Πύργος Βασιλίσσης: Παραμυθένιο σκηνικό που λατρεύουν και οι λιγότερο λάτρεις των παραμυθιών

Ένας μαγικός κήπος 250 στρεμμάτων, ένας γοτθικός πύργος, αμπελώνες και δύο ιστορικά βασιλικά πρόσωπα. Με την πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι πρόκειται για παραμύθι. Το «παραμυθένιο» αυτό σκηνικό όμως βρίσκεται εντός της Αθήνας, και συγκεκριμένα στο Ίλιον, δίπλα από το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνη Τρίτση.

Λόγω της «κρυφής» τοποθεσίας του, υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν προσέξει την ύπαρξη του. Το γεγονός αυτό κάνει όσους το επισκέπτονται για πρώτη φορά να μαγεύονται από την πρασινάδα και από το βγαλμένο από άλλη εποχή σκηνικό του. Είναι ένα μέρος στο οποίο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, την αισθητική και την πράσινη ανάπτυξη.

Γκραβούρα της περιοχής πριν την ανέγερση του Πύργου και την ανάπτυξη του αγροκτήματος | Πηγή φωτογραφίας: Iefimerida.gr.

Ο Πύργος

Ο περίφημος Πύργος της Βασιλίσσης είναι μια έπαυλη κατασκευασμένη στα πρότυπα του πύργου Ηochenschwangau της Βαυαρίας. Κατασκευάστηκε στη θέση ενός παλαιότερου πύργου και μέσα σε αυτόν κατοικούσαν η Βασίλισσα Αμαλία και ο σύζυγος της Όθων. Αποτέλεσε μία από τις προσωρινές κατοικίες του βασιλικού ζεύγους πριν την κατασκευή των Ανακτόρων και του Βασιλικού Κήπου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αρχιτέκτονας του εντυπωσιακού στις μέρες μας κτηρίου παραμένει άγνωστος. Διαθέτει πολυγωνικούς πυργίσκους, επάλξεις και τοξωτά παράθυρα.

Το κτήμα όπου βρίσκεται ο θεαματικός πύργος

Εντός του μεγάλου κτήματος σήμερα υπάρχουν καλλιέργειες βιολογικών βοτάνων, βιολογικός αμπελώνας, στάβλοι με άλογα και φυσικά ο πύργος της Αμαλίας και του Όθωνα. Προτού η βασίλισσα Αμαλία αγοράσει το κτήμα στο Ίλιον, ήταν αρχικά τουρκικό τσιφλίκι. Στο εξής, άλλαξε ιδιοκτησίες, κατά τη διάρκεια των οποίων φυτεύτηκαν τα αμπέλια και δημιουργήθηκαν οι βοηθητικοί χώροι. Η Αμαλία με την αγορά του κτήματος είχε όραμα να εξελίξει και να εκσυγχρονίσει την ελληνική γεωπονία.

Πύργος Βασιλίσσης.
Η Αμαλία και ο Οθωνας, γκραβούρα στον Πύργο | Πηγή φωτογραφίας: Iefimerida.gr.

Η βασίλισσα Αμαλία

Πρόκειται για μια προσωπικότητα που είναι συνδεδεμένη με ένα ιδιαίτερο κομμάτι της Ιστορίας, λόγω των ανατροπών. Η ίδια είχε χάσει τη μητέρα της σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στο Ολδεμβούργο 21 Δεκεμβρίου 1818, η Αμαλία Μαρία Φρειδερίκη παντρεύτηκε τον βασιλιά Όθωνα της Ελλάδας στις 10 Νοεμβρίου 1836. Στο διάστημα της βασιλείας της έλαβε το όνομα «Αμαλία, Βασίλισσα της Ελλάδος».

Η αγάπη της βασίλισσας Αμαλίας για τους κήπους

Το κτήμα του Πύργου της Βασιλίσσης | Πηγή φωτογραφίας: dinfo.gr.

 

Την εποχή που η Αμαλία ανέλαβε τη βασιλεία η γεωργική παραγωγή στην Ελλάδα δεν αρκούσε να τροφοδοτήσει τη χώρα. Πολλά εδάφη μάλιστα βρισκόταν ακόμη υπό Οθωμανικό έλεγχο (τσιφλίκια). Η Αμαλία έδωσε μεγάλη βάση στην γεωργία και στην αμπελοκαλλιέργεια. Με το χτίσιμο του παλατιού το 1838, προώθησε τα σχέδια της για τη δημιουργία του Βασιλικού Κήπου. Το 1839 σχεδιάστηκαν οι κήποι, ενώ η Αμαλία κέρδισε δημοτικότητα για την δημιουργία των κήπων και την αγάπη της για το φυσικό περιβάλλον.

Οι ξεναγήσεις στο κτήμα και στον πύργο

Στις μέρες μας οι ξεναγήσει στον πύργο γίνονται κατόπιν κρατήσεως. Κατά τη διάρκεια τους, ο επισκέπτης θα περάσει από τους στεγασμένους χώρους, ακούγοντας από τους ξεναγούς σημαντικά κομμάτια της ιστορίας. Θα περιηγηθεί στον αμπελώνα, στους στάβλους με τα άλογα, στους κήπους και στο οινοποιείο. Στη συνέχεια θα ξεναγηθεί στον πύργο, μια εμπειρία που μάλλον θα του μείνει αξέχαστη.

 

About the Author

Σχετικά άρθρα