόβα, ένα χωριουδάκι κοντά στην πόλη του το Μπουσέτο.

Αρχικά σ’αυτό κατοικούσαν οι γονείς του, προτού μετακομίσει ο ίδιος με τη δεύτερη σύζυγο του Τζιουζεπίνα Στρεπόνι, το 1951. Εκεί παρέμεινε έως το θάνατο του, το 1901.

Giuseppe Verdi’s house in Italy up for sale, ending quarrel among heirs

Η κατοικία είχε περάσει στην κατοχή τεσσάρων αδερφών, απογόνων της Μαρία Φιλομένα Βέρντι, της νεότερης ξαδέρφης του Ιταλού συνθέτη, την οποία μεγάλωσαν εκείνος και η Στρεπόνι σαν δική τους κόρη.

Από το 2010, τη διαχείριση της Βίλα Βέρντι -που εν μέρει λειτουργούσε και ως μουσείο με τους επισκέπτες να μπορούν να περιπλανιούνται στα δωμάτια με τα αντικείμενα του Βέρντι- είχε ο Άντζιολο Καράρα Βέρντι.

Ωστόσο, η οικογένεια Καράρα Βέρντι βρισκόταν τα τελευταία χρόνια σε διένεξη για το πώς να διαχειριστεί το σπίτι καθώς κανένα από τα τέσσερα αδέρφια δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσει το μερίδιο των άλλων.

Κάπως έτσι, αποφάσισαν να πουλήσουν την εξοχική κατοικία που περιέχει κάποια από τα αντικείμενα του Ιταλού συνθέτη – μεταξύ άλλων έργα του, βιβλία, πίνακες, το κρεβάτι.

«Υπάρχει πολλή λύπη. Ήταν θέμα χρόνου. Ανήμποροι να βρούμε μια συμφωνία, η βίλα είχε αυτό το δυσάρεστο τέλος» ανέφερε ο Καράρα Βέρντι στην τοπική εφημερίδα Libertà.

Ο Βέρντι είχε αποκτήσει δύο παιδιά με την πρώτη του σύζυγο, Μαργκερίτα Μπαρέτσι, ωστόσο αμφότερα πέθαναν λίγα χρόνια μετά τη γέννησή τους. Η ίδια η Μπαρέτσι πέθανε το 1840.

Σύμφωνα με τον Καράρα Βέρντι, ο συνθέτης ήθελε το σπίτι να παραμείνει ζωηρό και κατοικημένο. «Σέβομαι τις επιθυμίες του μαέστρου. Ελπίζω πως όποιος το αγοράσει στο μέλλον, θα το αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο, ως σπιτικό. Δεν μπορεί απλώς να γίνει ένα ψυχρό μουσείο».

Με πληροφορίες από Guardian

About the Author

Σχετικά άρθρα