4 βιβλία που αξίζει να διαβάσεις το 2023

Το 2022 φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του, γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες βιβλιοπροτάσεις για το νέο έτος!

The 50 great books on education
(πηγή εικόνας: theconversation.com)

Βρισκόμαστε στην εκπνοή του έτους και ο καθένας από εμάς κάνει τους δικούς του απολογισμούς. Για εμένα, κάθε χρόνο ένας από τους απολογισμούς μου είναι αυτός των βιβλίων που διάβασα κατά τη διάρκεια του έτους. Παρακάτω λοιπόν, προτείνω τέσσερα βιβλία που όχι απλά διάβασα μέσα στο 2022 και αξίζει να διαβάσεις κι εσύ μέσα στο 2023, αλλά τέσσερα βιβλία που όλοι πρέπει να διαβάζουν έστω μία φορά το χρόνο.

1. Άνθρωποι με άγχος – Fredrick Backman

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΓΧΟΣ - Ξένη Πεζογραφία - Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ - Ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο - Βιβλια για όλους
(πηγή εικόνας: kedros.gr)

Άνθρωποι με άγχος και κοινωνία με άγχος. Εμείς είμαστε αυτοί οι άνθρωποι και αυτή η κοινωνία είναι η δική μας, ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Αυτός είναι ο 21ος αιώνας. Το “Άνθρωποι με άγχος” είναι ένα μυθιστόρημα που μπορεί ως έναν βαθμό να αποτελέσει μια μορφή ψυχανάλυσης για τους περισσότερους, αν όχι για όλους τους αναγνώστες. Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων σε “ταξιδεύει” σε γνώριμα “μέρη” της καθημερινότητας, “μέρη” στα οποία κάθε σύγχρονος άνθρωπος έχει βρεθεί κάποια στιγμή της ζωής του. Κάθε αναγνώστης μπορεί να δει το πρόσωπό του, ή να ταυτιστεί σε κάποιες αφηγήσεις. Γιατί, σήμερα, όλοι είμαστε άνθρωποι με άγχος. Όμως, όπως αναφέρει και στην αρχή του βιβλίου ο Backman, “είναι πάντα εύκολο να χαρακτηρίζεις βλάκες τους άλλους ανθρώπους, αλλά μόνο αν ξεχνάς ότι είναι παράλογα δύσκολο να είσαι άνθρωπος”.

2. Η τελευταία μαύρη γάτα – Ευγένιος Τριβιζάς

Η τελευταία μαύρη γάτα - metaixmio.gr
(πηγή εικόνας: metaixmio.gr)

Πιστεύεις στις δεισιδαιμονίες; Στις προλήψεις; Θεωρείς ότι οι μαύρες γάτες είναι μάγισσες; Αν απάντησες καταφατικά σε όλα, τότε σου συνιστώ ανεπιφύλακτα μέσα στο 2023 να διαβάσεις το “Η τελευταία μαύρη γάτα”. Η ιστορία που αφηγείται ο Ευγένιος Τριβιζάς, είναι η αφορμή να αναλογιστείς αν αξίζει να πιστεύεις σε προλήψεις και δεισιδαιμονίες που προέρχονται από τον Μεσαίωνα. Στο τέλος σου εγγυώμαι πως θα συγκινηθείς, ίσως και να κλάψεις, και όταν θα βλέπεις μαύρη γάτα στο δρόμο δεν θα φτύνεις τον κόρφο σου, δεν θα κουνιέσαι από τη θέση σου, ούτε θα λες “Ιησούς, Χριστός νικά κι όλα τα κακά σκορπά”.

3. Η φάρμα των ζώων – Τζόρτζ Όργουελ

Αυτή την Κυριακή με την «Κ»: Τζορτζ Όργουελ, Η φάρμα των ζώων | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
(πηγή εικόνας: kathimerini.gr)

“Η Φάρμα των Ζώων”, ένα κλασικό βιβλίο, είναι μια αλληγορία για την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα του σήμερα. Τραγική ειρωνεία είναι το γεγονός πως ο Orwell έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο το 1945. Διαβάζοντας την ιστορία αυτών των ζώων, όλοι μπορούμε να τοποθετήσουμε στη θέση των γουρουνιών την “Εξουσία” και στη θέση των υπόλοιπων ζώων τον “Λαό” του σήμερα. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν το οπισθόφυλλο γυρίσει, ο αναγνώστης νιώθει πως διάβασε κάτι απίστευτα ρεαλιστικό και βγαλμένο μέσα από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Γιατί συνειδητοποιεί πως είναι κι αυτός ένα ζώο της φάρμας του Orwell!

4. Ζητείται ελπίς – Αντώνης Σαμαράκης 

Βιβλία: ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 310511
(πηγή εικόνας: dorikonbookstore.gr)

“Ζητείται Ελπίς”. Τα τελευταία χρόνια μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως ο κόσμος μας, η κοινωνία μας, ο πλανήτης μας, χρειάζεται την ελπίδα περισσότερο από ποτέ. Κλιματική κρίση, βία, πόλεμοι, οικονομικά κραχ, έλλειμμα δημοκρατίας και η λίστα δυστυχώς συνεχίζεται. Μικρά και σύντομα διηγήματα, που θα “μιλήσουν” στην καρδιά του κάθε ανθρώπου. Το δικό μου αγαπημένο, “Ο Χιονάνθρωπος”. Μια ιστορία που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου και όποτε τη θυμάμαι δεν το κρύβω πως βουρκώνω. Διάβασέ το, δε θα χάσεις! Άλλωστε είναι ένα βιβλίο που παραμένει τρομακτικά επίκαιρο, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

About the Author

Σχετικά άρθρα