Ζάκυνθος: Η εμβληματική παραλία “Ναυάγιο” θα παραμείνει κλειστή για το φετινό καλοκαίρι- Φόβοι για κατολισθήσεις

Η εμβληματική παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο θα παραμείνει κλειστή για τους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι λόγω του φόβου των κατολισθήσεων, ανακοίνωσαν οι αρχές του νησιού την Τετάρτη.

Η παραλία Ναυάγιο που ψηφίστηκε πρόσφατα ως η καλύτερη στον κόσμο , είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός διάσημος για το χαρακτηριστικό ναυάγιο της.

Την απόφαση για απαγόρευση της πρόσβασης στην παραλία Ναυάγιο εισηγήθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων του Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ( ΟΑΣΠ ), μετά από επίσκεψη στο σημείο στις 8 Μαρτίου, στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου ασφαλείας.

Η ομάδα του ΟΑΣΠ είπε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κατολισθήσεων λόγω της διάβρωσης των γύρω βράχων.

«Η ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών είναι πάνω από όλα και η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιστημονικά δεδομένα του ΟΑΣΠ και του Προέδρου του, καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού επισκεπτών στην περιοχή κατά την τουριστική περίοδο» δήλωσε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας.

Το Ναυάγιο είναι ήδη εκτός ορίων για ντόπιους και επισκέπτες από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από σεισμό 5,4 Ρίχτερ που προκάλεσε την πτώση μεγάλων βράχων από τα γύρω βράχια στον κόλπο .

Το 2018  επτά άτομα τραυματίστηκαν σε κατολίσθηση στην ίδια παραλία. Τότε, οι ελληνικές αρχές έκλεισαν την παραλία και παρέμεινε εκτός ορίων για τους τουρίστες μέχρι τον Απρίλιο του 2019.

Πώς πήρε το όνομά της η παραλία στη Ζάκυνθο

Η απομακρυσμένη παραλία πήρε το νέο της όνομα τον Οκτώβριο του 1980, όταν μια τεράστια καταιγίδα ανάγκασε το πλοίο «Παναγιώτης» να προσαράξει εκεί. Πριν από εκείνη την εποχή, η παραλία ήταν γνωστή ως Άγιος Γεώργιος.

Φημολογήθηκε ότι το πλοίο διακινούσε λαθραία τσιγάρα και αλκοόλ όταν προσάραξε. Το πλοίο εγκαταλείφθηκε και ο καπετάνιος και ορισμένα μέλη του πληρώματος συνελήφθησαν. Αργότερα απαλλάχθηκαν από το δικαστήριο από όλες τις κατηγορίες λαθρεμπορίας.

Εκείνη την εποχή, οι ντόπιοι φοβούνταν ότι το ναυάγιο θα κατέστρεφε τη φήμη της παραλίας και του ίδιου του νησιού – αλλά ελάχιστα γνώριζαν. Έκτοτε, το ναυάγιο έχει επισκεφθεί από εκατομμύρια ανθρώπους και έχει φωτογραφηθεί από εξίσου πολλούς.

Το περασμένο καλοκαίρι είχαν δημιουργηθεί ανησυχίες για το επίπεδο ρύπανσης στη διάσημη παραλία.

About the Author

Σχετικά άρθρα