Μιχάλης Βεΐτης : «Από τους Knight of inferno στην Ιταλία στο πλευρό του Γιάννη Σαββιδάκη»

 Ο Μιχάλης Βεΐτης γεννήθηκε στην Βέροια αλλά κατάγεται  από  την  Χαλκίδα και διαμένει στο Μαρούσι. Σπούδαζε από 18 ετών Οικονομικά στην Περούτζια της Ιταλίας αλλά  η αγάπη του για την τέχνη ήταν από τότε τόσο μεγάλη που δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη μουσική.  Έτσι, άρχισε να εμφανίζεται με μια progressive death metal μπάντα στην Ιταλία και μετέπειτα σε τοπικές διασκευομπάντες εδώ στην Αθηνα ύφους ποπ-ροκ, έντεχνο και λαϊκό.

Ο Γιάννης Σαββιδάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο  Γιαννης Βασίλειου,  ο Νικος Ζιωγαλας, η Σαμπρίνα, η Νασια Κονιτοπουλου, η Έφη Θώδη και η Λίτσα Γιαγκούση αποτελούν μερικούς από τους πιο αξιόλογους Έλληνες τραγουδιστές που έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να δημιουργεί μαζί τους.

 Παρατήρησα στο βιογραφικό σου, κάποια αντικρουόμενα στοιχεία. Ξεκίνησες σπουδάζοντας οικονομικά στην Ιταλία αλλά είχες έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Ναι διάλεξα τα οικονομικά ύστερα από παρότρυνση των γονιών μου και πιστεύοντας ότι είναι η επιστήμη του μέλλοντος. Έτσι πήρα την απόφαση σε μικρή ηλικία να ”δραπετεύσω”  στην γείτονα χώρα που τόσο με μάγευε από παιδί. Η τέχνη ναι με καλούσε και το ένιωθα αλλά μου δημιουργούσε και την ανασφάλεια της μη οικονομικής αποκατάστασης και ίσως μια αστάθεια. Έτσι το είχα τότε στο μυαλό μου, ότι σίγουρα οι λογιστικές και οικονομικές εργασίες θα μου αποφέρουν τα δέοντα. Είχα παρέα και τον αδερφό μου οπότε δεν ήταν και τόσο δύσκολο το να αλλάξω περιβάλλον.

 

Για την αλλαγή τόπου  θα μου μιλήσεις;

Μου άρεσε, μου αρέσει και η ελευθερία οπότε όπου και να ήμουν μακριά από το σπίτι θα το προτιμούσα. Δεν έχω θέμα με την χώρα,μάλλον ήθελα να φύγω από το περιβάλλον μου ήθελα μια αλλαγή. Είχα παρέα και τον αδερφό μου οπότε δεν ήταν και τόσο μοναχική η προσαρμογή.

 Υπήρχαν πράγματα στην Ιταλία που σε σχέση με την Ελλάδα σου άρεσαν περισσότερο;

Σαν χώρα είναι πιο οργανωμένη, πιο εύπορη, το φαγητό νομίζω για μένα είναι καλύτερο εκεί και μου άρεσε ο κοσμοπολίτικος αέρας της. Εκεί έκανα παρέα με Ιταλούς, ισπανούς, ισπανόφωνους και με έλληνες φοιτητές. Ήρθα σε επαφή με διάφορους ευρωπαϊκούς πολιτισμούς και ανθρώπους διαφορετικής αισθητικής. Αυτό με καλλιέργησε και άνοιξε τους ορίζοντές μου. Δε θα είχα αυτή την ευκαιρία εδώ στην Ελλάδα. Οι φίλοι που είχα εκεί μου λέιπουν τώρα αν και έχω κρατήσει επαφές!

Ξέρεις να μαγειρεύεις ιταλική κουζίνα μιας και σου αρέσει ή μόνο να την γέυεσαι;

Δεν ξέρω να κάνω τίποτα αλλά λατρεύω να τρώω την piadina.

 Τι είναι η piadina;

Σαν την αραβική πίτα ή την κρέπα αλλά πιο μεγάλη έχει φύλλο κρούστας και βάζεις μέσα ότι θες,αλλά με κρούστα. Αυτό μου άρεσε πολύ και  ήταν το fast food της περιοχής. Και εδώ στη Ελλάδα ιταλικό φαγητό επιλέγω πάντα.

Θα ήθελα να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να βρεις την πρώτη φορά που αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική.

Από παιδί είχα δει τον αδερφό μου και την μπάντα του και παίζανε και έτσι,ζήλευα κάπως, που πήγαιναν και βρισκόντουσαν και είχα και πρότυπο τον drummer εκεί της μπάντας.. Έτσι ξεκίνησε το πάθος μου για μουσική και άρχισα να παίζω μόνος. Μετά πήγα για σπουδές βέβαια έξω,όχι για σπουδές μουσικής αλλά το γύρισα εγώ.. Τελείωσα το ωδείο στην Ιταλία και έπαιζα στην πρώτη μου μπάντα,metal βασικά progressive death metal με τους Knight of inferno.

Πως έγινε το πρώτο contact με τους Knight of inferno;

Η παρέα μου και εγώ ήματσαν φανατικοί του  Michael Romeo και του Petrucci ο Steve Vai . Έτσι οργανώσαμε ένα  jam, κάναμε σχήμα και έπειτα κάναμε και demo. Πήγα στα βαθειά απευθείας! Ήταν πολύ τεχνικό το επίπεδο, δυνατό.  Έκανα παράλληλα μαθληματα στο ωδείο για να τα καταφέρω. Αντικειμενικά έχουν καλύτερη μουσική κουλτούρα από εδώ. Τα τραγούδια τους είναι αναγνωρισμένα διεθνώς.. Είναι πιο δυνατοί σε κάθε επίπεδο όποτε μας έκανε και εμάς καλύτερους ναι μας βοήθησε να διαβάζουμε να παίζουμε διαβάζοντας prima vista. Έτσι το παίξιμο τεχνικά έγινε πιο προσεκτικό, πιο δυνατό  και αυτό  φάνηκε, αποτυπώθηκε σε σχέση με τους ντόπιους μουσικούς.

Τελειώνεις τις σπουδές σου, γυρίζεις στην Ελλάδα και τι συμβαίνει μουσικά εδώ;

Ξεκίνησα με διασκευομπάντες στο ποπ-ροκ έντεχνο ή λαϊκό. Μετά με βοήθησε που κάναμε το 2013 με τον Σαββιδάκη στο  θέατρο Μίκης Θεοδωράκης μια μεγάλη συναυλία.  Έτσι ξεκίνησε μια πιο βαθιά συνεργασία. Μένουμε κοντά  και δέσαμε και ως παρέα. Είμαστε  κοντά και λόγω ρεπερτορίου και φωνής. Με βοήθησε πολύ αυτή η συνεργασία να αναδειχθώ και να κλείσω και άλλες αξιόλογες δουλειές.

Μια απορία έχω. Πως  μπορείς να συντονίσεις,τον metal εαυτό σου σε ένα πανηγύρι;

Βγάζουμε αυτήν την δυναμική οι metal  παίκτες και την ταχύτητα, ξέρεις που δεν έχουν οι υπόλοιποι. Παίζουν λίγο πιο χύμα.  Εμείς είμαστε πιο συγκεκριμένοι. όποτε βγαίνει πιο σωστό. Και στο λαϊκό ακόμα όταν έπαιζα με Γιάννη Βασιλείου δεν είχα κανένα θέμα.

 Έχεις αγχωθεί ποτέ  σκεπτόμενος ότι θα συνεργαστείς με κάποιον καταξιωμένο καλλιτέχνη;

Όχι μόνο με τον Λακη Παπαδόπουλο με είχε πιάσει ένα δέος. Δεν μου συμβαίνει όμως συχνά,γιατί ανεβαίνω στην σκηνή θεωρώντας ότι είμαι ο καλύτερος. Στον εαυτό μου το λέω οπότε βγαίνω με το μαχαίρι στα δόντια. Απλώς έχει γράψει τόσα τραγούδια, στίχους έχει δώσει σε όλους τραγούδια, έτσι έβλεπα κάποιον που από μικρός θαύμαζα και με έπιασε λίγο ένα δέος. Άλλο που μου είχε τύχει όταν  η Σαμπρίνα ετοιμαζόταν στο καμαρίνι. Όταν το είδα αυτό και εκεί ένιωσα ότι ήμουν στο πάλι μιας σταρ!

 Ένας καλλιτέχνης που δεν έχεις συνεργαστεί αλλά θα ήθελες να συνεργαστείς;

Η Έλενα Παπαρίζου και  ο Σνικ.. Trafficante (γέλια) χαχα,δεν τα ακούς αυτά ε; Κάτι τέτοιο θα ήθελα στο άμεσο μέλλον. Κάπου προς τα εκεί σε pop π.χ. Vegas. Γιατί θα χρησιμοποιήσω αυτά τα gospel τα linear fills που κάνουν στην Αμερική, αυτοί οι drummer ξέρεις οι έγχρωμοι σαν τον Tony Royster jr ,τον Eric Moore.. εντάξει μιλάω τώρα τεχνικά, και αυτό το στυλ δεν υπάρχει στην Ελλάδα και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε ένα pop, trap κομμάτι. Ένταξει με τους Vegas και τους Kings ήδη γνωρίζομαι όποτε μπορεί να προκύψει κάτι. Αλλά θα ήθελα και κάτι παραπάνω.

Σε τι live  θα σε απολαύσουμε  τώρα  το  Μάιο και το καλοκαίρι;

Με τον Γιάννη τον Σαββιδάκη και τον Λάκη σίγουρα αλλά δε θα πω ακόμα παραπάνω. Μόνο υπομονή  θα πω σε όλο τον κόσμο. Θετική σκέψη και όλα να φτιάξουν. Καλά να περάσετε στις διακοπές σας! Παιδιά έρχεται καλοκαίρι!

About the Author

Σχετικά άρθρα