Τα 5α του γενέθλια γιορτάζει το ΚΠΙΣΝ

Το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι ένα αληθινό δώρο για την πόλη των Αθηνών που σήμερα γιορτάζει μαζί του.

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) γιόρτασε τα πέντε χρόνια από την ημέρα που παραδόθηκε στην ελληνική πολιτεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) το 2017.

«Όπως συμβαίνει συχνά στις πόλεις που αντλούν τον πλούτο τους από τη θάλασσα, η αρχέγονη διασύνδεση πόλης και νερού είχε χαθεί λόγω της παρεμβολής ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας, της Λεωφόρου Ποσειδώνος. Σε μία από τις πρώτες επισκέψεις του, ο αρχιτέκτονας Renzo Piano διαπίστωσε ότι, παρά την εγκατάλειψη της περιοχής, οι δεσμοί μεταξύ της θάλασσας και την πόλης ήταν ακόμα ορατοί. Αρκούσε να ανέβει στην κορυφή ενός γειτονικού κτιρίου για να ανακαλύψει μια υπέροχη θέα προς τον Φαληρικό Όρμο και την Ακρόπολη. Το έργο είχε πάνω απ’ όλα στόχο να αποκαταστήσει τη φυσική και εννοιολογική σύνδεση της στεριάς με τη θάλασσα. Από την πρώτη του επίσκεψη στον χώρο, ο Renzo Piano συνόψισε το έργο σε μια τοπογραφική ιδέα: να «ανυψώσει» ιδανικά ένα κομμάτι γης για να σχεδιάσει ένα κεκλιμένο πάρκο, έναν λόφο, κάτω από τον οποίο θα τοποθετούσε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και από την κορυφή του οποίου θα ξανακέρδιζε τη χαμένη θέα προς τη θάλασσα και την Ακρόπολη».

Στο μοναδικό κτίριο που κατασκεύασε ο αρχιτέκτονας συστεγάζονται η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή ενώ στο Πάρκο δεσπόζει η Αγορά, το αγαπημένο μας Κανάλι και ο Φάρος. Πλήθος προγραμμάτων για όλη την οικογένεια, παραστάσεις και εκδηλώσεις έχουν προσφέρει στην πόλη πνοή πολιτισμού. «Φτιαγμένο από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο».

Με αφορμή την επέτειο δημιουργήθηκε το βίντεο με τίτλο «Το Πρόσωπό Μου» σε κείμενο του Γιάννη Αστερή με τη φωνή του Χάρη Φραγκούλη και σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Λουκάκου. Πρωταγωνιστεί ο Άνχελ Μαρτίνεθ Σάντσεθ, χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Το βίντεο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ).

 

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα