“The weather in Europe”: Ο Γιώργος Βαλαής γράφει μια υπαρξιακή κωμωδία για το μέλλον

Ο ανήσυχος δημιουργός παρουσίαζει τη νέα θεατρική δουλειά του στο θέατρο Θησείον.

The weather In Europe

Ανήσυχος και δραστήριος καλλιτέχνης ήδη από την εποχή της θρυλικής θεατρικής ομάδας Blitz, o Γιώργος Βαλαής υπογράφει πλέον τις δικές του σκηνικές συνθέσεις. Πέρυσι έκανε αίσθηση με τον “Δράκο, performance για μια νοοτροπία”, που εστίασε στο ζήτημα της έμφυλης βίας, ενώ φέτος εμπνέεται από την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή και συνθέτει μία υπαρξιακή κωμωδία για το μέλλον. Με τίτλο “The weather in Europe”, σε δική του σύλληψη και σκηνοθεσία και δραματουργία από κοινού με την Γεωργία Κανελλοπούλου, η παράσταση αφορά την ιστορία έξι προσώπων, που βρίσκονται αποκλεισμένα στην πύλη ενός αεροδρομίου. Αποτελούν ένα χορικό ανθρώπων που περιμένει, συζητά, διαφωνεί, θυμάται, χορεύει, ονειρεύεται. Ο φόβος τους για τον καιρό είναι ο φόβος τους για το μέλλον, ενώ η συνάντησή τους αποκαλύπτει ταυτόχρονα μια έξαρση ανασφάλειας που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, ανασφάλεια κλιματική, ενεργειακή, γεωπολιτική και προσωπική.

The weather In Europe

Τα πρόσωπα του έργου ερμηνεύουν ηθοποιοί της νεότερης γενιάς: ο Μάνος Βαβαδάκης, ο Ρωμανός Καλοκύρης, η Μάγδα Καυκούλα, η Άλκηστη Πολυχρόνη, ο Θοδωρής Πεντίδης και η Χριστιάνα Τόκα. Μέσα στην κατάσταση αναμονής και ακινητοποίησης που βρίσκονται, οι έξι ήρωες χάνουν κάθε δυνατότητα ελέγχου πάνω στον χρόνο, καθώς ο χρόνος δεν “περνά” μάλλον αλλά πάλλεται σαν “χρόνος μηδέν”, σαν “μεσοδιάστημα”, όπου κάτι έχει ολοκληρωθεί και το καινούργιο δεν έχει ξεκινήσει. Η παράσταση εστιάζει σε αυτή την κατάσταση αναμονής, σε έναν χώρο άκαρπων σκέψεων, μάταιων συγκρούσεων, νέων ελπίδων, βραδύτητας και αβεβαιότητας για το παρόν που εξελίσσεται σε μια συλλογική και υπαρξιακή κατάσταση που μοιάζει με εφιάλτη.

The weather In Europe

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Ελένη Στρούλια, τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας, την επιμέλεια κίνησης και τη χορογραφία ο Γιάννης Νικολαΐδης, τον σχεδιασμό και τη σύνθεση ήχου ο Μανώλης Μανουσάκης και το video editing o Μιλτιάδης Χρηστίδης. Καλλιτεχνικοί συνεργάτες είναι οι Φρόσω Μαστρόκαλου και  Voltnoi Brege. Η πρεμιέρα της παράστασης προγραμματίζεται στις 26 Οκτωβρίου, στο Θησείον – Ένα θέατρο για τις τέχνες.

The weather In Europe

About the Author

Σχετικά άρθρα