Το Μουσείο Μπενάκη πραγματοποιεί ένα μεγάλο Αφιέρωμα στο 1821

Επετειακή έκθεση, ντοκιμαντέρ, εικονική ξενάγηση και ένα application.

Το μεγάλο αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του Μουσείου Μπενάκη διαθέτει μια σειρά από δυνατότητες που ο επισκέπτης, φυσικός ή εικονικός μπορεί να αξιοποιήσει. Δείτε αναλυτικά.

Επετειακή έκθεση υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Η επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχει διοργανώσει το Μουσείο Μπενάκη και η μεγαλύτερη έκθεση για το νεότερο Ελληνισμό που έχει παρουσιασθεί ποτέ. Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τα περισσότερα από 1200 αντικείμενά της έκθεσης και οι 1218 σελίδες του καταλόγου της συνέθεσαν ένα γοητευτικό αφήγημα ιστορίας και τέχνης 100 χρόνων – από το 1770 μέχρι το 1870 – που ξεδιπλώθηκε στα 2500 τετραγωνικά μέτρα των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, για 8 μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021) και το περιηγήθηκαν δια ζώσης 44493 επισκέπτες.

Η έκθεση αναφέρεται στη εκατονταετία (1770-1870) που ξεκινά με την ηθική και οικονομική προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821 και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας και της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους. Μέσα από σπάνια έργα τέχνης και από ξεχωριστά τεκμήρια της κάθε εποχής, οι τρεις ενότητες της έκθεσης και τα αντίστοιχα κεφάλαια του καταλόγου συνθέτουν ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης, τα βήματα του οποίου μας εξηγούν γιατί αυτή η τόσο πλούσια εκατονταετία εξακολουθεί να μας συγκινεί τόσο έντονα, ακόμη και στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Χίλια διακόσια αντικείμενα θα ξεδιπλώσουν περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα για οκτώ μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021).

Η εκθεσιακή αφήγηση θα πραγματοποιηθεί μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο συγκεντρώθηκε χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που αυτό διατήρησε – ήδη από την ίδρυσή του –  με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821.  Σημαντικά είναι επίσης και τα δάνεια που έχουν εξασφαλιστεί από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, τη Γαλλιά και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα παρουσιαστούν σε τρεις  ενότητες που θα ζωντανέψουν: την πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), την εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας και την ολοκλήρωση του Αγώνα (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) καθώς και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και τις πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και λειτουργίας του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά και του Μαρίνου Γερουλάνου. Η έκθεση εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Επιμέλεια και Συντελεστές έκθεσης
Τάσος Σακελλαρόπουλος, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη και Μαρία Δημητριάδου, Υπεύθυνη Συλλογών Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη
Σχεδιασμός έκθεσης: Παύλος Θανόπουλος, Σκηνογράφος και Ναταλία Μπούρα, Αρχιτέκτων, Υπεύθυνη Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη

Info
03/03/2021 – 07/11/2021kai& ώρες λειτουργίας του μουσείου
Ειδικό ωράριο τις τρεις τελευταίες ημέρες της έκθεσης: Παρασκευή 05/11/2021, Σάββατο 06/11/2021, Κυριακή 07/11/2021, ώρες από 10:00 π.μ.  έως 12:00 τα μεσάνυχτα
Εισιτήρια: € 15, € 12

Λόγω της συνεχούς αυξανόμενης προσέλευσης και το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι απαραίτητη η προαγορά εισιτηρίου ηλεκτρονικά μέσω tickects.benaki.org

Για τα Μέλη του Μουσείου Μπενάκη και όσους δικαιούνται δωρεάν είσοδο είναι επίσης απαραίτητη η προαγορά μηδενικού εισιτηρίου επίσης από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου κατά τις ημέρες και ώρες επίσκεψης ή μέσω tickets.benaki.org

Εικονική περιήγηση 360° με ηχητική ξενάγηση στην επετειακή έκθεση «1821 Πριν και Μετά» 

Η παρακολούθηση των videos είναι σχεδιασμένη για φορητές συσκευές, mobile phone, tablet και μάσκα VR, μέσω της εφαρμογής youtube, όπου η κίνηση γίνεται με την περιστροφή της συσκευής αλλά και μπορεί να γίνει και με  προσωπικό υπολογιστή, όπου ο χρήστης μπορεί να κινηθεί με τη χρήση του κέρσορα.

Γλώσσα: Ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους
Παραγωγή: Faliro House

Το ντοκιμαντέρ

Με αφορμή την έκθεση «1821 Πριν και Μετά» που είναι αφιερωμένη στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Μουσείο Μπενάκη και η AbFab Productions παρουσιάζουν το ντοκιμαντέρ: «1821 Πριν και Μετά: The Making of. Η προετοιμασία μιας μοναδικής έκθεσης».

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τα στάδια προετοιμασίας της έκθεσης (2016-2021), από την αρχική σύλληψη και την επιλογή των εκθεμάτων, τον εμπλουτισμό του υλικού και τη συντήρησή του, έως τη μεταφορά και την εγκατάστασή τους στην έκθεση, στους χώρους του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Με οδηγούς τους επιμελητές της έκθεσης Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και Μαρία Δημητριάδου, επιμελήτρια των Ιστορικών Αρχείων, ανακαλύπτουμε την αφετηρία, το σκεπτικό, την ταυτότητα και τη δομή της έκθεσης, καθώς και τις μικρές εκπλήξεις και ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα αντικείμενα που επιλέχθηκαν. Η αφήγηση εμπλουτίζεται με συνεντεύξεις συνεργατών και συνδιοργανωτών αλλά και με θεαματικά πλάνα από το «στήσιμο», την προετοιμασία δηλαδή, μιας μοναδικής έκθεσης όπως αυτή.
Διάρκεια: 50 λεπτά | Έτος Παραγωγής: 2021

Η εφαρμογή

Πρόκειται για ένα application με τη χρήση του οποίου ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να «συνομιλήσει» με περισσότερα από 30 εκθέματα και να δει την έκθεση με μια διαφορετική ματιά. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν και λειτουργεί σε κινητές συσκευές Android και Apple που υποστηρίζουν τις πλατφόρμες ARcore και ARkit.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα